www.wimjongman.nl

(homepagina)


Pakistan: Moslimbendes jagen op christenen

door Uzay Bulut - 1 september 2023

  • Honderden christenen zijn op 16 augustus hun huizen ontvlucht toen moslimgroepen in de oostelijke Pakistaanse districtshoofdstad Jaranwala een anti-christelijke rel begonnen, waarbij kerken werden vernield en kerken en huizen van christenen in brand werden gestoken -- dit alles alleen op basis van een beschuldiging dat er een Koran was ontheiligd.

  • Minstens 20 kerken in de stad werden in brand gestoken en meer dan 400 huizen van christenen werden beschadigd.

  • "Twee christelijke personen worden beschuldigd van het ontheiligen van de Koran. De mensen eisen levenslange gevangenisstraf, maar de beschuldiging is vals. Ze hebben niets gedaan. De beschuldiging is verzonnen door een islamistische groep, Tehreek-e-Labbaik." - Faraz Pervaiz, een christelijke Pakistaanse asielzoeker die naar Thailand vluchtte nadat hij in Pakistan was beschuldigd van godslastering omdat hij kritiek had geuit op de politieke islam, bericht via zijn bronnen ter plaatse, augustus 2023.

  • "Op 16 augustus 2023 klopte een vrouw met deze documenten met gescheurde pagina's van de Koran op de deur van Raja en Rocky, die later werden beschuldigd van godslastering. Toen ze de deur openden, begon de vrouw tegen de familie te schreeuwen en beschuldigde ze hen ervan dat jullie de Koran ontheiligd hadden. De familie was geschokt. Ondertussen begon deze vrouw harde geluiden te maken om de mensen wakker te maken. Raja en Rocky hebben godslastering begaan", schreeuwde ze, "en jullie moslims slapen!". - Faraz Pervaiz, augustus 2023.

  • De moslimmenigten begonnen vervolgens christelijke huizen en kerken aan te vallen; de christenen vluchtten en sliepen buiten om niet levend verbrand te worden, aldus Pervaiz.

  • "Christenen slapen nu onder de blote hemel. Ze zijn hulpeloos. Ze krijgen geen steun van welke organisatie of van de regering dan ook. Ze krijgen geen voedselhulp en geen nieuw onderdak. Ze lijden honger. Ze zijn te bang om terug te gaan naar hun huizen. Ze zijn bang om vermoord te worden... De politie hielp de daders en de burgerwachten. Er was geen militaire interventie om de aanvallen te stoppen. ...De nieuw gekozen premier van Pakistan heeft de incidenten veroordeeld, maar christenen hebben hulp nodig, die hij had kunnen bieden. Maar dat deed hij niet omdat hij wist dat de hele moslimgemeenschap tegen hem zou zijn." - Faraz Pervaiz, augustus 2023.

  • Om moslims aan te sporen om jacht te maken op Pervaiz, hebben mullahs in Pakistan demonstraties geleid waarbij de menigte werd aangemoedigd om te scanderen: "Er is maar één straf voor het beledigen van de Profeet. Scheid het hoofd van het lichaam! Scheid het hoofd van het lichaam!"

  • In 2019 werd het huisadres van Pervaiz in Bangkok, Thailand, onthuld in een video die werd vrijgegeven op sociale media, met oproepen aan elke moslim om hem en zijn familie te vinden en te doden. Verschillende mullahs voegden ook fatwa's bij de video waarin moslims werden opgeroepen hem te doden. Posters met zijn foto werden in veel steden opgehangen, onder andere bij moskeeën en overheidskantoren in Lahore en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

  • Ondertussen hebben Pakistaanse islamisten een prijs op Pervaiz gezet. De politieke partij Tahreek-e-Labbaik kondigde de eerste premie van 62.000 dollar aan in 2015. Het jaar daarop verdubbelde een geestelijke de premie tot 124.000 dollar. Pervaiz vertelde Gatestone dat veel islamistische partijen in Pakistan een premie op hem hebben gezet; het bedrag is nu in totaal $400.000.

