www.wimjongman.nl

(homepagina)


Generaal Blinken moet gewoon zijn mond houden

Shoshana Bryen - 6 november 2023

()

De regering Biden, doordrenkt als ze is van militaire dapperheid en vol met grote militaire denkers die zowel militaire strategie als tactieken begrijpen - en de Amerikaanse militaire geschiedenis - heeft generaal Antony Blinken naar Jeruzalem gestuurd om Israël te helpen in de oorlog tegen Hamas. Omdat de Verenigde Staten het beter weten.

Ten eerste, volgens generaal Blinken, zou de IDF kleinere bommen moeten gebruiken om te proberen de burgers van Gaza te beschermen "terwijl het nog steeds zijn doel bereikt om Hamas-terroristen te vinden en af te maken". Volgens The New York Times bereidt de VS zich voor om kleinere bommen naar Israël te verschepen. Volgens The Times moedigen Amerikaanse functionarissen Israël bovendien aan om de tactieken van de Amerikaanse Special Operations-troepen tegen Irak te gebruiken: Hamas-leiders aanvallen "met kleine teams van commando's, gecombineerd met precisieaanvallen van drones en bemande vliegtuigen." [Opmerking: In Mosul hebben Amerikaanse en geallieerde troepen meer dan 9.000 burgers gedood in de strijd tegen ISIS].

En dan is er nog die "humanitaire pauze die geen staakt-het-vuren is", ook al is het stoppen van militaire operaties de eigenlijke definitie van een staakt-het-vuren, ongeacht de reden.

Israël verwierp de eerste op militaire gronden - Hamas heeft zich grondig ingegraven in tunnels met de burgers er weerloos bovenop. Kleinere bommen zouden nog steeds de blootgestelde burgers doden, maar zouden de versterkte bunkers niet binnendringen. Hoe helpt dat de burgers van Gaza, generaal Blinken?

Ten tweede, het was pas in juli dat de VS om "opheldering" vroegen over het gebruik van een UAV door Israël om 3 militanten op de Westelijke Jordaanoever te doden. "'De introductie van bewapende UAV's wekt bezorgdheid over de mogelijke versoepeling van de rules of engagement in een gebied waar de-escalatie nodig is', vertelde een Amerikaanse functionaris," zo meldde een Israëlische bron." [Opmerking: De regering-Obama gaf opdracht tot meer dan 542 drone-aanvallen waarbij 3.797 mensen werden gedood, waaronder een Amerikaanse hulpverlener en zijn Italiaanse collega, en een 16-jarige Amerikaanse burger die in de auto zat met zijn vader, het doelwit - en ook een Amerikaanse burger].

Ten derde heeft Israël de "pauze" afgewezen, tenzij/ totdat alle illegaal door Hamas ontvoerde en illegaal vastgehouden Israëlische burgergijzelaars zijn vrijgelaten.

In deze en andere kwesties moeten de IDF en andere ethische militairen een dunne lijn bewandelen, en dat doet het ook. Het is een onderdeel van de militaire training van Israël, net zoals het een onderdeel is van de Amerikaanse militaire training. Generaal Blinken moet dat weten.

Wat is dat? Antony Blinken is GEEN generaal? Hij is Staatssecretaris en heeft geen militaire ervaring?

Nou, dan. Een paar maanden geleden dacht minister Blinken dat hij een goed idee had. Het gesprek tussen Israël en Saoedi-Arabië verliep rustig en productief, dus stelde hij voor dat Israël "belangrijke concessies" zou doen aan de sterke man Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA). Blinken zei, volgens nieuwsbron Axios, dat Saoedi-Arabië de Arabische/Moslimwereld zou moeten laten zien dat het "belangrijke consessies van Israël voor de Palestijnen krijgt in ruil voor een normalisatieovereenkomst".

Vorige week vertelde minister Blinken tijdens een hoorzitting in de Senaat dat, nadat Israël erin geslaagd was om Hamas te verdrijven, "het op een gegeven moment het meest zinvol zou zijn als een effectieve en gerevitaliseerde Palestijnse Autoriteit het bestuur en uiteindelijk de veiligheidsverantwoordelijkheid voor Gaza zou krijgen."

"Effectief" is een bijvoeglijk naamwoord dat nooit werd toegepast op de autoritaire en corrupte PA. Nooit. Dus, welke "revitalisering" heeft minister Blinken in gedachten? Het deel over het aanzetten tot geweld door de PA? Het deel over het betalen van "salarissen" aan terroristen met geld dat de regering hen stuurt in strijd met de Amerikaanse Taylor Force Act? Het gedeelte over schoolboeken voor kinderen op de Westelijke Jordaanoever die zo hatelijk zijn dat zelfs de Europese Unie er bezwaar tegen heeft gemaakt?

En als minister Blinken denkt dat het leiderschap van de PA zal worden verwelkomd in Gaza, dan zou generaal Blinken misschien het wel beter weten.

Hamas regeert Gaza NIET omdat het "verkiezingen" won in 2006. Hamas regeert omdat het de korte maar wrede Palestijnse burgeroorlog in Gaza in 2007 won. De vijandschap tussen hen duurt voort - Hamas heeft hard gewerkt om zich in de steden en vluchtelingenkampen van Judea en Samaria te nestelen met de financiële en wapenhulp van Iran. Het doel van Israël in Jenin en elders eerder dit jaar was om Hamasstrijders uit Judea en Samaria te verdrijven om Abbas te helpen aan de macht te blijven, althans voorlopig. De VS maakten bezwaar en drongen er bij Israël op aan om "te de-escaleren, verder verlies van burgerlevens te voorkomen...".

De intra-Palestijnse oorlog verplaatsen van de Westelijke Jordaanoever naar Gaza zal niet helpen - als de PA-troepen niet bewapend zijn, zullen restanten van Hamas hen doden. Als ze gewapend zijn, zullen ze op IDF-troepen afgaan. Er is hier niets de-escalerend, politiek of militair.

President Biden staat verbaal volledig achter de vastberadenheid van Israël om de terreurinfrastructuur van Hamas in Gaza uit te roeien. Maar oorlog is de enige manier om het te doen - en oorlog is moeilijk. Oorlog is lelijk - oorlog tegen terroristen die zich verschuilen in bunkers onder hun eigen mensen en hen neerschieten als ze proberen te ontsnappen, is nog lelijker. Oorlog tegen terroristen die 1400 burgers afslachten in een walgelijke, zichzelf ophemelende orgie is misschien nog wel het ergste.

Dat inzicht lijkt te ontbreken - en daarom zou het verstandig zijn als generaal Blinken en minister Blinken allebei hun mond houden.

Bron: General Blinken Should Just Be Quiet – Jewish Policy Center