www.wimjongman.nl

(homepagina)


Godzijdank heeft Netanyahu de justitiële hervorming op pauze gezet - nu moet hij nationale consensus bereiken voor een definitief wetsontwerp - hier is waarom

De Israëlische president Herzog en voormalig minister van Defensie Gallant verdienen ook lof voor het aansporen van de premier om echte gesprekken te beginnen en naar een compromis te zoeken.

Joel C. Rosenberg | 28 maart 2023

JERUSALEM, ISRAEL - De afgelopen dagen zijn enkele van de meest gespannen en gekke dagen geweest in de moderne geschiedenis van Israël.

Zoals ik gisteren opmerkte, lijkt de nationale crisis op niets wat we ooit in de Joodse staat hebben gezien sinds de wonderbaarlijke wedergeboorte in 1948.

Laten we even recapituleren en dan bespreken hoe we verder gaan.

In het weekend gingen naar schatting 600.000 Israëli's - ongeveer 6,5% van de nationale bevolking - de straat op om te protesteren tegen de huidige versie van de wetgeving inzake de justitiële hervorming, die door de Knesset wordt behandeld en waarover nog voor de Pesach-vakantie, die op 5 april 's avonds begint, definitief zal worden gestemd.

Of het aantal nu hoger of lager is, het punt is dat een massale golf van protesteerders vreest dat het wetsontwerp de macht van het Hooggerechtshof zou verzwakken en niet langer een goede controle op de wetgevende macht zou zijn, en het einde van de Israëlische democratie zou kunnen betekenen.

Te midden van de ongekende en oplopende sociale en politieke spanningen hield minister van Defensie Yoav Gallant zaterdagavond live op televisie een toespraak waarin hij premier Benjamin "Bibi" Netanyahu aanspoorde om de wetgeving op pauze te zetten.

Gallant betoogde dat het het beste was om de spanningen te verminderen nu de Israëli's Pesach, Pasen en Ramadan doormaken, enkele van de heiligste feestdagen op de Joodse, Christelijke en Islamitische kalenders.

Wat meer is, Gallant maakte zich openlijk zorgen dat, in het licht van de dreiging van Iran, de Israëlische Defensiemacht naar de rand van de slagkracht werd geduwd, omdat zoveel gevechtssoldaten, inlichtingenofficieren en gevechtspiloten van de luchtmacht dreigden zich niet bij hun eenheden te melden als Netanyahu wetgeving doordrukte waarvan zij vreesden dat die het einde van de Israëlische democratie zou betekenen.

Maar op zondag, in plaats van met Gallant af te spreken de "pauzeknop" in te drukken en een "afkoelingsperiode" toe te staan voor de komende maand of zo, ontsloeg Netanyahu Gallant wegens insubordinatie.

Naar mijn mening was dat een vergissing.

Gallant had zich al dagen privé tot Netanyahu gewend en zijn toenemende bezorgdheid geuit, niet zozeer over de specifieke kenmerken van de wetgeving, maar over de manier waarop Netanyahu het media- en wetgevingsproces aanpakte en een vuurstorm liet ontstaan die directe en ernstige gevolgen had voor de nationale veiligheid.

Maar Bibi leek niet te luisteren - of, als hij luisterde, handelde hij niet.

Dus ging Gallant - geen linkse politicus of lid van de oppositie, maar een oude vriend en vertrouwde bondgenoot van Bibi - hiermee naar buiten.

Door hem te ontslaan, gooide Netanyahu olie op het vuur.

Veel Israëli's werden bang dat Netanyahu niet naar rede zou luisteren en de wetgeving er zonder wijzigingen of amendementen door zou drukken.

Tegen maandag escaleerden de protesten dramatisch, zoals we hier op ALL ISRAEL NEWS berichtten.

Werknemers op Ben Gurion International Airport gingen in staking, waardoor de luchthaven gedwongen werd al het inkomende en uitgaande luchtverkeer stil te leggen.

Werknemers in de commerciële havens van Israël gingen in staking, waardoor alle export en import werd stilgelegd.

Alle Israëlische openbare scholen gingen dicht uit protest tegen Netanyahu's maatregel.

Alle Israëlische universiteiten gingen ook dicht.

Banken werden gesloten.

Alle McDonald's restaurants gingen dicht uit solidariteit met de demonstranten.

Belangrijke snelwegen werden geblokkeerd door demonstranten.

Meer dan 100.000 demonstranten omsingelden het gebouw van de Knesset.

De Israëlische president Isaac Herzog bleef er bij Netanyahu op aandringen het proces te vertragen en met de oppositieleiders te gaan praten om een uitweg uit de crisis te vinden.

Dat deden ook minstens vijf leden van Netanyahu's Likud-partij.

