www.wimjongman.nl

(homepagina)


Non-stop eredienst op Kentucky College eindigt na duizenden bezoekers

Verhaal door Amber Ferguson - zaterdag 18 februari 2023

Na bijna twee weken van 24 uur per dag aanbidding zal een opwekking aan de Asbury University in Wilmore, Ky., eindigen, aldus de school, met de laatste openbare avonddienst gepland voor zondag.

Duizenden zijn naar de kapel van de universiteit gereisd om deel te nemen aan wat de "Asbury Revival" wordt genoemd, die begon na de ochtenddienst op 8 februari. Het nieuws verspreidde zich snel nadat aanbidders video's op TikTok en Instagram deelden waarop mensen bidden met hun handen boven zich uitgestrekt, handen vasthoudend met vreemden en huilend op aanbiddingsmuziek.

De opwekking op de christelijke school, die minder dan 1.700 studenten telt en ongeveer een half uur buiten Lexington ligt, trok nationale en internationale aandacht en trok groepen studenten van ten minste 22 hogescholen en universiteiten naar de campus, en kreeg zelfs de steun van voormalig vicepresident Mike Pence, die zijn steun aan de beweging tweette.

Maar de drukte werd de universiteit te veel.

"Studenten hebben niet alleen moeten jongleren met verschillende campusverplichtingen ... maar ook met de drommen mensen die hun ruimten zijn binnengedrongen," zei Kevin J. Brown, de voorzitter van de universiteit, in een verklaring. "Voor sommigen heeft dit geleid tot een gevoel van onrust en zelfs vervreemding van hun campusgemeenschap."

Waarom studenten van een christelijke school in Kentucky de klok rond bidden en zingen

De openbare erediensten gaan door in de middagen tot en met woensdag.

"Samen met een nieuw schema, werken we met verschillende groepen om de veiligheid, gebed en bediening ondersteuning, event management, en algemene logistieke planning te verhogen," zei Brown.

De school zal niet langer live-streaming of uitzendingen van binnenuit verzorgen en tassen doorzoeken voordat mensen het Hughes Memorial Auditorium betreden, dat genoemd is naar John Wesley Hughes, de oprichter van Asbury, en een capaciteit heeft van bijna 1500 mensen.

David Legge hoorde voor het eerst over de revival terwijl hij op een vliegtuig wachtte op de Londense luchthaven Heathrow.

Het oorspronkelijke plan van Legge was om in Little Rock te prediken, maar nadat hij in de Verenigde Staten was geland en met zijn gastheren had gesproken, reed de Ierse bijbelleraar negen uur om deel uit te maken van de opwekking.

"We kwamen gisteravond rond half vijf aan, namen een hotel en stonden een uur in de rij om binnen te komen. En de rij is vandaag twee of drie keer zo groot," vertelde Legge, 46, vrijdag aan The Washington Post.

Sommigen in de studentengemeenschap toonden zich bezorgd na de schietpartij op de Michigan State University vorige week, waarbij drie studenten omkwamen.

Alexandra Presta, de redacteur van de studentenkrant van Asbury, schreef dat ze zich sinds het geweld in Michigan zorgen maakte over de veiligheid.

"Als we mogen leren, groeien we in onze geestelijke vorming, gaven, roepingen en onze relaties met God in het algemeen. Onze aandacht is echter afgeleid; onze veiligheid komt in gevaar," schreef Presta.

In het christendom betekent de term "geestelijke opwekking" een hernieuwde belangstelling voor de kerk en God van gelovigen en niet-gelovigen.

"Wat je ziet op sociale media is een real-time versie van hoe opwekking zich altijd heeft verspreid in de Amerikaanse geschiedenis via verslagen die andere mensen op andere locaties inspireren," zei Collin Hansen, hoofdredacteur van de Gospel Coalition en auteur van een boek dat opwekkingen door de geschiedenis heen onderzoekt.

Opwekkingen hebben een lange geschiedenis in Amerikaanse hogescholen, waarvan vele werden opgericht door kerkelijke groepen die de gebeurtenissen zagen als een onderdeel van het studentenleven, om studenten te bekeren of hun geloof te verdiepen, vertelde Andrea Turpin, universitair hoofddocent geschiedenis aan de Baylor University, aan de Religion News Service. Deskundigen zeggen dat opwekkingen kunnen plaatsvinden wanneer mensen het gevoel hebben dat de dingen verkeerd zijn gegaan of wanneer er behoefte is aan hoop.

