www.wimjongman.nl

(homepagina)


Win een oorlog en vecht er één uit

door Daniel Greenfield - 11 oktober 2023

( )

Voor Israël betekent het winnen van deze oorlog het vernietigen van Hamas, zijn leiders, zijn terroristen en zijn aanhangers met alle middelen die nodig zijn, en het veiligstellen van het grondgebied van waaruit zij opereerden, zodat het niet kan worden gebruikt om meer aanslagen te plegen. Afgebeeld: IDF-soldaten bereiden zich voor op het verwijderen van de lichamen van vier Israëlische burgers die zaterdag werden vermoord door Hamas-terroristen in Kfar Aza, Israël, op 10 oktober 2023. (Foto door Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

Als zeer beschaafde mensen hebben we het contact verloren met een aantal basisbegrippen. Zoals oorlog.

We klagen dat we nooit meer oorlogen winnen, maar dat komt omdat we ze niet uitvechten. In plaats daarvan hebben we beperkte interventies tegen opstandelingen. We proberen mislukte staten te stabiliseren. Soms gaan we naar binnen, schakelen een paar terroristen uit en gaan dan weer naar huis. Veteranen, wier wonden heel echt zijn, vragen zich af waar het allemaal goed voor was. Net als de families van de mannen die stierven tijdens gevechten in een oorlog die nooit een oorlog was.

Om een oorlog te winnen, moet je er een uitvechten.

Als je vijand een oorlog voert en jij iets voert dat minder is dan een oorlog, dan zal de vijand winnen.

Politionele acties, nation-building oefeningen en dergelijke hebben vage en slecht gedefinieerde doelen, terwijl oorlogen heel duidelijke doelen hebben.

Oorlogen worden gewonnen of verloren. Daarom vechten moderne regeringen zelden graag.... Zodra je een oorlog verklaart, weet je dat je moet winnen.

We vechten 'dingen' die geen oorlogen zijn, om regio's te 'stabiliseren'. Oorlogen worden niet gevoerd voor stabiliteit, maar voor vernietiging. Om een oorlog te winnen, vernietig je de vijand. Dat is wat de Verenigde Staten en hun bondgenoten deden in WO II, massale dood en verderf zaaien over Nazi-Duitsland en het keizerlijke Japan op een manier die moderne liberalen nog steeds ineen doet krimpen.

"De nazi's gingen deze oorlog in met het nogal kinderachtige waanidee dat ze alle anderen zouden bombarderen en dat niemand hen zou bombarderen", zei Arthur Harris, het hoofd van het Royal Air Force Bomber Command, in 1940.

"Hoe harder we duwen, hoe meer Duitsers we doden. Hoe meer Duitsers we doden, hoe minder van onze mannen zullen worden gedood. Harder duwen betekent minder slachtoffers. Ik wil dat jullie dat allemaal onthouden," zei generaal George Patton tegen het Derde Leger.

Franklin D. Roosevelts obsessie om de oorlog naar Japan te brengen leidde tot de Doolittle Raid. Eén van de bommen van die aanval raakte een school. "Het is onmogelijk om een militair doel te bombarderen met burgerwoningen in de buurt zonder het gevaar te lopen ook de burgerwoningen te raken. Dat is het gevaar van oorlog," had Doolittle gewaarschuwd.

Dat is wat oorlog is. Daarom moeten oorlogen niet lichtvaardig worden gevoerd. Maar als je ze voert, vecht dan om te winnen.

Een rechtvaardige oorlog is gebaseerd op een fundamentele morele duidelijkheid over je vijanden, niet over je tactiek. Oorlogsmisdaden zijn een betekenisloze term, behalve als het gaat om schendingen van een overeenkomst tussen de twee strijdende partijen of burgers die geen partij zijn in het conflict. Dat is niet het geval in Gaza. En is zelden het geval bij het bestrijden van islamitische terroristen.

De Verenigde Staten beantwoordden de Japanse marteling, executie, mishandeling, medische experimenten en kannibalisme van onze troepen met een toegenomen vastberadenheid om koste wat het kost te winnen. Dit was de prijs voor Hiroshima en Nagasaki. Dit waren geen oorlogsmisdaden, dit was hoe een regime van monsters dat onuitsprekelijke wreedheden beging, uiteindelijk tot overgave werd gedwongen.

Dat is wat vechten om te winnen betekent.

Winnen tegen Hamas betekent niet een paar bommen laten vallen op gebouwen, een beperkte inval doen, een paar Hamasleiders uitschakelen en dan Turkije en Egypte laten onderhandelen over een wapenstilstand. Dat is geen oorlog.

Winnen betekent Hamas, zijn leiders, zijn terroristen en zijn aanhangers vernietigen met alle middelen die nodig zijn, en het grondgebied van waaruit ze opereerden veiligstellen zodat het niet kan worden gebruikt om gelijksoortige aanvallen te plegen.

Kan Israël zo'n oorlog voeren en winnen? Ja, dat kan het. Zal het dat doen? Dat is de vraag.

Israël heeft, net als Amerika, geprobeerd om geen oorlogen te voeren. Dat heeft geleid tot de verschrikkingen van de aanvallen op de Hoge Heilige Dag. Misschien wil het een oorlog uitvechten en winnen voordat het te laat is.

Daniel Greenfield is Shillman Journalism Medewerker bij het David Horowitz Freedom Center. Dit artikel verscheen eerder in het Front Page Magazine van het Center.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: To Win a War, Fight One :: Gatestone Institute