  • De VN en andere leden van de internationale gemeenschap moeten hun relaties met de Pakistaanse regering serieus heroverwegen. Het is een systematische schender van mensenrechten en een grote aanhanger van islamitisch terrorisme. Een regering die zijn minderheden zo onrechtvaardig en onmenselijk behandelt, moet ter verantwoording worden geroepen.

( )

Op 16 augustus, na een vermeend incident van Koranschennis in de stad Jaranwala in Pakistan, begonnen moslimmenigten een anti-christelijke rel, waarbij kerken werden vernield en kerken en huizen van christenen in brand werden gestoken. Afgebeeld: Politieagenten en inwoners staan te midden van puin naast de Saint John Church, een van de kerken die werd aangevallen en in brand gestoken in Jaranwala, 17 augustus 2023. (Foto door Aamir Qureshi/AFP via Getty Images)

Honderden christenen ontvluchtten hun huizen op 16 augustus, toen moslimgroepen in de Oost-Pakistaanse districtshoofdstad Jaranwala een anti-christelijke rel begonnen, waarbij kerken werden vernield en staken kerken en huizen van christenen in brand - en dat allemaal alleen maar op basis van de beschuldiging dat er een Koran was ontheiligd.

Minstens 20 kerken in de stad werden in brand gestoken en meer dan 400 huizen van christenen werden beschadigd. De relschoppers vielen een christelijke begraafplaats aan en vernielden deze en verbrandden het kantoor van de christelijke assistent-commissaris van Jaranwala.

Het geweld begon nadat oproepen op de minaretten van moskeeën meldden dat er ontheiligde pagina's van de Koran waren ontdekt bij het huis van een christelijke familie. Enkele duizenden woedende moslims verzamelden zich in het centrum van de stad en begonnen stenen te gooien naar de kerken, terwijl anderen ze in brand staken. Video's en foto's van het geweld werden gedeeld op sociale media.

Minstens 19 kerken werden volledig in brand gestoken, 89 christelijke huizen werden verwoest - waaronder die van voorgangers en priesters - en 15 huizen werden gedeeltelijk verwoest, volgens een rapport van Human Rights Focus Pakistan (HRFP).

Faraz Pervaiz, een christelijke Pakistaanse asielzoeker die naar Thailand vluchtte nadat hij in Pakistan was beschuldigd van godslastering omdat hij kritiek had geuit op de politieke islam, heeft via zijn bronnen ter plaatse verslag gedaan van de rellen.

In een interview met Gatestone vertelt Pervaiz het volgende:

"Twee christelijke individuen worden beschuldigd van het ontheiligen van de Koran. Mensen eisen levenslange gevangenisstraf, maar de beschuldiging is vals. Ze hebben niets gedaan. De beschuldiging is verzonnen door een islamistische groep, Tehreek-e-Labbaik.

"Op 16 augustus 2023 klopte een vrouw met deze documenten met gescheurde pagina's van de Koran op de deur van Raja en Rocky, later beschuldigd van godslastering. Toen ze de deur openden, begon de vrouw tegen de familie te schreeuwen en beschuldigde ze hen ervan dat ze de Koran ontheiligd hadden. De familie was geschokt. Ondertussen begon deze vrouw harde geluiden te maken om de mensen wakker te maken. Raja en Rocky hebben godslastering begaan,' schreeuwde ze, 'en jullie moslims slapen!

"De beschuldigde familie haastte zich naar buiten. Ze wisten dat islamisten hen niet eerlijk zouden ondervragen, maar als ze gevangen zouden worden genomen, hun hoofden zouden afhakken. De ontsnapte familie begon hun vrienden te vertellen dat ze niets hadden gedaan, maar toch werden ze blootgesteld aan deze beschuldigingen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en elke christen verliet zijn huis om zichzelf te behoeden voor verwondingen of de dood.

