www.wimjongman.nl

(homepagina)


Een schreeuw om hulp van Palestijnen

door Bassam Tawil - 4 augustus 2023

De twee gebeurtenissen - in de Gazastrook en Libanon - kregen weinig aandacht van de internationale gemeenschap en de media, waarschijnlijk omdat Israël er niet bij betrokken was. Onnodig te zeggen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet werd gevraagd om een spoedzitting te houden om de misdaden te bespreken die door Palestijnen tegen Palestijnen werden begaan.

Een verklaring uitgegeven door een groep, de Unified Command of the Intifada in de Gazastrook, merkte in reactie op de protesten op dat "de tijd van zwijgen over onderdrukking en het uitbuiten van religie om te doden voorbij is." De groep verwees naar de voortdurende onderdrukkende maatregelen van Hamas tegen de Palestijnen in de Gazastrook, waaronder het hardhandig optreden tegen journalisten, politieke rivalen en mensenrechtenactivisten. Het verwees ook naar Hamas' gebruik van de Islam om zijn beleid en maatregelen tegen de inwoners van de Gazastrook te rechtvaardigen.

Onder de gearresteerden door veiligheidsagenten van Hamas was Batoul Abu Salimeh, een 14-jarig meisje uit Jabalya. Een 15-jarige jongen uit Rafah, die niet geïdentificeerd wilde worden, zei dat Hamas-schurken hem zijn been verwondden en dat hij bang is om naar het ziekenhuis te gaan voor behandeling.

De protesten in de Gazastrook werden georganiseerd door lokale Palestijnse jeugdbewegingen om Hamas onder druk te zetten om de problemen van armoede en werkloosheid op te lossen. De demonstranten eisten ook dat er een einde komt aan het tekort aan elektriciteit en gas.

Het is geen geheim dat Hamas miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in de bouw van tunnels en de productie van wapens om Israël aan te vallen, terwijl de bittere economische crisis in de Gazastrook wordt genegeerd.

Berichten uit de Gazastrook -- bijna volledig genegeerd door de internationale media -- zeiden dat veiligheidsagenten van Hamas het Abu Yousef al-Najjar ziekenhuis in Rafah bestormden en drie Palestijnse mannen ontvoerden die gewond waren geraakt tijdens de protesten:

Hamasofficieren vielen ook de Palestijnse journalist Walid Abdel Rahman aan, een correspondent voor Palestina TV van de Palestijnse Autoriteit, toen hij verslag deed van de demonstraties in Jabalya.

Rami Farajallah, lid van de Internationale Federatie van Journalisten, bekritiseerde Hamas voor het hardhandig optreden tegen Palestijnse journalisten die verslag deden van de vreedzame protesten in de Gazastrook.

Een in Ramallah gevestigde Palestijnse NGO, de Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten (ICHR) riep Hamas op om iedereen vrij te laten die tijdens de protesten was gearresteerd... Hamas veiligheidsdiensten hielden 43 Palestijnen vast uit alle gebieden van de Gazastrook... tenminste 15 Palestijnen raakten gewond, met verwondingen waaronder kneuzingen, snijwonden, schaafwonden en breuken, als gevolg van aanvallen met schoppen, stoten, messen, knuppels en ijzeren staven.

ICHR riep Hamas op om het recht op vrijheid van mening, meningsuiting en vreedzame vergadering te respecteren en te bevorderen....

"Wij, de mensen van Gaza, vragen u om de misdaden van de Hamas-organisatie te onderzoeken... en deze misdaden te vermelden. Wij roepen u op om ons te beschermen tegen deze organisatie die niet ophoudt met het ontvoeren en martelen van burgers in Gaza..... We doen nogmaals een beroep op u om ons te beschermen en ons zo snel mogelijk te redden van de Hamas-organisatie." - Hamzeh al-Masri Palestijnse politieke activist, in een oproep aan mensenrechtenorganisaties, 1 augustus 2023.

Ondertussen werden in het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Libanon ten minste 11 Palestijnen gedood en 40 gewond in gewapende gevechten tussen rivaliserende bendes, en ten minste 2000 Palestijnen werden gedwongen om hun huizen te ontvluchten tijdens de drie dagen van gevechten.

De stemmen van de anti-Israël activisten over de hele wereld die zich regelmatig haasten om Israël te veroordelen omdat het zich probeert te verdedigen tegen Palestijns terrorisme zijn stil als het echt aankomt op het beschermen van Palestijnen. De activisten, die zichzelf beschrijven als "pro-Palestijns", geven niet echt om Palestijnen, vooral niet om degenen die in de Gazastrook en de vluchtelingenkampen in Libanon wonen.

De vermeende bezorgdheid van "pro-Palestijnse" individuen en pressiegroepen heeft niets te maken met oprechte bezorgdheid om de Palestijnen -- en alles met racistische Jodenhaat.

