www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlische rechtbank oordeelt tegen religieuze anti-abortusorganisatie

U was het die mijn geweten schiep; U vormde mij in de schoot van mijn moeder.
Psalm 139:13 (De Israëlische bijbel)

Adam Eliyahu Berkowitz - 3 mei 2023

Dinsdag heeft een rechtbank zich uitgesproken tegen een liefdadigheidsorganisatie die aanstaande moeders ondersteunt. Hoewel electieve abortus legaal is in Israël, kan de recente rechtszaak een teken zijn dat pro-abortus elementen de wettelijke grenzen van abortus verleggen en het moeilijker maken om hulp te bieden als alternatief.

De afgelopen zes jaar heeft Kalina Schwartz leiding gegeven aan Eema (moeder), een acroniem voor "Eema Matzila Oti" (Moeder redt mij), de toepasselijk genaamde anti-abortus tak van de Hidabroot organisatie die al 20 jaar hulp biedt aan zwangere vrouwen. Zij geven advies en hulp aan zwangere vrouwen die zich tot hen wenden voor hulp. Op deze manier heeft Eema meer dan 7500 baby's gered.

Schwartz werd beschuldigd van het schenden van de privacy van een vrouw nadat een derde partij contact had opgenomen met haar organisatie en zij de oproep terugstuurde.

"We waren heel voorzichtig met de privacy van de vrouw, maar in dit geval, omdat het contact afkomstig was van een derde partij die bezorgd was over de vrouw, toen ik de oproep terugstuurde, schond dit de privacy van de vrouw," legde Schwartz uit. "De rechtbank heeft onze activiteiten volledig doorgelicht en dit was het enige geval waarin we een fout hebben gemaakt."

De organisatie is al enkele jaren het onderwerp van negatieve berichtgeving door de linkse media en de rechtbank aanvaardde hun bewering dat de aanklagers selectief handhaafden toen ze een zaak tegen Schwartz en haar organisatie aanspanden. Haar advocaten zijn van plan tegen het vonnis in beroep te gaan.

Schwartz legde uit dat haar organisatie wordt uitgeklaagd om abortussen te voorkomen, ook al staat de wet die toe.

"Overal waar leven is, daar is ons werk," vertelde ze Israel365 News. "Het is haar beslissing en het is het recht van de moeder om van gedachten te veranderen en wij zullen er voor haar zijn. Zelfs als ze een abortus ondergaat, kan de vrouw nog steeds hulp nodig hebben. Het is een moeilijke periode voor haar."

Eema is een Haredi (ultra-orthodoxe) organisatie, maar ze helpen vrouwen van alle denominaties.

"Abortus schendt het Noachideverbod tegen het vergieten van bloed," legde Schwartz uit. "Dit geldt voor de hele mensheid; joods, moslim en christelijk."

Schwartz merkte op dat de overheidssystemen niet gericht zijn op het helpen van de moeder, maar gericht zijn op het verstrekken van abortussen.

"Helaas probeert het systeem dat is opgezet de beslissing bij de moeder weg te nemen en haar ervan te overtuigen dat ze geen andere keuze heeft dan de baby te aborteren," zei Schwartz. "En dat is het enige wat ze bereid zijn te doen om haar te 'helpen'."

"De abortusvoorstanders beweren dat we de moeder omkopen door haar te helpen en emotionele chantage gebruiken door naar haar te luisteren en zich om haar te bekommeren," zei Schwartz.

Aangezien abortus in Israël legaal is en door de overheid wordt gesubsidieerd, gaan de hervormingsinspanningen minder over toegang en meer over zorgen betreffende de procedure die nodig is om toegang te krijgen tot een abortus. Een wet uit 1977 garandeert een goedkope, en in sommige gevallen gratis, legale abortus voor elke Israëlische vrouw die aan een van de vier criteria voldoet:

  • Ze is jonger dan 18 of ouder dan 40.
  • Zij draagt een foetus met een ernstige mentale of fysieke afwijking (gratis).
  • Zij beweert dat de foetus voortkomt uit verboden relaties zoals verkrachting of incest (gratis) of, in het geval van een getrouwde vrouw, dat de baby niet van haar man is (niet gratis). Alleenstaande vrouwen vallen ook onder deze bepaling, en ook zij moeten betalen.
  • Zij toont aan dat haar lichamelijke of geestelijke gezondheid geschaad wordt door voortzetting van de zwangerschap (gratis).

Een vrouw die een abortus wil laten uitvoeren, moet deze laten goedkeuren door een commissie van drie personen, bestaande uit twee artsen en een maatschappelijk werker (waarvan één vrouw). Bijna alle verzoeken worden goedgekeurd. Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek ontving de commissie voor zwangerschapsafbreking van het ministerie van Volksgezondheid in 2021 16.591 verzoeken tot zwangerschapsafbreking. 99,5% van de verzoeken werd goedgekeurd. Een aparte commissie beslist over abortussen na de foetus van 24 weken oud, hoewel weinig ziekenhuizen dergelijke abortussen uitvoeren. Vrouwen die kiezen voor een abortus in een privékliniek zijn niet onderworpen aan een uitspraak van een commissie.

Bron: Israeli court rules against religious anti-abortion organization - Israel365 News