www.wimjongman.nl

(homepagina)


Kunstmatige Intelligentie

Door Hal Lindsey - 22 mei 2023

Al enkele jaren waarschuwen enkele van 's werelds grootste geesten ons voor de gevaren van kunstmatige intelligentie - AI. Het publiek is er grotendeels van overtuigd. Volgens een nieuwe peiling van Reuters ziet 61% van de Amerikanen AI als een bedreiging voor de toekomst van de mensheid. AI-onderzoekers zijn het daarmee eens. Dit zijn de mensen die elke dag naar hun werk gaan en de technologie van kunstmatige intelligentie bevorderen. Uit een recente peiling bleek dat de helft van hen toegeeft dat ze denken dat AI minstens 10% kans heeft om het uitsterven van het menselijk ras te veroorzaken.

Iedereen die denkt dat 10% een kleine kans is, zou eens over zijn eigen leven moeten nadenken. Zou u een auto kopen als u wist dat de remmen 10% kans op falen hadden? Zou u een maaltijd bereiden met een kans van 10% dat uw kinderen of kleinkinderen zouden sterven? Deze mensen denken dat AI een goede kans heeft om ieders kinderen te doden, inclusief hun eigen kinderen. Toch blijven ze er naar streven. Waarom? Omdat ze het als onvermijdelijk zien. De commentaren die ik heb gelezen zeggen dingen als: "Als ik het niet doe, doet iemand anders het wel."

Bijbelprofetie zegt niet dat kunstmatige intelligentie het uitsterven van de mensheid veroorzaakt. In feite leert de Bijbel over de eeuwige aard van de mens en het menselijk ras. Maar de doemscenario's van AI-onderzoekers wijzen op de mate van dynamiek die AI al heeft bereikt. De helft van de mensen die op dat gebied werken denken dat het een goede kans heeft om ons te vernietigen, maar toch gaan ze door. De meesten van hen lijken te denken dat we het "point of no return" al gepasseerd zijn.

Het momentum van AI maakt het onmogelijk voor menselijke regelgevers om het te stoppen. Onlangs ondertekenden enkele van 's werelds bekendste wetenschappers en ingenieurs een brief waarin werd opgeroepen tot een pauze van zes maanden in de "training" van AI-systemen op hoog niveau. Er zijn hoorzittingen geweest in het Congres over hoe AI te reguleren - het een "vangrail" geven.

Daar komt niets van terecht, en wel hierom: China. De Volksrepubliek China zou een Amerikaanse pauze in het trainen van AI zien als een kans om voorop te lopen in een race die de mensheid fundamenteel zal veranderen. Kunt u zich voorstellen dat het Amerikaanse leger andere landen toestaat zo ver vooruit te komen? En vergis u niet, zes maanden is een eeuwigheid in de ontwikkeling van deze technologie. Het gaat al tientallen jaren langzaam, maar nu gaat het snel.

Verschillende dingen in de Bijbelprofetie lijken te wijzen op het gebruik van AI in de eindtijd. Gelukkig heeft geen van deze zaken betrekking op het uitsterven van het menselijk ras. Maar wel een verbluffend verlies van mensenrechten. Openbaring 13 spreekt bijvoorbeeld over een economisch systeem gebaseerd op het merkteken van het beest. Alle transacties zullen via het merkteken moeten verlopen. Om naleving te garanderen, moet de regering van de antichrist iedereen voortdurend in de gaten houden. Er zijn niet genoeg mensen om de mensheid op dat niveau te controleren, maar AI kan iedereen constant in de gaten houden.

AI kan de miljarden camera's, computers, satellieten, kassa's, telefoons en al het andere dat ermee verbonden is in de gaten houden. Toekomstige politievoertuigen zullen niet allemaal bemand zijn. Robots en drones zullen in buurten en wijken patrouilleren. Ze zullen allemaal door muren kunnen kijken en luisteren, elke nummerplaat kunnen lezen en gezichtsherkenning toepassen op elk gezicht. AI zal die enorme gegevensstroom correleren en interpreteren. Het slaapt nooit; neemt nooit een pauze.

AI-gestuurde robots kunnen de wetten handhaven. Critici van de gewone politie beschuldigen hen van favoritisme en op emotie gebaseerde vooroordelen. Maar als je de politie ontmantelt, heb je nog steeds het probleem van misdaad en criminelen. AI-robots daarentegen hebben geen emoties. Ze behandelen iedereen hetzelfde. Ze hebben geen compensatie nodig. En ze kunnen zo dodelijk zijn als nodig is.

We gaan een nieuwe wereld tegemoet, en we lopen niet. We rennen - sprinten.

Vanaf duizenden jaren geleden beschreef de Bijbel onze tijd. Zoals altijd blijken Gods profetie├źn waar te zijn. In plaats van ons bang te maken, zouden deze dingen ons vertrouwen in zijn beloften moeten versterken. Dus wees niet ontmoedigd. Maar houd vast aan de belijdenis van uw hoop, want Hij die het beloofd heeft is trouw. (Hebree├źn 10:23)

Bron: Hal Lindsey