www.wimjongman.nl

(homepagina)


'We staan op de rand van een burgeroorlog': Herzog presenteert 'volksplan' te midden van doem waarschuwingen

15 maart 2023 - door medewerkers van World Israel News

( )

President Isaac Herzog spreekt vanuit zijn kantoor in Jeruzalem een televisieboodschap uit voor de natie, waarin hij oproept tot een compromis over de hervorming van de rechterlijke macht, 12 februari 2023. (Haim Zach/GPO)

We bevinden ons op een "kruispunt" tussen "een historische crisis of een bepalend constitutioneel moment."

President Isaac Herzog presenteerde woensdagavond zijn compromisvoorstel, het zogenaamde "volksplan", om de plannen van de regering om de rechterlijke macht te hervormen tegen te gaan, waarbij hij opriep tot een "constitutioneel moment" temidden van wat hij een "nachtmerrie" noemde met "een dreigende burgeroorlog".

"Zij die denken dat een burgeroorlog een grens is die we niet zullen bereiken, hebben geen idee," zei hij in een live televisietoespraak, waarbij hij opmerkte dat hij de afgelopen weken met duizenden Israëli's had gesproken.

"Ik heb diepgewortelde haat gehoord. Ik heb mensen van alle kanten horen zeggen dat als er, God verhoede, bloed in de straten zal vloeien, het hen niet langer zal choqueren," zei hij.

"Burgeroorlog is een rode lijn. Ik zal het niet laten gebeuren," voegde hij eraan toe.

Volgens de president staat Israël op een "kruispunt" tussen "een historische crisis of een bepalend grondwettelijk moment."

Hij noemde zijn voorstel een "gouden pad" dat het breedste scala aan standpunten samenbrengt.

"Het is niet het plan van de president. Het is het plan van het volk," zei Herzog.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een geplande vlucht naar Berlijn met vijf uur uitgesteld om een discussie over het voorstel van de president bij te wonen, samen met voorzitter Simcha Rothman van de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid en verscheidene andere hoge ministers.

Voordat hij naar Berlijn vertrok, zei Netanyahu dat sommige van de "belangrijkste clausules van het compromis de bestaande situatie alleen maar bestendigen en niet het vereiste evenwicht tussen de autoriteiten in Israël tot stand brengen".

Het ontwerp stelt voor dat de basiswetten worden goedgekeurd na vier lezingen, en niet in drie zoals nu het geval is. Bij de eerste drie stemmingen zal een kleine meerderheid van 61 Knessetleden vereist zijn, maar bij de vierde lezing zal in de meeste gevallen een meerderheid van 80 Knessetleden vereist zijn.

In het voorstel staat ook dat het Hooggerechtshof geen basiswetten zal kunnen herzien en alleen de bevoegdheid zal hebben om gewone wetten te vernietigen. Om dat te doen, zal het Hooggerechtshof dat moeten doen met een uitgebreid panel van niet minder dan 11 rechters, en met een meerderheid van ten minste 7 rechters. Anders wordt de wet opnieuw getoetst door de Knesset.

Het comité voor de benoeming van rechters zal bestaan uit 11 leden en geen meerderheid voor de coalitie, die daar slechts vijf prominente vertegenwoordigers zal hebben. Het comité zal bestaan uit de minister van Justitie, twee andere door de regering gekozen ministers, de president van het Hooggerechtshof, twee rechters, drie leden van de Knesset - één van de coalitie en twee van de oppositie van verschillende facties. Ten minste vier leden zullen vrouwen zijn en één uit de Arabische sectoren van Israël.

Herzog opende zijn toespraak met een verwijzing naar een gebeurtenis van eerder op de avond, toen een terrorist uit Libanon in Israël infiltreerde en een explosief plaatste dat een Israëlische burger ernstig verwondde op het knooppunt Megiddo.

"Onze vijanden herkennen heel goed het primaat van de Israëlische eenheid - en handelen dienovereenkomstig," zei hij.

Bron: World Israel News