www.wimjongman.nl

(homepagina)


Teheran 'schendt nu al' het raketembargo dat in oktober afloopt

De Iraanse wapenproliferatie zou zich aanzienlijk kunnen uitbreiden tot buiten het Midden-Oosten en Rusland, waarschuwen Israëlische waarnemers.

Door Yaakov Lappin - 2 mei 2023 / JNS

Irans Revolutionaire Garde test een Qadr-110 (ook vertaald als Ghadr-110) ballistische raket, maart 2016. Foto: Tasnim News Agency via Wikimedia Commons.

Iran schendt een door de VN-Veiligheidsraad opgelegd embargo op de export en import van raketten dat in oktober afloopt, vertellen Israëlische waarnemers van de Islamitische Republiek aan JNS.

Resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad, aangenomen in 2015 ter goedkeuring van het Joint Comprehensive Plan of Action - beter bekend als de Iraanse nucleaire deal - legde beperkingen op aan Iran voor het kopen en verkopen van onderdelen voor ballistische raketten.

Iran beschikt over een groot arsenaal ballistische en kruisraketten, die momenteel conventionele kernkoppen dragen en kunnen worden omgebouwd tot kernkoppen. Iran exporteert ook raketten en drones naar terroristische handlangers in het Midden-Oosten, waaronder Hezbollah in Libanon en de Houthi's in Jemen.

Na 18 oktober 2023 geldt voor Teheran geen verbod meer op activiteiten ter ondersteuning van zijn raketprogramma. Een afzonderlijk wapenembargo van de VN tegen Iran, dat Iran verbiedt wapens zoals gevechtsvliegtuigen en tanks te kopen, loopt af in oktober 2020.

De Verenigde Staten handhaven hun eigen sancties op Iraanse wapentransacties.

"Men moet eerlijk stellen dat Iran nu al het [V.N.] embargo schendt, omdat het wapens naar zijn gevolmachtigden exporteert die zeker de beperkingen overschrijden die het opgelegd heeft gekregen in termen van soorten wapens, reikwijdten en dergelijke," zei Danny (Dennis) Citrinowicz, een senior research fellow bij het in Tel Aviv gevestigde Institute for National Security Studies.

Citrinowicz, die 25 jaar lang verschillende leidinggevende functies bekleedde bij de militaire inlichtingendienst van de Israël Defense Forces, onder meer als hoofd van de Iran Branch in de Research and Analysis Division, wees op de projectielenarsenalen van Hezbollah en de Houthi's als bewijs van flagrante schendingen van het embargo door Iran.

"Iedereen die zaken doet met Iran weet dit, maar iedereen 'wendt zijn blik af' omdat dit geen officiële transacties tussen staten zijn," zei hij.

Michael Segall, een senior onderzoeker bij het Jerusalem Center for Public Affairs die gespecialiseerd is in Iraanse militaire strategie en tactiek, merkte op dat het vervallen van het embargo de beperkingen zal opheffen op "het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van ballistische raketten door Iran die ontworpen zijn om kernwapens over te brengen".

"In dit verband zullen de V.N. het verbod op de in- en uitvoer door Iran van rakettechnologie, met inbegrip van raketten en drones met een bereik van 300 kilometer [186 mijl] of meer, opheffen," zei hij.

"De opheffing van het embargo op Irans raketten zou de bestaande bedreigingen kunnen verergeren, zowel voor Irans buren in de Golfregio en het Midden-Oosten als voor de veiligheid in de wereld," waarschuwde Segall. Het zou Teheran ook legitimiteit verschaffen om raketten en drones aan Rusland te leveren voor gebruik in de oorlog tegen Oekraïne, voegde hij eraan toe.

Bovendien, zei Segall, "zou het enige economische voordelen kunnen opleveren voor de verwoeste economie van Iran en de greep van het Iraanse regime op zijn bevolking verstevigen."

Citrinowicz zei dat het gebruik van Iraans wapentuig in Oekraïne het "bijzonder aantrekkelijk" heeft gemaakt voor potentiële kopers, en voegde eraan toe dat dit Iran er waarschijnlijk toe zou brengen te proberen meer van hun wapens te exporteren om de schatkist te vullen en zijn politieke en militaire voet aan de grond te krijgen in verschillende landen.

