www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israël heeft de mythe van Hamas ontkracht: Hoe de inval in het Shifa ziekenhuis de operatie verandert

Het Shifa-ziekenhuis wordt beschouwd als het zenuwcentrum van het tunnel- en commandonetwerk in de noordelijke Strook, een plek waarvan het twijfelachtig is of de leiding van Hamas dacht dat Israël het ooit zou aandurven om binnen te dringen.

Door Lilach Shoval op 15 november 2023

( )

IDF-troepen in Gaza dinsdagavond, tijdens de operatie in het Shifa-ziekenhuis | Foto: IDF Woordvoerderseenheid

Het binnentreden door de IDF-troepen in het Shifa-ziekenhuis dinsdagnacht markeert een dramatische mijlpaal in de oorlog tegen Hamas.

De afgelopen weken heeft de IDF de publieke opinie, vooral internationaal, voorbereid op een mogelijke inval in wat wordt beschouwd als een terroristisch bolwerk en een veilige haven voor terroristen vanwege de vele risico's die gepaard gaan met een dergelijke inval.

Vannacht is de IDF doelgericht het ziekenhuis binnengevallen op basis van inlichtingen die al weken in de maak waren. De inval omvatte voortdurende gesprekken met ziekenhuisdirecteuren om hen ervan te overtuigen samen met het medisch personeel en de patiënten te evacueren.

De inval werd uitgevoerd nadat het leger de ziekenhuisbeheerders van tevoren had ingelicht. Vanaf woensdagmiddag zijn er geen aanwijzingen dat er actieve gevechten waren in het ziekenhuis, maar de troepen schakelden vijf terroristen uit op weg ernaartoe. De troepen betraden het terrein samen met Arabisch sprekenden en medisch personeel, brachten humanitaire hulp en plaatsten die bij de ingang van het ziekenhuis. In de vroege uren identificeerden ze wapens die door de terroristen werden gebruikt.

De IDF gelooft dat er onder het Shifa Ziekenhuis op een bepaald moment ontvoerde Israëli's waren, maar de verwachtingen zijn laaggespannen en er worden geen beloftes gedaan dat een dergelijke actie in het grootste ziekenhuis in Gaza zal leiden tot de vrijlating van gevangenen. Toch hoopt men en schat men in dat de operatie in het gebied zal leiden tot de ontdekking van bepaalde aanwijzingen en inlichtingen met betrekking tot de gevangenen.

Video: IDF kondigt operatie in Shifa ziekenhuis aan / Credit: X/@id

De IDF had wekenlang internationale legitimiteit voorbereid voor de operatie in Shifa, door herhaaldelijk de terroristische infrastructuur onder het ziekenhuis bloot te leggen. De Israëlische intrede in Shifa werd voorafgegaan door de fenomenale presentatie van de woordvoerder van de IDF en de voormalige commandant van Shayetet 13, Brig.Gen. Daniel Hagari, vanuit het Rantisi ziekenhuis in de noordelijke Strook, met substantiële bewijzen van de aanwezigheid van terroristen en waarschijnlijk ontvoerde Israëli's onder het ziekenhuis.

De Israëlische pleitbezorging op het wereldtoneel bleek dinsdagavond duidelijk uit een verklaring van het Witte Huis, die de Israëlische bewering dat het ziekenhuis een terroristische infrastructuur heeft, praktisch onderschreef. Op woensdag, na de binnenkomst van de strijdkrachten, kondigden de Amerikanen aan dat ze niet geïnteresseerd waren in Israëlische luchtaanvallen op het ziekenhuis of gevechten binnen het ziekenhuis.

Het Shifa ziekenhuis wordt beschouwd als het zenuwcentrum van het tunnel- en commandonetwerk in de noordelijke Strook, een plaats waarvan het twijfelachtig is of de leiding van Hamas dacht dat Israël het ooit zou aandurven om binnen te dringen.

Het uitschakelen van dit centrum zou een grote slag zijn voor een Palestijns symbool, maar aan de andere kant brengt het risico's met zich mee voor de strijdkrachten en voor de hele Israëlische operatie, omdat het een zeer groot potentieel voor complicaties met zich meebrengt en zou kunnen leiden tot grote druk vanuit het Westen. Bovendien kan het binnenvallen van Shifa ook invloed hebben op de opkomende gijzelingsdeal (waarover in de buitenlandse media is bericht), evenals op het gedrag van Hezbollah langs de grens met Libanon.

Bron: Israel dispelled Hamas’ myth: How the raid on the Shifa hospital changes the operation – www.israelhayom.com