www.wimjongman.nl

(homepagina)


De 'March of the Million' verbrijzelt de bewering van de oppositie dat het volk tegen een justitiële hervorming is

"Ons wordt verteld dat als de hervorming wordt goedgekeurd, er een dictatuur zal ontstaan. Er is geen grotere leugen dan dat," zei de Israëlische minister van Justitie Yariv Levin tegen de menigte.

28 april 2023 / JNS door David Isaac

De "March of the Million" nabij de Knesset in Jeruzalem op donderdagavond heeft misschien zijn doel niet bereikt (organisatoren zeggen dat er 600.000 aanwezig waren; de politie zegt 200.000), maar het is erin geslaagd om de beweringen van de oppositie dat de Israëli's verenigd zijn tegen de hervorming van de rechterlijke macht te bedwingen. Ook kreeg de belegerde regering van premier Benjamin Netanyahu de broodnodige steun.

Voorstanders van de hervorming hebben traag gereageerd op de maandenlange protesten tegen de hervorming, die de coalitie op haar hielen hebben gezeten, waardoor Netanyahu het proces heeft opgeschort en onderhandelingen is begonnen met de oppositie onder auspiciën van president Isaac Herzog.

Voorstanders van hervorming vrezen dat het resultaat een afgezwakte versie van de wetgeving zal zijn. De menigte zong tijdens de bijeenkomst onder meer: "Stop met bang zijn" en "Wij willen geen compromis".

Van de vele politici en rechtse figuren die de aanwezigen toespraken, ging het grootste gejuich naar de belangrijkste architecten van de justitiële hervorming: Minister van Justitie Yariv Levin van Likud en Knessetlid Simcha Rothman van de Religieus Zionistische Partij, die voorzitter is van de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid van het parlement.

"Meer dan 2 miljoen Israëli's hebben zes maanden geleden gestemd in het echte referendum: de verkiezingen. Zij stemden voor een juridische hervorming," verklaarde Levin. "Wij staan hier op dit podium met 64 mandaten om een onrecht recht te zetten. Geen ongelijkheid meer, geen eenzijdig rechtssysteem, geen rechtbank waarvan de rechters boven de Knesset en boven de regering staan.

"Er wordt ons verteld dat als de hervorming wordt goedgekeurd, er een dictatuur komt. Er is geen grotere leugen dan dat. Toon mij één enkele democratie waarin de juridische adviseurs [het regeringsbeleid] beslissen in plaats van de regering," zei Levin, en hij voegde er onder gejuich aan toe: "Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om de gewenste verandering in het rechtsstelsel tot stand te brengen".

"Als iemand mij een paar jaar geleden zou vertellen dat er in 2023 zo'n brede consensus in de Israëlische samenleving zou zijn over de noodzaak van justitiële hervorming en dat de huidige situatie niet democratisch is, zou ik hem gezegd hebben dat hij waanideeën had," zei Rothman. "Het rechtssysteem corrigeren is mijn levensmissie en ik zal dat op alle mogelijke manieren blijven bevorderen."

Likud Knesset-lid Avichay Boaron trad op als ceremoniemeester. "Het doel van de demonstratie is om onze gekozen functionarissen in de regering en de coalitie eraan te herinneren en te eisen dat het volk justitiële hervormingen wil, dat het volk achter hen staat, dat het volk hen kracht geeft," zei hij.

Netanyahu, die om veiligheidsredenen niet aanwezig was, tweette: "Ik ben diep ontroerd door de enorme steun van het nationale kamp dat vanavond massaal naar Jeruzalem is gekomen. Wij allen, 64 mandatarissen die onze overwinning hebben bewerkstelligd, zijn eersteklas burgers. Jullie hebben mijn hart zeer verwarmd, en ik dank ieder van jullie."

Negenentwintig NGO's sponsorden het protest, waaronder Tekuma 23, een NGO die door politiek activist Berale Crombie samen met Boaron is opgericht. Haar missie is het opbouwen van steun voor justitiële hervorming in de nasleep van de protesten daartegen.

De demonstratie voor hervorming was anders van toon dan de demonstraties tegen hervorming, die grimmige aangelegenheden zijn met waarschuwingen voor een dreigende dictatuur, botsingen met de politie, plechtige fakkeltochten en vrouwen gekleed als op Margaret Atwood geïnspireerde dienstmeisjes met neergeslagen hoofden.

Deze bijeenkomst was onstuimig en leek op een groot buurtfeest. Muziek schalde door grote luidsprekersystemen. Demonstranten dansten en zongen. Vreemden sloegen elkaar op de rug. Het was feestelijk. Het optimisme was voelbaar.