( )

Op 30 juli gingen duizenden Palestijnen in de door Hamas geregeerde Gazastrook de straat op om te protesteren tegen de barre levensomstandigheden en een tekort aan elektriciteit en gas. Verschillende demonstranten raakten gewond, sommige ernstig, toen veiligheidsagenten van Hamas hen aanvielen met schoppen, slaan, messen, knuppels en ijzeren staven. Dezelfde internationale media die obsessief hebben bericht over de antiterroristische operaties van Israël op de Westelijke Jordaanoever, hebben het brute optreden van Hamas tegen vreedzame demonstranten volledig genegeerd. Afgebeeld: Hamas-schutters trainen op de "politieacademie" van de terreurgroep in Khan Yunis, in de Gazastrook, op 2 augustus 2023. (Foto door Said Khatib/AFP via Getty Images)

Op 30 juli gingen duizenden Palestijnen in de door Hamas geregeerde Gazastrook de straat op om te protesteren tegen de barre leefomstandigheden en een tekort aan stroom en gas. De protesten, gehouden onder het motto "We willen leven!", weerspiegelden de groeiende onvrede onder de Palestijnen tegen de door Iran gesteunde Hamas, die in de zomer van 2007 via een gewelddadige en bloedige staatsgreep de controle over de Gazastrook greep.

Op hetzelfde moment dat de Palestijnen demonstreerden in de Gazastrook, braken er gewapende confrontaties uit in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon, waar ten minste 11 mensen werden gedood, waaronder een hooggeplaatste Palestijnse veiligheidsfunctionaris, en verschillende anderen gewond raakten.

De twee gebeurtenissen - in de Gazastrook en Libanon - kregen weinig aandacht van de internationale gemeenschap en de media, waarschijnlijk omdat Israël er niet bij betrokken was. Onnodig te zeggen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet werd gevraagd om een spoedzitting te houden om de misdaden te bespreken die door Palestijnen tegen Palestijnen werden begaan.

Volgens Palestijnse bronnen raakten verschillende demonstranten gewond, sommigen zelfs ernstig, toen veiligheidsagenten van Hamas geweld gebruikten om de protesten in de Gazastrook uiteen te drijven. De protesten braken uit in verschillende gebieden daar, waaronder Nusseirat, Khan Yunis, Jabalya, Rafah, Bani Suheila en Shajjaiyeh, zeiden de bronnen.

In een verklaring die werd uitgegeven door een groep, de Unified Command of the Intifada in de Gazastrook, werd in reactie op de protesten opgemerkt dat "de tijd van zwijgen over onderdrukking en het uitbuiten van religie om te doden voorbij is." De groep verwees naar de voortdurende onderdrukkende maatregelen van Hamas tegen de Palestijnen in de Gazastrook, waaronder het hardhandig optreden tegen journalisten, politieke rivalen en mensenrechtenactivisten. De groep verwees ook naar Hamas' gebruik van de islam om zijn beleid en maatregelen tegen de inwoners van de Gazastrook te rechtvaardigen.

De groep drong er bij Hamas op aan om iedereen die tijdens de protesten werd gearresteerd vrij te laten en de veiligheidsagenten "wier handen met bloed besmeurd waren" voor het gerecht te brengen. Onder de gearresteerden door veiligheidsagenten van Hamas was Batoul Abu Salimeh, een 14-jarig meisje uit Jabalya. Een 15-jarige jongen uit Rafah, die niet geïdentificeerd wilde worden, zei dat Hamas-schurken hem aan zijn been verwondden en dat hij bang is om naar het ziekenhuis te gaan voor behandeling.

De protesten in de Gazastrook werden georganiseerd door lokale Palestijnse jeugdbewegingen om Hamas onder druk te zetten om de problemen van armoede en werkloosheid op te lossen. De demonstranten eisten ook dat er een einde komt aan het tekort aan elektriciteit en gas.

Het is geen geheim dat Hamas miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in de bouw van tunnels en de productie van wapens om Israël aan te vallen, terwijl ze de ernstige economische crisis in de Gazastrook negeert. Als gevolg daarvan zijn veel Palestijnen de afgelopen jaren op de vlucht geslagen op zoek naar werk en een beter leven in Europa en andere landen.

Berichten uit de Gazastrook - bijna volledig genegeerd door de internationale media - zeiden dat veiligheidsagenten van Hamas het Abu Yousef al-Najjar ziekenhuis in Rafah bestormden en drie Palestijnse mannen ontvoerden die gewond waren geraakt tijdens de protesten: Midhat Daoud, Nizar al-Liddawi en Wissam Rasras.

Hamasofficieren mishandelden ook de Palestijnse journalist Walid Abdel Rahman, een correspondent voor Palestina TV van de Palestijnse Autoriteit, toen hij verslag deed van de demonstraties in Jabalya. Abdel Rahman zei dat hij werd geslagen door agenten die zich identificeerden als leden van de binnenlandse veiligheidsdienst van Hamas.