"Een paar uur later begon de radicale islamitische groep via de moskeeën aan te kondigen dat 'Raja en Rocky de Koran en Mohammed hebben gelasterd, dus het is tijd om ze naar de hel te sturen.'"

De moslimmenigten begonnen vervolgens christelijke huizen en kerken aan te vallen; de christenen vluchtten en sliepen buiten om te voorkomen dat ze levend verbrand zouden worden, aldus Pervaiz.

"Christenen slapen nu onder de blote hemel. Ze zijn hulpeloos. Ze krijgen geen steun van welke organisatie of van de regering dan ook. Ze krijgen geen voedselhulp en geen nieuw onderdak. Ze lijden honger. Ze zijn te bang om terug te gaan naar hun huizen. Ze zijn bang om gedood te worden.

" De politie hielp de daders en de burgerwachten. Er was geen militaire interventie om de aanvallen te stoppen.

"De nieuw gekozen premier van Pakistan heeft de incidenten veroordeeld, maar christenen hebben hulp nodig, die hij had kunnen bieden. Maar dat deed hij niet omdat hij wist dat de hele moslimgemeenschap tegen hem zou zijn."

Sindsdien beloofde de regering van interim-premier Anwaar-ul-Haq Kakar om op 25 augustus twee miljoen roepies ($6.800) uit te delen aan 100 gezinnen. Raja en Rocky zijn echter op basis van de beschuldigingen tegen hen gearresteerd.

Pervaiz is zelf een doelwit van de Pakistaanse islamisten sinds hij zich begon uit te spreken voor christenen na een aanval in 2013 van een moslimmaffia op een christelijke wijk in Lahore, de hoofdstad van de provincie Punjab. Hij leidde protesten waarin hij actie eiste van de politie en begon een blog waarin hij de politiek en theologie van de islam in twijfel trok en kritiek uitte op de profeet van de islam.

"We zijn geen criminelen," vertelde Pervaiz aan The Catholic Register.

"Onze enige misdaad is dat we ons uitspreken tegen hun wreedheid. Ik heb geen woorden om hun barbaarsheid tegenover ons uit te leggen. Hoe christenen elke dag worden gemarginaliseerd. Niemand heeft deze kwestie aan de orde gesteld.

Volgens de Pakistaanse blasfemiewetten kan iemand ter dood veroordeeld worden als hij zich uitspreekt tegen de islam of zijn profeet Mohammed. Pervaiz heeft verschillende fatwa's, islamitische uitspraken, tegen zich die oproepen tot zijn dood.

Islamistische partijen en doorsnee moslims nemen, vaak met instemming van de regering, het recht in eigen hand om diegenen te straffen die er zelfs maar van beschuldigd worden, vaak onterecht, deze wetten te hebben overtreden. In 2014 vertelde in een dorp in de provincie Punjab "een plaatselijke geestelijke zijn gemeenschap via de luidsprekers van zijn moskee om het echtpaar te straffen voor het verbranden van een paar bladzijden uit de Koran", aldus een politiebron.

"Een menigte verzamelde zich toen voor het huis van Shehzad Masih, 32, en zijn vrouw Shama, in de 20, sleepte hen naar buiten en sloeg hen dood, zei de politie."

Om moslims aan te sporen om jacht te maken op Pervaiz, hebben mullahs in Pakistan demonstraties geleid waar de menigte werd aangemoedigd om te scanderen: "Er is maar één straf voor het beledigen van de Profeet. Scheid het hoofd van het lichaam! Scheid het hoofd van het lichaam!"

In 2019 werd het huisadres van Pervaiz in Bangkok, Thailand, onthuld in een video die werd vrijgegeven op sociale media, met oproepen aan elke moslim om hem en zijn familie te vinden en te doden. Verschillende mullahs voegden ook fatwa's bij de video waarin moslims werden opgeroepen hem te doden. Posters met zijn foto werden in veel steden opgehangen, onder andere bij moskeeën en overheidskantoren in Lahore en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Als gevolg van doodsbedreigingen per telefoon en sms, verhuisde Pervais zijn familie naar een geheime locatie buiten Bangkok.