( )

De demonstranten waren grotendeels jong. Foto door David Isaac

'Afschrikking tegen terroristen'

Toen hij Herzl Hajaj van Choosing Life ontmoette, een forum van Israëlische terreurslachtoffers en nabestaanden, vroeg JNS hem het verschil uit te leggen.

"Rechts is altijd gelukkiger," zei hij. "Er is veel geld dat de protesten van links aanstuurt. De mensen die al het lawaai en de verwarring veroorzaken, doen dat tegen betaling. De mensen hier hebben hun werk verlaten. Ze kwamen uit Eilat, Metulla, Dimona omdat hun hart bij deze regering ligt."

Een ander opvallend verschil was de leeftijd van de demonstranten. Bij de demonstratie van donderdag was de jeugd de regel, met duizenden tieners. Jonge gezinnen met kinderen waren niet ongewoon.

Rechts in Israël stelt dat het Hooggerechtshof in de jaren negentig activistisch werd onder de toenmalige president van het Hooggerechtshof, Aharon Barak, die de zogenaamde "constitutionele revolutie" in gang zette. De regering zegt dat haar gerechtelijk hervormingsprogramma het probleem, dat in de loop der jaren is gegroeid, wil oplossen en het machtsevenwicht tussen de drie takken van de regering wil herstellen.

Rothman vertelde JNS eerder in de week dat voor de oppositie de protesten niet echt over justitiële hervorming gaan, maar een botsing is tussen twee visies op wat Israël zou moeten zijn - een seculiere staat naar het voorbeeld van Denemarken of een Joodse staat die diep verbonden is met zijn specifieke religieuze en culturele tradities.

Als dat zo is, symboliseren de jonge tieners die op de bijeenkomst van donderdag "Rothman" scandeerden de angst van de tegenstanders dat de demografie zich tegen hen keert. Zij zien het Hooggerechtshof als een rem op de opkomst van rechts, wat hun vastberadenheid verklaart om hun macht te verdedigen.

Hervormers zijn net zo vastbesloten om veranderingen door te voeren in het hof, dat volgens hen regeert volgens een links, globalistisch wereldbeeld.

Hajaj zei: "Nabestaanden, slachtoffers van terreur, zijn hier omdat het Hooggerechtshof een grote rol speelt in het ondermijnen van de afschrikking tegen terroristen. Zij geven hen rechten die geen enkel ander land hen geeft. En wij hebben betaald met het bloed van onze kinderen. En de burgers van Israël zullen met hun bloed blijven betalen totdat we dit veranderen."

JNS ontmoette ook Lt. Col. (res.) Maurice Hirsch, directeur van juridische strategieën bij Palestinian Media Watch, die in hoge functies in het IDF Military Advocate General's Corps heeft gediend.

"Wat mij hier brengt is het inzicht dat het rechtssysteem moet veranderen. Ik maakte 20 jaar lang deel uit van dat ecosysteem. Ik was assistent-officier van justitie. En ik begrijp dat het rechtssysteem zoals het nu is, volledig heeft gefaald," vertelde hij aan JNS, waarbij hij wees op het zelfselectieproces dat in het rechtssysteem plaatsvindt en dat een diversiteit aan standpunten in het gerecht uitsluit.

"We hebben leden van de Orde van Advocaten die rechters benoemen, advocaten die hun vrienden tot rechter benoemen met de hulp van rechters van het Hooggerechtshof, die ervoor zorgen dat ze alleen advocaten benoemen die hetzelfde zijn als zij, naar hun beeld. Er verandert niets. Er is maar één manier van denken," zei Hirsch.

( )

Demonstranten voeren straattheater op. Foto door David Isaac.

Im Tirtzu, een NGO en een van de organisatoren van de rally, hield straattheater dat de macht van het Hooggerechtshof benadrukte. Er stonden mensen in een rij in oranje gevangenispakken, die een natie voorstelden die gevangen zit door de uitspraken van het Hof. Ieder droeg een bord met een andere uitspraak: "Het Hooggerechtshof eist betalingen van de Nationale Verzekering aan terroristen," "Het Hooggerechtshof verwierp verzoekschriften tegen de bouw van illegale moskeeën op de Tempelberg," "Het Hooggerechtshof voorkomt de uitzetting van illegale [vreemdelingen], zelfs als ze gewelddadig zijn."

Een demonstrant met een masker van de huidige president van het Hooggerechtshof, Esther Hayut, hield een stok vast waarmee hij deed alsof hij de geüniformeerde demonstranten zou bedreigen en slaan als zij uit de pas zouden lopen.

Bron: ‘March of the Million’ shatters opposition claim nation opposes judicial reform - JNS.org