Evenals Natan Sharansky, het voormalige hoofd van het Joodse Agentschap.

Evenals oppositieleider Yair Lapid.

Evenals voormalig minister van Defensie Benny Gantz.

Evenals de Amerikaanse president Joe Biden.

Evenals de conservatieve Israëlische denktank die het plan voor de justitiële hervorming heeft ontwikkeld.

Zelfs Netanyahu's persoonlijke advocaat die hem adviseerde tijdens zijn corruptieproces dreigde op te stappen tenzij de premier ermee instemde het wetsvoorstel voor de justitiële hervorming op te schorten en een compromis te bespreken.

Toch bleef Netanyahu zich verzetten.

Toen de situatie maandag bleef escaleren, liet Netanyahu's team de pers weten dat hij om 10.30 uur een publieke verklaring zou afleggen.

Maar dat deed hij niet.

De verklaring werd uur na uur uitgesteld, terwijl Netanyahu vergaderde met zijn coalitiepartners.

De partij Religieus Zionisme - geleid door Bezalel Smotrich en Itamar Ben Gvir - dreigde de coalitie te verbreken en de regering ten val te brengen als Netanyahu de wetgeving zou vertragen of tegenhouden voor de Pesachvakantie.

Maar maandag laat besloot Netanyahu dat hij er genoeg van had.

Hij liet zijn coalitiepartners weten dat hij in het belang van het land op de pauzeknop moest drukken en echte besprekingen met de oppositie moest beginnen.

De partij Religieus Zionisme trok zich - voorlopig althans - terug.

Vervolgens gaf Netanyahu op de live nationale televisie uitleg over zijn besluit en zijn bereidheid om gesprekken aan te gaan, en zwoer hij dat hij het land niet in een "burgeroorlog" zou leiden, waarvan velen - ook de Israëlische president Herzog - vrezen dat die eraan komt.

Dit was de juiste zet.

Netanyahu verdient lof omdat hij luistert naar de wil van het Israëlische volk, de bluf van het religieuze zionisme afwijst en blijk geeft van echt leiderschap.

Hij had dit eerder moeten doen.

Door zo lang te wachten heeft hij veel vertrouwen verloren, zelfs bij veel centrumrechtse Israëli's die willen dat er een evenwichtige versie van de justitiële hervorming komt.

Toch heeft Netanyahu gehandeld voordat het te laat was - en daar ben ik dankbaar voor.

Ik ben ook onder de indruk van en dankbaar voor Herzog en voormalig minister van Defensie Gallant.

Zij verdienen allebei alle lof voor hun onbaatzuchtige aansporing aan de premier om echte besprekingen te beginnen, naar compromissen te zoeken en het vuur te doven.

Dit conflict is nog lang niet opgelost.

De protesten gaan door.

En de bondgenoten van Netanyahu hebben dinsdag de huidige versie van de wetgeving "ingediend", een technische term voor het klaarmaken voor definitieve goedkeuring.

Oppositieleden zeggen dat Netanyahu het niet meent om een compromis te sluiten.

Laten we hopen dat dat niet het geval is.

Ik geloof dat justitiële hervormingen van vitaal belang zijn, zoals ik herhaaldelijk heb betoogd op ALL ISRAEL NEWS en THE ROSENBERG REPORT.

Het grootste deel van het huidige pakket kan ik accepteren.

Maar ik ben volledig tegen de "opheffingsclausule" die slechts 61 van de 120 Knessetleden nodig heeft om een beslissing van het Hooggerechtshof ongedaan te maken.

Dat is een verschrikkelijke fout.

Dat zou het Hooggerechtshof volledig ontkrachten, een kritische controle en evenwicht wegnemen en de Israëlische democratie ernstig beschadigen - en mogelijk vernietigen.

Wat Israël nodig heeft, is een supermeerderheid van 90 van de 120 Knesset-leden die stemmen voor het terzijde schuiven van een oneerlijke of onrechtvaardige beslissing van het Hooggerechtshof.

Dat zou betekenen dat voor een terzijdestelling een brede nationale consensus nodig is, geen gewone meerderheid.

Persoonlijk zou ik waarschijnlijk kunnen leven met een vereiste van 80 in plaats van 61 zetels.

Maar 61 is verschrikkelijk en zou de mensenrechten en burgerrechten van Israëls minderheden ernstig in gevaar brengen.

Daarom vraag ik u om samen met mij te bidden dat de premier en de rest van de Israëlische regering en het parlement samenkomen en het juiste doen.

Snel, voordat de bosbrand uit de hand loopt.

Bron: Thank God Netanyahu hit ‘pause’ on judicial reform – now he needs to build national consensus for a final bill – here’s why | All Israel News