Ondertussen hebben Pakistaanse islamisten een premie op Pervaiz gezet. De politieke partij Tahreek-e-Labbaik kondigde in 2015 de eerste premie van 62.000 dollar aan. Het jaar daarop verdubbelde een geestelijke de premie tot 124.000 dollar. Pervaiz vertelde Gatestone dat veel islamistische partijen in Pakistan een premie op hem hebben gezet; het bedrag is nu in totaal $400.000.

De boodschap is net als met Salman Rushdie, die bijna vermoord was, en de vele mensen wier "misdaad" was dat ze hun mening gaven: We zullen je opjagen, waar je ook bent. Je kunt niet ontsnappen of je verstoppen.

Pervaiz is nog steeds niet in veiligheid en smeekt Westerse regeringen om hulp:

"God is genadig. Godzijdank zijn we niet in Pakistan. We zoeken asiel in Thailand maar hebben geen hulp gekregen. Zelfs de UNHCR [VN-vluchtelingenorganisatie] vertelde ons dat we een particuliere sponsor voor asiel moesten zoeken. We zijn nog steeds op zoek naar een land dat ons kan helpen onderdak te vinden en vreedzaam te leven."

De islamistische reactie in Pakistan, zelfs op een bewering van godslastering, is misbruik, bedreigingen, vernieling en zelfs de dood. Volgens de NGO Open Doors:

"In Pakistan worden christenen beschouwd als tweederangsburgers en gediscrimineerd in elk aspect van het openbare en privéleven.....

"De beruchte Pakistaanse blasfemiewetten worden steeds vaker gebruikt om christenen en andere niet-moslims te beschuldigen van het beledigen van de profeet Mohammed of de Koran - de straf kan de doodstraf zijn. Valse beschuldigingen worden vaak geuit om christenen als doelwit te nemen na een ongerelateerd geschil en zelfs een valse beschuldiging kan leiden tot geweld van de menigte.

"Christelijke vrouwen en meisjes lopen voortdurend het risico slachtoffer te worden van seksueel geweld, ontvoering en gedwongen bekering. Dit werd in 2020 wereldwijd onder de aandacht gebracht toen de 13-jarige Arzoo door een 44-jarige moslimman bij haar ouders werd weggehaald. Twee dagen later kreeg Arzoo's vader te horen dat de ontvoerder een huwelijksakte had laten zien waarin stond dat Arzoo 18 jaar was en zich tot de islam had bekeerd. Een rechtbank gaf de 'echtgenoot' de voogdij.

"Gelukkig hebben rechters, na protest van zowel binnen als buiten Pakistan, de vrijlating van Arzoo bevolen. Maar veel families zien hun meisjes nooit meer terug, omdat de autoriteiten de daders zelden voor het gerecht brengen.....

"Christelijke mannen zijn bijzonder kwetsbaar om vals beschuldigd te worden onder de Pakistaanse blasfemiewetten. Ze worden vaak gedwongen om baantjes te nemen in lagere standen, die 'chura' worden genoemd, een denigrerend woord dat 'smerig' betekent. Kerkleiders kunnen worden gearresteerd als ze zich niet houden aan de wensen van de autoriteiten en deze arrestaties zijn vaak bedoeld als waarschuwing om de christelijke minderheid te intimideren."

De VN en andere leden van de internationale gemeenschap moeten hun betrekkingen met de Pakistaanse regering serieus heroverwegen. Het is een systematische schender van mensenrechten en een belangrijke ondersteuner van islamitisch terrorisme. Een regering die zijn minderheden zo onrechtvaardig en onmenselijk behandelt, moet ter verantwoording worden geroepen.

Uzay Bulut, Turks journalist, onderzoeksmedewerker voor het Philos Project en Distinguished Senior Fellow bij het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Pakistan: Muslim Mobs Hunt Christians :: Gatestone Institute