www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoe Iran, de 'kop van de slang', Hamas rechtstreeks hielp bij de aanval op Israël

door Khaled Abu Toameh - 16 oktober 2023

  • "We coördineerden met Hezbollah en met Iran en de As [van het Verzet] voor, tijdens en na de strijd op het hoogste niveau." - Hamas vertegenwoordiger Ahmed Abdulhadi, onthullend Hamas coördinatie voor en tijdens het bloedbad, Newsweek, 11 oktober 2023.

  • Een andere Hamas-functionaris, Ali Baraka, vertelde aan de Russische staatszender RT dat zijn groep de aanval twee jaar lang in het geheim had gepland en andere facties of bondgenoten, waaronder Iran en Hezbollah, niet had ingelicht over het "uur nul". Baraka bevestigde dat Iran "ons geld en wapens geeft".

  • Terwijl velen in het Westen ervoor kozen om de rol van Iran in het bewapenen, trainen en financieren van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad te negeren, kan hetzelfde niet gezegd worden van een groot aantal Arabieren die al lang waarschuwen voor de expansionistische acties van Teheran in het Midden-Oosten. Sommige van die Arabieren hebben openlijk gesproken over hoe Iran zijn volmachten gebruikt om niet alleen Israël, maar ook sommige Arabische landen te verwoesten. Via zijn gevolmachtigden bezet het Iraanse regime nu effectief Libanon, Irak en Syrië, naast de Gazastrook. De Arabieren, kortom, zien duidelijk wat veel Westerlingen blijkbaar niet willen weten.

  • "Hamas is een organisatie die gelieerd is aan het klerikale regime in Iran, net als Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen en de Popular Mobilization Forces in Irak, en het is dezelfde as die dag en nacht Saudi-Arabië en Koeweit bedreigt. We maken onderscheid tussen een rechtvaardige zaak en een terroristische as." - Mansour al-Malik, Saudi-Arabisch petroleumingenieur, op X, 8 oktober 2023.

  • "Mondstuk van het Iraanse regime Kayhan: Iran is de geest en de handen achter Hamas; Operatie 'Al-Aqsa Flood' [de invasie van Israël] werd gepland door Qods Force commandant Qassem Soleimani voordat hij werd gedood; Khamenei zinspeelde in augustus 2022 op 'de volledige verovering van Israël'." - Rapport van het Middle East Media Research Institute, (MEMRI), 12 oktober 2023.

  • "Iraanse website Asr-e roept Iraniërs op zich niet uit te spreken over Iraanse betrokkenheid bij 'het Hamas-Israël-conflict' - uit angst Iraanse belangen te schaden...." - Rapport van MEMRI, 13 oktober 2023.

  • Wat is er voor nodig om de VS en hun bondgenoten te laten inzien dat de toegeeflijkheid tegenover het Iraanse regime door de mullahs en hun proxies wordt gezien als zwakte? Als deze toegeeflijkheid voortduurt, vergis je dan niet: vandaag is Israël het slachtoffer; morgen zijn het de VS en Europa.

( )

Wat is er voor nodig om de VS en hun bondgenoten te laten inzien dat de toegeeflijkheid jegens het Iraanse regime door de mullahs en hun gevolmachtigden wordt opgevat als zwakte? Als deze toegeeflijkheid voortduurt, vergis je dan niet: vandaag is Israël het slachtoffer; morgen zijn het de VS en Europa. (Afbeeldingsbron: MEMRI)

De regering Biden houdt vol dat ze geen enkel bewijs heeft van de "directe" betrokkenheid van Iran bij de Hamas aanval op Israël van 7 oktober. De regering Biden heeft blijkbaar het rapport van de Wall Street Journal van 9 oktober, "Iran hielp wekenlang bij het beramen van een aanval op Israël", en ook "Hamas ontving wapens en training van Iran, zeggen functionarissen" van de Washington Post totaal genegeerd.

De leiders van Hamas scheppen inderdaad al lang op over de financiële en militaire hulp die ze ontvangen van Iran om hen in staat te stellen de Jihad (heilige oorlog) te voeren om Joden af te slachten en Israël uit te roeien. Op basis van de verklaringen van deze leiders is het massaal duidelijk dat Hamas zonder de steun van Iran, en de gemelde planning, de massamoord op Israëli's bij de grens met de Gazastrook niet had kunnen uitvoeren.

In tegenstelling tot de Amerikaanse regering is een groeiend aantal Arabieren ervan overtuigd dat Iran de "kop van de slang" is en dat het diep betrokken was bij het bloedbad van Hamas. Deze Arabieren zijn naar sociale media gegaan om hun verontwaardiging te uiten over de verantwoordelijkheid van het Iraanse regime voor de aanval.

De vertegenwoordiger van Hamas in Libanon, Ahmed Abdulhadi, onthulde vorige week dat zijn groep voor en tijdens het bloedbad samenwerkte met Iran en hun Libanese terreur proxy Hezbollah. "We coördineerden met Hezbollah en met Iran en de As [van het Verzet] voor, tijdens en na de strijd op het hoogste niveau," zei Abdulhadi in een interview met Newsweek.

Op 12 oktober was Abdulhadi bij een aantal Hamas-functionarissen die naar het vliegveld van Beiroet gingen om de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian te verwelkomen. "We kwamen naar de luchthaven van Beiroet om de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken te verwelkomen en hem te bedanken voor de solidariteit van Iran met Palestina," vertelde Abdulhadi aan verslaggevers.

