www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlische functionarissen intensiveren discussies over wie Gaza zal regeren

Ambtenaren zijn bezorgd dat het negeren van de politieke aspecten van de naoorlogse realiteit Israël voor een voldongen feit kan stellen over verschillende zaken in de toekomst.

Door Ariel Kahana Gepubliceerd op 10-31-2023

( )

Mensen kijken toe terwijl een graafmachine puin ruimt nadat een gebouw was getroffen door Israëlische bombardementen in Rafah in het zuiden van de Gazastrook op 31 oktober 2023: AFP/Mohammed Abed

Israël heeft zijn voorbereidingen opgevoerd voor "de dag na" de val van Hamas in Gaza, ondanks dat functionarissen van mening zijn dat er nog een lange weg te gaan is voordat dat doel is bereikt, zo heeft Israel Hayom exclusief vernomen.

Volgens de rapportage van Israel Hayom werden twee taskforces opgericht in de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken om afzonderlijk te werken aan de evaluatie van de voor- en nadelen van verschillende opties voor het bestuur van de Palestijnse enclave na de oorlog. Het onderliggende principe voor al deze alternatieven is dat Hamas Gaza niet langer zal controleren.

Voor de video: zie

Deze verhoogde activiteit rond de diplomatieke aspecten van wat er zou ontstaan in de nasleep van de gevechten volgt op expliciete verklaringen van de Amerikaanse president Joe Biden en andere Arabische leiders dat ze verwachten dat er na de oorlog een Palestijnse staat zal worden opgericht op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

In Israël wil men echter nog steeds vermijden om zich bezig te houden met de diplomatieke component van de situatie die na de oorlog zou ontstaan. Een hoge Israëlische functionaris zei tegen Israel Hayom: "Er is volledige overeenstemming in het Oorlogskabinet en het Diplomatiek-Veiligheidskabinet over het politieke doel van de operatie, namelijk de verwijdering van Hamas. Het omgaan met het politieke kader na de oorlog kan echter leiden tot interne geschillen binnen Israël en met internationale actoren, wat het bereiken van de oorlogsdoelen zou kunnen belemmeren. Daarom proberen we de confrontatie met deze brandbare kwestie zoveel mogelijk te vermijden. We moeten hier verstandig mee omgaan."

Toch is er begrip voor het feit dat het negeren van de politieke aspecten van de naoorlogse realiteit Israël voor een voldongen feit zou kunnen stellen in verschillende zaken in de toekomst. Daarom zijn de twee task forces begonnen met de voorbereidingen. Israel Hayom heeft ook vernomen dat in de frequente gesprekken tussen premier Benjamin Netanyahu, president Joe Biden een groot deel van het gesprek heeft gewijd aan de naoorlogse politieke oplossingen. Om ervoor te zorgen dat dit onder een laag profiel blijft, wordt de planning in elk ministerie afzonderlijk uitgevoerd en is er vooralsnog geen proces tussen de verschillende agentschappen.

Kabinetsministers hebben verschillende ideeën bedacht, waarvan sommige creatief zijn, over wie de Gazastrook zal besturen na Hamas. Eén optie is een internationaal bestuur in verschillende vormen, een andere is een gezamenlijk Egyptisch-Israëlisch mechanisme, enzovoort. Eén voorstel was om Mohammed Dahlan Gaza te laten besturen, maar hij heeft die optie in verschillende media afgewezen.

Het voorstel om de Palestijnse Autoriteit terug te laten keren naar Gaza stuitte op hevig verzet van de meeste hoge ministers. Het lijkt er echter op dat deze optie voor enige onenigheid heeft gezorgd, aangezien de ministers Benny Gantz en Gadi Eizenkot wel geloven in het versterken van de Palestijnse Autoriteit. Toch is er in dit stadium consensus in het kabinet over de noodzaak om de eenheid te bewaren, dus hebben de leden geen concrete plannen besproken.

De hoge Israëlische functionaris voegde eraan toe dat ondanks de toegenomen aandacht voor de politieke sfeer en het indrukwekkende resultaat van de reddingsmissie van maandag waarbij Ori Megidish werd bevrijd, "de weg die voor ons ligt nog lang is". Volgens de functionaris "hebben we misschien ongeveer 10% afgelegd van de afstand die nodig is om het doel, het omverwerpen van Hamas, te bereiken. Geduld, eenheid en uithoudingsvermogen zijn nodig om onze doelen te bereiken."

Bron: Exclusive: Israeli officials step up discussions on who will rule Gaza – www.israelhayom.com