www.wimjongman.nl

(homepagina)


Licht in een tijd van duisternis

14 nov 2023

()

אֶת-קַשְׁתִּ֕י נָתַ֖תִּי בֶּֽעָנָ֑ן וְהָֽיְתָה֙ לְא֣וֹת בְּרִ֔ית בֵּינִ֖י וּבֵ֥ין הָאָֽרֶץ׃
Ik heb Mijn boog in de wolken gezet, en het zal dienen als een teken van het verbond tussen Mij en de aarde.
et-kash-TEE na-TA-tee be-a-NAN, v'-ha-Y'-ta l'-OT b'-reet be-NEE u-VEEN ha-A-retz
Genesis 9:13

Vandaag is de eerste dag van de Hebreeuwse maand Kislev. Kislev, de negende maand op de Joodse kalender, valt in de late herfst tot het begin van de winter, wat overeenkomt met de Gregoriaanse maanden november en december. Het is het regenseizoen in Israël, een tijd waarin de nachten lang zijn, de dagen kort en het weer koel is.

Hoewel de stemming buiten donker en koud is, vonden er tijdens de maand Kislev twee belangrijke gebeurtenissen plaats die ons een diepgaande boodschap van veerkracht en hoop leren. De boodschappen van de maand Kislev resoneren diep in vele aspecten van het leven, vooral nu gezien de voortdurende oorlog die Israël voert tegen het kwaad Hamas.

De Regenboog

Op de 28e van de Hebreeuwse maand Cheshvan, de Hebreeuwse maand vóór Kislev, verlieten Noach en zijn gezin de ark na de zondvloed die de wereld had vernietigd. Toen Noach van boord ging van de ark, trof hij totale vernietiging en verlatenheid aan, een wereld die onvruchtbaar en stil was. De volgende dag, de eerste van Kislev, sloot God een verbond met Noach, waarin Hij beloofde dat Hij nooit meer een zondvloed zou brengen die de wereld zou vernietigen. Hij bezegelde dit verbond met een krachtig symbool van hoop en vrede: de regenboog. Dit natuurverschijnsel, met zijn levendige spectrum van kleuren, symboliseert eenheid en hoop te midden van diversiteit en uitdagingen. Impliciet in de belofte om de wereld niet opnieuw te vernietigen was een boodschap van wedergeboorte en wederopbouw van de wereld die op dat moment leeg en kaal was. De regenboog symboliseert daarom hoop in een tijd van verlatenheid en wanhoop.

Chanoeka

Aan het einde van de maand Kislev vieren we de Joodse feestdag Chanoeka. Chanoeka was een van de donkerste tijden in de Joodse geschiedenis. Het Jodendom stond op het punt om uitgeroeid te worden. Een aanzienlijk deel van de Joodse bevolking omarmde het hellenisme en werd diep beïnvloed door de Griekse cultuur en filosofie. De Syrisch-Griekse beschouwden het Jodendom en haar gehechtheid aan de Tora, het geloof in God en het naleven van de goddelijke geboden als een bedreiging voor hun antropocentrische ideologie. Daarom verboden ze deze spirituele praktijken.

Hoewel de situatie donker was en hopeloos leek, beleefde het Joodse volk een nationale wedergeboorte. Onder leiding van Mattathias en zijn zonen vocht een klein Joods leger in de naam van God en versloeg de machtige Grieken. Als gevolg van de wonderbaarlijke militaire overwinning heroverden de Hasmoneeën de Tempel in Jeruzalem. Een van de eerste dingen die ze deden was proberen de Menora, de kandelaar in de Tempel, weer te ontsteken. De Menora symboliseerde spiritualiteit en het licht van God in deze wereld. De Hasmoneeën vochten niet voor politieke onafhankelijkheid maar voor spirituele vernieuwing, en het aansteken van de Menora was een antwoord op de duisternis van de Griekse cultuur. Hoewel ze maar voor één dag olie konden vinden om de Menora aan te steken, verrichtte God een tweede wonder en de kleine hoeveelheid olie bleef acht dagen achter elkaar branden. Het opnieuw aansteken van de Menora vormde een krachtig tegenwicht tegen de heersende schemerigheid van het hellenisme. De feestdag Chanoeka herinnert ons aan de blijvende overwinning van licht op duisternis, goed op kwaad.

Betekenis voor vandaag

Kislev is de tijd waarin de wereld op zijn donkerst is. Het natuurlijke samenspel van licht en duisternis is een metafoor voor de strijd tussen goed en kwaad, hoop en wanhoop. De regenboog en de wonderen van Chanoeka symboliseren de triomf van geloof en volharding tegen alle verwachtingen in en van het goede over het kwade. De maand Kislev dient daarom als een krachtige herinnering aan de onverzettelijke menselijke geest en het potentieel om grote tegenslagen te overwinnen. Het symboliseert het potentieel voor vernieuwing en de overwinning op het kwaad.

Israëls huidige strijd om zijn burgers te beschermen tegen kwaadaardige terroristen is een strijd om meer licht in de wereld te brengen en de duisternis te verminderen. Net zoals de enkele Makkabeeën vochten voor hun recht om hun religie te belijden en in vrede te leven, vecht het kleine Israël, dat aan alle kanten in de minderheid is door vijandelijke naties, voor zijn veiligheid en stabiliteit en voor gerechtigheid en moraliteit. En net zoals de regenboog suggereert dat er hoop is na vernietiging, zullen we ons niet laten afschrikken door de gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

Nu Kislev begint, brengt het een boodschap van optimisme. Het herinnert ons eraan dat zelfs in de donkerste tijden er altijd een licht is dat kan worden ontstoken, een hoop die kan worden gevoed. Het versterkt het blijvende geloof dat het goede zal overwinnen en dat vrede en licht uiteindelijk de schaduwen van onenigheid, strijd en kwaad zullen overwinnen.

Bron: Light in a Time of Darkness - The Israel Bible