www.wimjongman.nl

(homepagina)


50.000 moskeeën zijn gesloten in Iran - Zoeken de Iraniërs waarheid buiten de islam?

Onrust en wantrouwen jegens de Islamitische regering leidt velen weg van de Islam; Evangelische uitzendingen en bedieningen leiden velen tot Christus.

()

Mohammad Abolghassem Doulabi, een hoge geestelijke voor de Iraanse president Ebrahim Raisi, hield een toespraak voor een groep religieuze studenten waarin hij verklaarde dat 50.000 van de 75.000 moskeeën in Iran hun deuren hebben gesloten.

In zijn toespraak, die in juni plaatsvond tijdens de viering van Imam Reza - een afstammeling van de moslimprofeet Mohammed, legde Doulabi de schuld voor de moskeesluitingen vooral bij een gebrek aan overheidsfinanciering. Hij gaf echter ook aan dat moslims de moskeeën om andere redenen verlaten.

In tegenstelling tot de situatie in sommige Europese landen, waar kerkgebouwen en programma's door de staat worden gesteund via belastingen, lijken moskeeën in Iran meer op kerken in de Verenigde Staten; het zijn belastingvrije instellingen zonder winstoogmerk die voornamelijk worden gesteund door donaties of trusts.

Hoewel veel moskeeën naast particuliere financiering ook overheidsfinanciering ontvangen, is de overheid niet de voornaamste ondersteuner en heeft zij ook niet de bevoegdheid om moskeeën te sluiten.

Doulabi gaf de devaluatie van de Iraanse munt en een gebrek aan directe overheidssteun de schuld van de sluitingen.

Sommige geleerden waren het daar echter niet zo snel mee eens. Mohammad Taghi Fazel Meybodi, een geestelijke en lid van de Vergadering van Geleerden en Leraren van het Seminarie van Qom, gelooft dat het soort overheidssteun één van de oorzaken van het probleem is.

"Als de overheid moskeeën niet zou steunen en zich niet zou bemoeien met de zaken van moskeeën, dan zouden onze moskeeën vandaag de dag waarschijnlijk niet leeglopen," zei Meybodi.

Hij noemde ook de politisering van moskeeën en prediking als deel van het probleem.

"Een van de redenen voor het sluiten van moskeeën is dat moskeeën vandaag de dag de basis zijn geworden van bepaalde facties en politiek."

"Als een geestelijke na het gebed van de gemeente, in de moskee, tegen dit en dat spreekt, of complimenten geeft aan die en die, en vervolgens een ander degradeert, dan is het duidelijk dat de moskee leegloopt," beweerde Meybodi. "Als deze moskeeën waren teruggekeerd naar hun oorspronkelijke plaats van spiritualiteit, moraliteit en aanbidding, dan zouden mensen bereid zijn geweest [om te komen]."

Meybodi legde verder uit dat mensen boos zijn over de pogingen van de regering om de hijab-wetten te handhaven.

"Een ander voorbeeld is de kwestie van de hijab, waar de regering binnenkwam met wet, regelgeving, boetes en dreigementen en mensen de kwestie afwezen."

Volgens Meybodi is de invloed van overheidsfinanciering - niet het gebrek aan overheidsfinanciering - het echte probleem.

"In het verleden werd de moskee gerund met het geld van mensen. Als er geld van de overheid in een moskee gaat, is die moskee niet langer een plaats van aanbidding."

Een artikel in Fars News Agency, beheerd door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), stelde dat er genoeg religieuze leiders in het land zijn, maar dat studenten het seminarie verlaten om overheidsbanen na te jagen.

In het rapport staat dat er zes imams zijn voor elke nationale moskee, maar dat studenten geen positie als moskeeleiders willen omdat het salaris niet gegarandeerd is, in tegenstelling tot een overheidssalaris.

Doulabi zelf lijkt het eens te zijn met sommige van deze zorgen.

In een preek tijdens de Ramadan noemde hij drie mogelijke redenen voor het verval van de islamitische praktijk in Iran: het vernederen van mensen in naam van de religie; het verdraaien van religieuze leerstellingen en het gebruiken van religieuze concepten om burgers te straffen die kritiek hebben op de regering; en misbruik van fondsen, wat leidt tot meer armoede.