Het Palestijnse Journalisten Syndicaat veroordeelde de aanval op Abdel Rahman als een "flagrante schending van de persvrijheid" en drong er bij mensenrechtenorganisaties op aan om tussenbeide te komen om dergelijke aanvallen een halt toe te roepen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Veiligheidsagenten van Hamas arresteerden ook journalist Ehab al-Fasfous toen hij verslag deed van de protesten in Khan Yunis.

Rami Farajallah, lid van de Internationale Federatie van Journalisten, bekritiseerde Hamas voor het hardhandig optreden tegen Palestijnse journalisten die verslag deden van de vreedzame protesten in de Gazastrook. Hij riep Hamas op om de publieke vrijheden te respecteren, inclusief de vrijheid van meningsuiting, en om te stoppen met de repressieve maatregelen tegen journalisten en mensen die protesteren tegen economische tegenspoed.

Een in Ramallah gevestigde Palestijnse NGO, de Independent Commission for Human Rights (ICHR) riep Hamas op om iedereen vrij te laten die tijdens de protesten was gearresteerd. ICHR onthulde dat de veiligheidsdiensten van Hamas 43 Palestijnen vasthielden uit alle delen van de Gazastrook. Het zei dat ten minste 15 Palestijnen gewond waren geraakt, met verwondingen waaronder kneuzingen, snijwonden, schaafwonden en breuken, als gevolg van aanvallen met schoppen, slaan, messen, knuppels en ijzeren staven.

ICHR riep Hamas op om het recht op vrijheid van mening, meningsuiting en vreedzame vergadering te respecteren en te bevorderen, en alle maatregelen te stoppen die het recht van burgers om openbare bijeenkomsten te organiseren aantasten.

In een oproep aan mensenrechtenorganisaties schreef de Palestijnse politieke activist Hamzeh al-Masri:

"Wij, de mensen van Gaza, vragen u om de misdaden van de Hamas-organisatie te onderzoeken... en deze misdaden te vermelden. Wij vragen u om ons te beschermen tegen deze organisatie die niet stopt met het ontvoeren en martelen van burgers in Gaza. En op deze datum 30 juli 2023 was er een vreedzame demonstratie in Gaza die opriep tot een verbetering van de leefomstandigheden en [een einde aan] het ernstige onrecht waaraan we worden blootgesteld in termen van armoede, honger, permanente stroomuitval, het opleggen van zware belastingen aan ons, en het gebrek aan banen..... Hamas sloeg demonstranten, beschoot hun huizen en bedreigde hen met wapens.... We roepen jullie nogmaals op om ons te beschermen en ons zo snel mogelijk te redden van de Hamas organisatie. Bekijk al deze misdaden op dit kanaal https://t.me/hamza20300"

Ondertussen werden in het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Libanon ten minste 11 Palestijnen gedood en 40 gewond in gewapende gevechten tussen rivaliserende bendes, en ten minste 2.000 Palestijnen werden gedwongen om hun huizen te ontvluchten tijdens de drie dagen van gevechten. De botsingen braken uit na de moord op Fathi al-Armoushi, een hoge Palestijnse veiligheidsofficier, en drie van zijn lijfwachten.

Dezelfde internationale media die de afgelopen 18 maanden obsessief hebben bericht over Israëls antiterroristische operaties op de Westelijke Jordaanoever, hebben het brute optreden van Hamas tegen vreedzame demonstranten en journalisten in de Gazastrook volledig genegeerd. Hetzelfde geldt voor de bloedige botsingen in het vluchtelingenkamp in Libanon, waar meer dan 2000 Palestijnen ontheemd zijn geraakt als gevolg van de gevechten. Wanneer Palestijnen Palestijnen slaan of doden, kiezen de internationale media ervoor om de andere kant op te kijken.

De stemmen van de anti-Israël activisten over de hele wereld die zich regelmatig haasten om Israël te veroordelen omdat het zich probeert te verdedigen tegen Palestijns terrorisme, zwijgen als het echt aankomt op het beschermen van Palestijnen. De activisten, die zichzelf beschrijven als "pro-Palestijns", geven niet echt om de Palestijnen, vooral niet om degenen die in de Gazastrook en de vluchtelingenkampen in Libanon wonen. Als Israël niet de schuld krijgt, kan het de wereld niets schelen.

Het stilzwijgen toont aan dat de "pro-Palestijnse" boodschap gewoon verkleed antisemitisme is. De vermeende bezorgdheid van "pro-Palestijnse" individuen en pressiegroepen heeft niets te maken met oprechte bezorgdheid voor de Palestijnen -- en alles met racistische Jodenhaat.

Bassam Tawil is een Arabische moslim die in het Midden-Oosten woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: A Cry for Help from Palestinians :: Gatestone Institute