www.wimjongman.nl

(homepagina)


Palestijnse Autoriteit: De Israëlische maatregelen om terrorisme te bestraffen zullen leiden tot onze ondergang

Premier Mohammad Shtayyeh beschreef de maatregelen als "nóg een nagel aan de doodskist van de Palestijnse Autoriteit."

9 januari 2023 - JNS

Strafmaatregelen opgelegd door Israël aan de Palestijnse Autoriteit zullen "onmiddellijk leiden tot haar ineenstorting", zei premier Mohammad Shtayyeh van de P.A. op maandag.

Israëls veiligheidskabinet keurde vorige week de maatregelen goed als reactie op wat het beschreef als de voortdurende "politieke en juridische oorlog" van de P.A. tegen de Joodse staat. Ze kwamen een week nadat de Algemene Vergadering van de VN, op aandringen van de P.A., een resolutie aannam die het Internationaal Gerechtshof opriep om "dringend een advies uit te brengen" over Israëls "langdurige bezetting, kolonisatie en annexatie van Palestijns gebied".

In een interview met Haaretz beschreef Shtayyeh het besluit van het Veiligheidskabinet als "een nieuwe nagel aan de doodskist van de Palestijnse Autoriteit, tenzij er onmiddellijk wordt ingegrepen door de internationale gemeenschap, namelijk de regering [Biden] in Washington en de Arabische landen."

"Vorige Israëlische regeringen werkten aan het elimineren van de tweestatenoplossing, en de huidige regering bestrijdt de Palestijnse Autoriteit zelf," voegde hij eraan toe.

Gevraagd waarom de P.A. een campagne blijft voeren tegen Israël in internationale fora, zei Shtayyeh: "We hebben het recht om te klagen en de wereld te vertellen dat we pijn hebben. Israël wil zelfs de meest geweldloze manier om de bezetting te bestrijden verhinderen."

Jeruzalem heeft zondag 138,8 miljoen shekels (39,5 miljoen dollar) van de voor de P.A. geïnde inkomsten overgemaakt aan de slachtoffers van het terrorisme en hun families.

Tijdens een persconferentie zei de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich: "We hebben beloofd dit op te lossen, en vandaag corrigeren we een onrecht. Dit is een belangrijke dag voor de moraal, voor gerechtigheid en voor de strijd tegen het terrorisme. Er is geen grotere rechtvaardigheid dan het compenseren van de fondsen van de Autoriteit, die handelt om terrorisme te steunen, en deze over te maken aan de families van de slachtoffers van terrorisme."

De P.A. betaalt maandelijkse uitkeringen aan Palestijnen, en/of hun families, voor het uitvoeren van terroristische aanslagen tegen Israël. In 2021 betaalde de P.A. naar schatting 512 miljoen shekels (157 miljoen dollar) uit als onderdeel van dit "pay for slay"-beleid.

Gevraagd naar de mogelijke economische ineenstorting van de P.A., antwoordde Smotrich: "Zolang de Palestijnse Autoriteit terrorisme aanmoedigt en een vijand is, welk belang heb ik er dan bij haar te helpen bestaan?"

Het Veiligheidskabinet besloot ook onmiddellijk belastingen en tarieven in te houden die namens de P.A. worden geïnd, voor een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dat Ramallah in 2022 aan terroristen en hun families betaalde als onderdeel van zijn "pay-for-slay"-beleid.

Het Veiligheidskabinet stelde een moratorium in op de Palestijnse bouw in gebied C van Judea en Samaria, met het oog op het beteugelen van illegale bouw, en gaf opdracht tot het intrekken van VIP-voordelen aan P.A.-functionarissen die de "lawfare"-campagne tegen Israël leiden.

Bron: Palestijnse Autoriteit: Israëlische maatregelen om terrorisme te bestraffen zullen leiden tot onze ineenstorting - JNS.org