Voor degenen die van heinde en verre zijn gereisd, voelt deze opwekking als nodig in een tijd van onrust en onzekerheid.

In een video op sociale media spreekt een jonge vrouw met gesloten ogen in een microfoon en zegt: "U bent hier rijkelijk aanwezig. We kunnen U voelen. We voelen uw aanwezigheid als een deken, het bedekt ons allemaal," terwijl mensen zich om haar heen verzamelen en haar woorden prijzen.

De hashtag #asburyrevival had vanaf zondagmiddag meer dan 68 miljoen views op TikTok.

Het nieuws van de opwekking had zich via de deelnemers verspreid.

"De universiteit maakte een bewuste beslissing om dit niet openbaar te maken omdat we een overvloed aan respect wilden plaatsen naar de ervaring van onze studenten," vertelde Brown, de voorzitter van het college, aan NBC News.

Wat Legge opviel was de eenvoud van dit alles.

"Er waren geen beroemde lofprijzers. Er waren geen beroemde namen die toespraken hielden," zei Legge. "Er was niets anders voor de mensen dan de aanwezigheid van God en wat zij voelden dat God in deze ruimte aan het doen was."

Virginia Tech eerstejaars Sophia Grover reed zes uur met vrouwen van haar bijbelstudiegroep om de eredienst op woensdag bij te wonen. Ze liep snel door de rij om binnen te komen, omdat volgens haar de organisatoren voorrang gaven aan studenten en jongeren onder de 25 jaar. De eerste paar rijen waren gereserveerd voor jongeren, vertelde ze The Post.

"Ik ontmoette mensen uit Braziliƫ die kwamen; ik ontmoette mensen die een enkeltje kochten," zei Grover.

De studente biologische systeemtechniek bleef 12 uur lang.

Er zijn berichten over opwekkingen in Samford University in Alabama, Cedarville University in Ohio, en Lee en Belmont universities in Tennessee.

De beroemde Asbury University hield in 1970 een opwekking die 185 uur duurde, oftewel meer dan zeven dagen. Het ging wekenlang door en verspreidde zich over de Verenigde Staten en het buitenland. De meest recente opwekking van de school duurde vier dagen in 2006.

Hansen vergeleek de huidige opwekking met andere door jongeren aangevoerde opwekkingen, zoals de Great Awakening in de jaren 1700 en de Jesus Movement in de jaren 1970.

"Dit is regelmatig maar spontaan en je kunt het niet plannen," zei Hansen. "Je kunt een stel studenten niet vertellen dat we de hele nacht samen gaan bidden en onze geheimen gaan delen. Dat kun je niet plannen of bedenken."

De meeste mensen met wie The Post sprak woonden de opwekking gedurende meerdere dagen bij en verbleven in hotels of bij vrienden, of kregen onderdak van het gastvrijheidsteam van de bediening.

Ashlee V. Grant kwam uit Columbus, Ohio, met haar man en drie kinderen van 6, 2 en 6 weken oud.

"We wilden erbij zijn, onze aanwezigheid daar hebben, zodat Gen Z in principe weet dat we achter hen staan," zei Grant, die samen met haar man predikant is.

Grant zei dat ze wonderen en genezing zag plaatsvinden en getuigenissen hoorde van mensen die spraken over hun depressie en zelfmoordgedachten tijdens de opwekking. Wat haar echter het meest opviel was de gastvrijheid.

Een groep studenten had kleurboeken en kleurpotloden en speelde urenlang met haar oudere zonen, herinnerde ze zich. "Ze hadden eten en drinken. Je hoefde het gebouw niet uit voor wat dan ook," zei Grant.

Op hun vierde avond was het te laat voor het echtpaar om naar huis te rijden. Het gastvrijheidsteam bracht de familie onder in een bovenwoning van een echtpaar dat twee minuten van de universiteit woonde.

"Wij denken dat opwekking alleen bestaat uit prediking van het evangelie en uitroepen. Maar eigenlijk is het wanneer de liefde van God wordt getoond," zei Grant.

"Hier zijn we, een jong zwart stel, en er is een ouder blank stel dat ons hun huis aanbiedt om in te slapen zolang we willen, en ze gaven ons het gevoel dat we thuis waren," zei ze. "Ze kenden ons niet, het enige wat ze gemeen hebben is de man, Christus Jezus. Dan weet je dat er iets heeft plaatsgevonden."

Bron: Nonstop worship service at Kentucky college set to end after attracting thousands