www.wimjongman.nl

(homepagina)


Observatie: Zal Shas leiden tot de vorming van een coalitie zonder Haredis?

Dr. Aaron Lerner 18 januari 2023

Als de Raad van Wijzen van Shas de 11 Shas MK's opdraagt uit de regering te stappen in de nasleep van de beslissing van het Hooggerechtshof tegen het dienen van Deeri als minister zal Binyamin Netanyahu voor een kritieke beslissing staan,

Optie 1: Hij kan proberen de 11 te vervangen door Yisrael Beiteinu (6) en New Hope (4). Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat deze partijen zullen instemmen met een coalitie met Netanyahu als premier.

Optie 2: Hij kan vervroegde verkiezingen houden, maar dan zit hij met hetzelfde probleem omdat Deeri nog steeds geen minister kan zijn.

Optie #3: Hij kan voor onverwachte wetgeving gaan met 100% kans dat het Hooggerechtshof de wetgeving nietig verklaart zodat we uiteindelijk weer bij optie #2 uitkomen als Shas blijft volhouden dat ze niet in de coalitie kunnen blijven als Deeri geen minister is.

Optie 4: Hij kan de regering hervormen met Deeri als "vervangend premier", en hoewel dit technisch gezien niet onderworpen is aan de wettelijke beperkingen van een gewone minister, is de kans groot dat het Hooggerechtshof een manier zal vinden om ook die benoeming nietig te verklaren, zodat we uiteindelijk weer bij optie 2 uitkomen als Shas blijft volhouden dat zij niet in de coalitie kunnen blijven als Deeri geen minister is.

Optie 5: Hij kan een spoedvergadering van het centraal comité van de Likud beleggen om een wijziging van de regels goed te keuren zodat iemand anders van de Likud als premier kan fungeren. De kans is bijna 100% dat Yisrael Beiteinu (6) en New Hope (4) zich bij een Likud-coalitie zullen aansluiten zolang Netanyahu niet de premier is.

Als de Ashkenazische haredi-partij UJT (7 zetels) op de een of andere manier zou besluiten zich bij Shas aan te sluiten, dan is de kans bijna 100% dat Yesh Atid van Lapid (24 zetels) zich zou aansluiten bij de coalitie onder leiding van een andere Likudnik dan Netanyahu. Dit zou resulteren in een coalitie van 87 (!) MK's.

Aangezien Binyamin Netanyahu blijkbaar echt gelooft dat alleen hij het land kan leiden, lijken de opties 2, 3 en 4 het meest waarschijnlijk.

Bron: IMRA - Wednesday, January 18, 2023 Observation: Will Shas Cause Formation of Coalition Without Haredis?