"Er zijn meer dan een paar landen in probleemgebieden zoals Afrika en Latijns-Amerika, die geen geavanceerde wapens van westerse landen kunnen kopen. Voor hen zullen Iraanse wapens zeer aantrekkelijk zijn," zei Citrinowicz. "Dit vormt een echte politieke uitdaging."

Palestijnse terreurorganisaties

Segall zei dat de belangrijkste bedreigingen het verhoogde risico van proliferatie van raketten naar landen en niet-statelijke actoren omvatten. Dit omvat de mogelijke aanschaf van precisieraketten door Hezbollah en Palestijnse terreurorganisaties, wat zou kunnen leiden tot "verdere escalatie van conflicten en de wapenwedloop in de regio en de verspreiding van wapentechnologie op gang zou kunnen brengen en versnellen."

Bovendien, zei hij, zal de opheffing van het embargo Iran in staat stellen meer geavanceerde rakettechnologie van andere landen te verwerven - vooral van Rusland en Noord-Korea - waardoor de militaire capaciteiten en de regionale invloed van de Islamitische Republiek kunnen toenemen. Bovendien, zei hij, "zal Iran het onderzoek en de ontwikkeling van lanceerplatforms voor kernkoppen kunnen versnellen".

Naarmate de raketcapaciteiten van Teheran toenemen, neemt ook het risico van raketaanvallen toe, hetzij als gevolg van een misrekening, opzettelijke aanvallen of een toevallige beschieting van Israëlische of Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, hetzij rechtstreeks door Iran, hetzij door landen in de regio die het bewapent, hetzij door een van de Iraanse terroristische gevolmachtigden, aldus Segall.

"Ons probleem is dat er geen politieke manier is om het embargo in de Veiligheidsraad te verlengen," zei Citrinowicz. "Rusland zal dat zeker niet steunen, en China evenmin. Vandaar dat de strijd verschuift van de politiek-internationale kaders naar een brede politieke campagne waarin Israël en de VS een beïnvloedingscampagne met wortel en tak zullen moeten activeren om te voorkomen dat andere landen goedkope Iraanse wapens kopen, waarvan sommige van hoge kwaliteit zijn," zei hij.

Citrinowicz voegde eraan toe dat Iraanse wapens zouden kunnen gaan concurreren met de Russische defensie-export. Sommigen beschouwen Iraanse luchtverdedigingssystemen bijvoorbeeld al als imitaties van Russische systemen. Moskou en Teheran zouden echter ook kunnen samenwerken om wapens te exporteren, zoals hun initiatief om in Rusland een gezamenlijke fabriek voor de productie van drones op te zetten wellicht doet vermoeden.

"Hoe dan ook, nadat het embargo is opgeheven, zouden de betrokkenheid van Iran in Oekraïne en haar grote steun aan de Russische campagne alleen maar verder kunnen doen groeien," zei hij.

In het Midden-Oosten, aldus Segall, zou de "opheffing van het embargo op raketten Iran meer middelen kunnen geven om deze groepen te steunen en het gebied verder te destabiliseren, gezien de gevestigde reputatie van Iran op het gebied van inmenging in regionale conflicten en steun aan niet-overheidsactoren, waaronder pro-Iraanse milities in Irak, Hezbollah in Libanon, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza en Libanon, plus de Houthi's in Jemen.

Saoedi-Arabië, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen de opheffing van het embargo zien "als een bedreiging voor hun nationale veiligheid en reageren met hun eigen militaire opbouw. Dit zou kunnen leiden tot een gevaarlijke wapenwedloop in de regio," voegde hij eraan toe.

Het einde van het raketembargo zal een impuls geven aan de door Iran geleide radicale as, aldus Segall, waardoor het voor landen als Saoedi-Arabië en andere gematigde Arabische staten waarschijnlijk moeilijker wordt om met Israël over normalisatieovereenkomsten te onderhandelen en deze te handhaven.

Bron: Tehran ‘already violating’ missile embargo set to expire in October - JNS.org