Volgens Doulabi hebben deze drie zaken ervoor gezorgd dat moslims een pessimistische kijk hebben op de sjiitische religie. Hij voegde eraan toe dat wantrouwen jegens de regering gelijk staat aan wantrouwen jegens de religie omdat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in Iran.

"Als de Islamitische Revolutie beschadigd is in het huidige tijdperk, dan is de Islam beschadigd in het hedendaagse tijdperk omdat de ware Islam gekristalliseerd is in de Islamitische Revolutie van Iran en ondanks alle problemen van het leven van de Islam is het verbonden met het leven van de Islamitische Revolutie."

Hoewel de anti-hijab protesten, die de aandacht van de wereld trokken, de afgelopen maanden zijn afgenomen, geven Doulabi's opmerkingen aan dat de corruptie en onrechtvaardigheid van het ayatollah-regime tegenover zijn volk hebben geleid tot een verlies van geloof in de Islam als de religie van de waarheid.

De vraag is of Iraniërs op zoek zijn naar de waarheid en zo ja, waar?

Onofficiële rapporten geven aan dat een groeiend aantal Iraniërs op zoek is naar de waarheid in Jezus.

Marziyeh (Marzi) Amirizadeh en haar vriendin Maryam Rostampour trokken in 2009 de aandacht van de wereld na hun arrestaties voor het "promoten van het christendom in Iran".

Marzi sprak vorig jaar met CBN-columniste Arlene Bridges Samuels en zei dat de opstanden in Iran "niet alleen over een stuk stof gaan".

"De demonstranten staan niet alleen daarvoor in de straten tegenover geweren en kogels," zei Marzi, en beweerde dat corruptie en vervolging in Iran een dorst naar het Evangelie hebben gecreëerd.

"Vervolging helpt mensen om de waarheid te zien. Toen we in Iran evangeliseerden, hebben we niet één slechte ervaring gehad. Iedereen was zo dorstig om de waarheid te vinden en ik kon zien dat God hun harten al had voorbereid voordat we met hen spraken," zei Marzi.

De Iraanse ex-pats Peyman Mojtahedi en Saeid Miryaghoobi spraken met ALL ISRAEL NEWS toen ze vorig jaar het Loofhuttenfeest van de International Christian Embassy bijwoonden.

Mojtahedi kwam tot geloof nadat hij per ongeluk een scène uit "The Passion of the Christ" in het Russisch had gezien. Hoewel hij door de taalbarrière niet begreep wat er werd gezegd, werd hij getroffen door wat hij zag en begon hij te huilen.

Zijn moeder, die stiekem naar christelijke programma's op satelliet-tv was gaan kijken, legde hem uit dat de film over Jezus ging.

Programma's als MohabatTV en Sat 7 Pars delen het evangelie in het Farsi via christelijke boodschappen en programma's die via de satelliet worden gestreamd en beschikbaar zijn voor iedereen met een schotelantenne. Hoewel schotelantennes officieel illegaal zijn in Iran, waar de overheid vaak invallen doet en ze vernietigt, betalen veel Iraniërs om goedkope schotelantennes te laten maken, die ze gebruiken om media te consumeren die de overheid niet toestaat, waaronder christelijke media.

Mojtahedi werkte zelf voor een christelijk radiostation in Turkije, waar hij Farsi-programma's uitzond en boodschappen van bekende christelijke leraren vertaalde.

Iran Alive Ministries, uitgezonden vanuit Dallas, Texas, is een andere organisatie die het Evangelie deelt met het Iraanse volk.

De organisatie schat dat de christelijke omroep dagelijks zo'n 6 miljoen Iraniërs bereikt.

Nu Iran een van de snelst groeiende evangelische bevolkingen ter wereld heeft, is er hoop dat steeds meer Iraniërs de waarheid zullen vinden.

Bid met ons mee voor de mensen in Iran.

Bron: 50,000 mosques have closed in Iran - Are Iranians seek truth outside of Islam? - All Arab News