www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlisch Hooggerechtshof ontwijkt wetgeving voor justitiële hervorming

Door Chen Maanit, Haaretz 22 augustus 2023

De rechtbank heeft een verzoekschrift afgewezen dat was ingediend door de rechtse organisatie Regavim tegen de minister van Defensie en legerfunctionarissen, omdat zij op onredelijke wijze de sloop van illegale bouwwerken zouden hebben vermeden. De behandeling van de zaak door het hof zou kunnen wijzen op een poging om recente controversiële wetgeving te omzeilen.

De groep beweerde dat de regering immuniteit voor sloop verleende aan illegale bouwwerken in Gebied C van de Westelijke Jordaanoever - het deel van het grondgebied dat volledig onder Israëlische controle staat.

De petitie werd ingediend tegen minister van Defensie Yoav Gallant en hoge militaire functionarissen, omdat hun beslissingen onredelijk zouden zijn. Na de wetgeving van de Netanyahu-coalitie die de rechtbank verhindert om de redelijkheidnorm te gebruiken om regeringsbeslissingen te verwerpen, vermeed de rechtbank om de acties van de minister van Defensie te bespreken. In plaats daarvan bleef de discussie beperkt tot de acties van de militaire ambtenaren.

  • Zullen deze argumenten het Hooggerechtshof overtuigen om Netanyahu's gerechtelijke staatsgreep ongedaan te maken?

  • Kan het Hooggerechtshof van Israël de eerste wet van Netanyahu's gerechtelijke staatsgreep ongeldig verklaren?

  • Alle 15 rechters van het Israëlische Hooggerechtshof behandelen verzoekschriften over wet die hun macht inperkt

De behandeling van de zaak door het Hooggerechtshof kan duiden op een poging van het hof om de beperkingen van recente wetgeving te omzeilen. De controversiële wijziging van de Basiswet op de Rechterlijke Macht die in juli door de coalitie van Netanyahu werd aangenomen, ontneemt de rechtbank de bevoegdheid om beslissingen van het kabinet of individuele ministers van het kabinet te verwerpen omdat ze onredelijk zouden zijn.

In zijn uitspraak van zondag onthield de rechtbank zich echter van een uitspraak over de redelijkheid van de acties van Gallant, en oordeelde dat alleen de militaire ambtenaren die in de zaak worden genoemd en niet Gallant zelf verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van slooporders in Gebied C.<

De nieuwe basiswet weerhoudt de rechtbank er niet van om onredelijk beleid van professioneel personeel af te keuren, en kan daarom in de toekomst onder bepaalde omstandigheden ook de middelen verschaffen om regeringsbeleid af te keuren op grond van het feit dat dit binnen het verantwoordelijkheidsgebied van het professionele personeel valt. De Regavim petitie werd ingediend tegen Gallant, tegen het hoofd van het Centrale Commando van de IDF, Yehuda Fuchs, en tegen het hoofd van de Israëlische Civiele Administratie op de Westelijke Jordaanoever, Fares Atila.<

Regavim hield vol dat alle ambtenaren onredelijk hadden afgezien van het slopen van illegale bouw. Maar Gallant is de enige respondent in de zaak die lid is van het kabinet. Regavim voerde aan dat de autoriteiten slooporders voor illegale bouw niet mogen opschorten in gevallen waarin de uitvoerders van de bouw ook verzoeken indienen voor bouwvergunningen met terugwerkende kracht die niet zijn gebaseerd op redelijke gronden. Dergelijke verzoeken, zei Regavim, zijn gewoon een poging om de vernielingen te vertragen.

De organisatie, die mede werd opgericht door Bezalel Smotrich, die nu minister van Financiën is, steunt de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en heeft van illegale Palestijnse bouwwerken in zone C een prioriteit gemaakt. Justitia Ofer Grosskopf, die schreef voor het panel van drie rechters, verklaarde dat aangezien de staat beperkte middelen heeft om de wet te handhaven, het kan beslissen om voorrang te geven aan die gevallen waarin geen bouwvergunningen zijn aangevraagd. De andere twee rechters in het panel waren rechtbankvoorzitter Esther Hayut en rechter Daphne Barak-Erez.

Op 12 september zal de rechtbank de betwisting van de basiswet over de redelijkheidnorm zelf behandelen. De wet ontneemt de rechtbank de mogelijkheid om de acties van het kabinet of een minister van het kabinet, met inbegrip van de premier, te verwerpen of voor hun nalatigheid om actie te ondernemen. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het hof dat een volledig panel van alle 15 rechters van het Hooggerechtshof een zaak zal behandelen. Vorige week gaf procureur-generaal Gali Baharav-Miara het kabinet toestemming om zich door een privéadvocaat te laten vertegenwoordigen voor het hof, nadat ze de basiswet onhoudbaar had bevonden.

Voorstanders van de Basiswet beweren dat de redelijkheidnorm te subjectief is. Het Hooggerechtshof heeft het gebruikt als een belangrijk instrument om overheidsbeslissingen te onderwerpen aan rechterlijke toetsing. Als de Basiswet wordt aangenomen, zal het moeilijker worden om overheidsbeleid tegen te houden dat willekeurig, extreem of gebaseerd op corrupte motieven is.<

Maar de rechtbank zou nog steeds andere gronden hebben om overheidsacties aan te vechten, waaronder proportionaliteit, ongepaste externe overwegingen, gebrek aan autoriteit en andere redenen. Als het hof de Basiswet verwerpt, ontstaat er een constitutionele crisis als de regering weigert zich aan de beslissing te houden. Premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk geweigerd te bevestigen dat de regering een ongunstige uitspraak van het Hooggerechtshof zou gehoorzamen.

Bron: Israeli High Court Sidesteps Judicial Overhaul Legislation – ISRAPUNDIT