www.wimjongman.nl

(homepagina)


Poszar had gelijk: Saoedi's bevestigen niet-dollar oliehandelsplannen in Davos

Door Tyler Durden - 19 januari 2023

Eerder deze maand schreef voormalig NY Fed repo-goeroe Zoltan Pozsar een van zijn belangrijkste rapporten van 2022, waarin hij beschreef hoe Poetin een hel zou kunnen ontketenen op het Westerse financiële systeem door te eisen dat in plaats van dollars, Russische olie-exporteurs worden betaald in goud, waardoor olie effectief wordt gekoppeld aan goud en Petrogold wordt gelanceerd.

Het bezoek van de Chinese president Xi aan de leiders van Saoedi-Arabië en de GCC betekende de geboorte van de petroyuan en een sprong in China's groeiende beslag op de olie- en gasreserves van OPEC+: met de China-GCC-top "kan China nu immers beweren dat het een 'speciale relatie' heeft opgebouwd, niet alleen met het '+'-teken in OPEC+ (Rusland), maar met Iran en de hele OPEC+."

Zoltan spoorde de lezer destijds aan om de timing van deze uitspraak in diplomatieke zin te bezien:

"President Xi communiceerde zijn boodschap over "renminbi facturering" niet tijdens de eerste dag van zijn bezoek - toen hij alleen de Saudische leiding ontmoette - maar tijdens de tweede dag van zijn bezoek - toen hij de leiding van alle GCC-landen ontmoette - om het volgende te signaleren:

GCC-olie stroomt naar het Oosten + renminbi facturering = de dageraad van de petro-yuan."

( )

En nu staat Saoedi-Arabië volgens Bloomberg open voor gesprekken over handel in andere valuta dan de Amerikaanse dollar, aldus de minister van Financiën van het koninkrijk.

"Er zijn geen problemen met het bespreken van hoe we onze handelsafspraken regelen, of dat nu in de Amerikaanse dollar is, of in de euro, of in de Saudische riyal," vertelde Mohammed Al-Jadaan dinsdag aan Bloomberg TV in een interview in Davos.

"Ik denk niet dat we elke discussie die de handel in de wereld zal helpen verbeteren, wegwuiven of uitsluiten," zei Al-Jadaan.

En in navolging van de opmerkingen van Poszar hierboven, leek Al-Jadaan te bevestigen dat het Koninkrijk ernaar streeft zijn relatie met cruciale handelspartners, met name China, te versterken:

"We hebben een zeer strategische relatie met China en diezelfde strategische relatie hebben we ook met andere landen, waaronder de VS, en die willen we ontwikkelen met Europa en andere landen die met ons willen en kunnen samenwerken," zei Al-Jadaan.

Saudi-Arabië werkt ook samen met multilaterale instellingen om steun te verlenen aan Pakistan, Turkije en Egypte, als onderdeel van de steun van het koninkrijk aan landen die het "kwetsbaar" acht, aldus Al-Jadaan.

"Wij leveren zelfs olie en derivaten om hun energiebehoeften te ondersteunen," zei Al Jadaan.

"Dus er is veel inspanning, maar we wilden dat dit werd uitgevoerd."

Bekijk het volledige Engelstalige interview hieronder:

Het klinkt niet alsof de regering Biden hoog in de strategische planning van het Koninkrijk staat; en gezien de opmerkingen van de Finmin van het Koninkrijk, het lijkt dat de onheilspellende waarschuwing van Zoltan steeds dichter bij de werkelijkheid gaat komen: "Avondschemering voor de petrodollar... en dageraad voor de petroyuan."

Bron: Poszar Was Right: Saudis Confirm Non-Dollar Oil Trade Plans In Davos | ZeroHedge

16 januari 2023 - door Helen Partz

Iran en Rusland willen nieuwe stablecoin uitgeven gesteund door goud

De potentiële stablecoin wil grensoverschrijdende transacties mogelijk maken in plaats van fiatvaluta's zoals de Amerikaanse dollar, de Russische roebel of de Iraanse rial.

()

De Centrale Bank van Iran werkt naar verluidt samen met de Russische regering om gezamenlijk een nieuwe cryptocurrency uit te geven die wordt ondersteund door goud.

Volgens het Russische persbureau Vedomosti werkt Iran samen met Rusland aan een "token van de Perzische Golfregio" dat als betaalmiddel in de buitenlandse handel zou dienen.

Volgens Alexander Brazhnikov, uitvoerend directeur van de Russische vereniging voor crypto-industrie en blockchain, zal het token worden uitgegeven in de vorm van een stablecoin die wordt ondersteund door goud.

De stablecoin wil grensoverschrijdende transacties mogelijk maken in plaats van fiatvaluta's zoals de Amerikaanse dollar, de Russische roebel of de Iraanse rial. Het rapport merkt op dat de potentiële cryptocurrency zou opereren in een speciale economische zone in Astrakhan, waar Rusland is begonnen met het accepteren van Iraanse vrachtzendingen.

De Russische wetgever Anton Tkachev, lid van de commissie voor informatiebeleid, informatietechnologie en communicatie, benadrukte dat een gezamenlijk stablecoin-project pas mogelijk is als de markt voor digitale activa in Rusland volledig gereguleerd is. Na meerdere vertragingen beloofde het Russische lagerhuis van het parlement opnieuw om in 2023 te beginnen met het reguleren van cryptotransacties.

Iran en Rusland behoren tot de landen die hun inwoners verboden om cryptocurrencies zoals Bitcoin te gebruiken BTC tickers omlaag $20,943 en stablecoins zoals Tether (USDT) voor betalingen. Tegelijkertijd zijn Iran en Rusland actief bezig geweest om crypto te adopteren als instrument voor buitenlandse handel.

Gerelateerd: Bron: Rusland begint te werken aan CBDC-vereffeningssysteem terwijl sancties aanhouden

In augustus 2022 keurde het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnen en Handel het gebruik van cryptocurrency voor invoer in het land goed te midden van aanhoudende internationale handelssancties. De lokale overheid zei dat de nieuwe maatregelen Iran zouden helpen de wereldwijde handelssancties te verzachten. Iran plaatste vervolgens zijn eerste internationale importorder met 10 miljoen dollar aan crypto.

De Bank van Rusland - historisch gekant tegen het gebruik van crypto als betaalmiddel - stemde ermee in crypto toe te staan in de buitenlandse handel om de impact van de internationale sancties te verzachten. De toezichthouder heeft echter nooit verduidelijkt welke cryptocurrencies voor dergelijke transacties zouden worden gebruikt.

Bron: Iran and Russia want to issue new stablecoin backed by gold