www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Vertrap onze stem niet': Hervormingsaanhangers verzamelen zich in Jeruzalem

Demonstranten hekelen de interventie van het Hooggerechtshof in de wetgeving voor de hervorming van het gerechtelijk apparaat.

( )

Israëliërs wonen een bijeenkomst bij ter ondersteuning van de door de regering geplande hervorming van het gerechtelijk apparaat buiten het Hooggerechtshof in Jeruzalem, 7 september 2023. Foto door Chaim Goldberg/Flash90.

(7 september 2023 / JNS)

Tienduizenden Israëli's verzamelden zich donderdagavond in de buurt van het Hooggerechtshof in Jeruzalem om te demonstreren ten gunste van de hervorming van de rechterlijke macht.

Demonstranten spraken zich uit tegen het besluit van het hof om zich uit te spreken over wetgeving met betrekking tot de hervorming, een stap die volgens hen de wil van het electoraat dreigt teniet te doen.

Ze droegen borden mee als "Hooggerechtshof, u zult mij niet schrappen", "We zijn geen tweederangsburgers: Het volk koos voor gerechtelijke hervorming" en "Hooggerechtshof, vernietig de democratie niet."

Teksten op posters in de aanloop naar het evenement luidden: "Vrijheidsbijeenkomst. Ze zullen onze stem niet stelen.

Een van de organisatoren van de rally, politiek activist Berale Crombie, die ook het eerste grote pro-hervormingsprotest op 27 april organiseerde, tweette kort voor het protest van donderdag een bericht: "Laat het Hooggerechtshof ons niet vertrappen."

De demonstranten waren vooral woedend over de beslissing van het hof om zich te bemoeien met de basiswetten. Volgens de eigen theorie van het hof ontleent het zijn bevoegdheid om reguliere wetten te schrappen aan basiswetten. Critici zeggen dat dit hetzelfde zou zijn als het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een grondwetswijziging "ongrondwettelijk" verklaart.

Likud Knessetlid Avihai Boaron, een van de organisatoren van de rally, zei tegen de menigte: "De vraag is niet of we de beslissing van het Hooggerechtshof zullen respecteren, maar of het Hooggerechtshof het standpunt van het volk zal accepteren.

"Als het hof de fundamentele wetten verwerpt, is het zelf verantwoordelijk en schuldig voor de anarchie die zal ontstaan. We doen een oproep vanaf hier aan het Hooggerechtshof: Breng ons niet in chaos. Schaad de eenheid van Israël niet. Vertrap de meerderheid in Israël niet," zei hij.

Minister van Nederzettingen en Nationale Missies Orit Strock van de Religieuze Zionistische Partij zei: "Ik wil jullie om vergeving vragen. Jullie hebben gestemd voor de Knesset zoals verwacht wordt in een democratisch land. Op elk stembriefje dat je hebt ingeleverd stond duidelijk: 'Hervorm het rechtssysteem'. Jullie horen hier niet te zijn, jullie horen thuis te zitten.

"Maar er zijn hier mensen die niet weten hoe ze het besluit van de meerderheid moeten accepteren. Ze roepen 'democratie' maar eisen eigenlijk een dictatuur. Ik beloof jullie dat we jullie stembiljet, jullie beslissing zullen respecteren. We zullen de democratie respecteren. We zullen brengen wat jullie ons hebben laten brengen," voegde Strock eraan toe.

Op 12 september zullen de rechters van het Hooggerechtshof de verzoekschriften behandelen waarin hen wordt gevraagd om de "redelijkheidwet" te annuleren.

Alle 64 leden van de coalitie, inclusief premier Benjamin Netanyahu, namen de wet aan, een amendement op een basiswet, die "redelijkheid" verbiedt als juridisch voorwendsel om beslissingen van het kabinet, ministers en bepaalde verkozen ambtenaren terug te draaien.

Demonstranten protesteerden ook tegen het besluit van het Hooggerechtshof om een hoorzitting te houden over de zogenaamde terugroepingswet, die gepland staat voor 28 september.

In maart nam de Knesset, opnieuw als een amendement aan op een basiswet-wetgeving die de omstandigheden beperkt waaronder een zittende premier uit zijn ambt kan worden ontheven.

De wet bepaalt dat alleen het kabinet, en niet het Hooggerechtshof of de procureur-generaal, de bevoegdheid heeft om een zittende premier ongeschikt te verklaren voor zijn ambt, en dan nog alleen in gevallen van fysiek of mentaal onvermogen.

Bron: 'Don't trample our vote': Reform supporters rally in Jerusalem - JNS.org