Abdulhadi en andere Hamas-functionarissen hebben de afgelopen jaren regelmatig ontmoetingen gehad met Iraanse functionarissen in Beiroet en Teheran. Vorige maand zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken na een besloten bijeenkomst met leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Beiroet dat Iran zich blijft inzetten om het Palestijnse "verzet en de bevrijding [van Palestina]" te steunen. Wanneer Iraanse functionarissen het hebben over het steunen van het Palestijnse "verzet", verwijzen ze naar wreedheden zoals die welke Hamas heeft begaan op 7 oktober.

Een andere Hamas-functionaris, Ali Baraka, vertelde aan de Russische staatszender RT dat zijn groep de aanval twee jaar lang in het geheim had gepland en andere facties of bondgenoten, waaronder Iran en Hezbollah, niet had ingelicht over het "uur nul". Baraka bevestigde dat Iran "ons geld en wapens geeft".

Hamas heeft nooit verborgen gehouden dat het financiële en militaire steun krijgt van Iran. In 2020 onthulde de hooggeplaatste Hamasleider Mahmoud al-Zahar dat de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani, de vermoorde commandant van de Qods Force van de Islamitische Revolutionaire Garde, hem 22 miljoen dollar had overhandigd tijdens zijn eerste ontmoeting met hem in 2006. Al-Zahar zei dat toen hij werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken van Hamas, hij een ontmoeting had met de toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en hem verschillende eisen voorlegde, die de Iraanse president verwees naar Soleimani.

In 2021 zei de hooggeplaatste Hamasfunctionaris Osama Hamdan dat "wat onthuld is over Soleimani's rol in de ondersteuning van het Palestijnse verzet tot nu toe slechts een klein deel is." Hamdan onthulde dat Soleimani Kornet antitank geleide raketten naar de door Hamas geregeerde Gazastrook had gestuurd.

Yahya Sinwar, de Hamasleider in de Gazastrook, zei in 2017 dat Soleimani "contact met ons had opgenomen en alle militaire en technologische capaciteiten van Iran tot onze beschikking had gesteld." Volgens Sinwar communiceerde Soleimani met de militaire vleugel van Hamas, die het bloedbad van 7 oktober in Israël uitvoerde, evenals de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad, en bood hij aan hen te helpen in hun Jihad (heilige oorlog) tegen Israël. "We staan achter elke alliantie die de Palestijnse nationale zaak dient en het verzet van ons volk dient," voegde Sinwar eraan toe.

De woeste aanval van Hamas op Israël kwam in het kader van de door Iran gesteunde wens, sinds de Islamitische Revolutie van 1979, om "de Zionistische entiteit" te elimineren. De Iraanse opperste leider, president en andere hoge functionarissen hebben herhaaldelijk opgeroepen tot de vernietiging van Israël. De aanval van 7 oktober lijkt ook deel uit te maken van de Iraanse pogingen om normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië of een andere Arabische staat te voorkomen.

De Palestijnse politicus Jihad al-Khaizaran zei dat de aanval "het begin was van een oorlog om de Palestijnse gebieden te bevrijden en de zionistische entiteit te elimineren". Al-Khaizaran vertelde de Saudische krant Okaz: "Het Palestijnse verzet bereidt zich al lange tijd voor op de operatie."

Terwijl velen in het Westen ervoor kozen om de rol van Iran in het bewapenen, trainen en financieren van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad te negeren, kan hetzelfde niet gezegd worden van een groot aantal Arabieren die al lang waarschuwen voor de expansionistische acties van Teheran in het Midden-Oosten. Sommige van die Arabieren hebben openlijk gesproken over hoe Iran zijn volmachten gebruikt om niet alleen Israël, maar ook sommige Arabische landen te verwoesten. Via zijn gevolmachtigden bezet het Iraanse regime nu effectief Libanon, Irak en Syrië, naast de Gazastrook. De Arabieren, kortom, zien duidelijk wat veel westerlingen blijkbaar niet willen weten.

Zonder de steun van Iran zou Hamas sinds 2007 niet in staat zijn geweest om de macht in de Gazastrook te behouden. De terreurgroep pleegde toen een bloedige staatsgreep tegen de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas nadat hij honderden van zijn getrouwen had vermoord. Zonder de steun van Iran zouden Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen niet in staat zijn geweest om tienduizenden raketten op Israël af te vuren. Zonder Iran zou Hezbollah niet zo machtig zijn als in Libanon, waar het bewapend is met honderdduizenden raketten die elk moment op Israël kunnen worden afgevuurd.

Mansour al-Malik, een petroleumingenieur uit Saoedi-Arabië, schreef op 8 oktober:

"Hamas is een organisatie die gelieerd is aan het klerikale regime in Iran, net als Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen en de Popular Mobilization Forces in Irak, en het is dezelfde as die dag en nacht Saudi-Arabië en Koeweit bedreigt. We maken onderscheid tussen een as van rechtvaardigheid en een as van terrorisme."

De Koeweitse politieke analist Talal al-Ghazi schreef:

"De betrekkingen van Hamas met Iran bestaan al sinds haar [Hamas's] oprichting. Hamas onderhoudt al betrekkingen met Iran sinds 1990, toen ze [Hamas] trouw beloofden aan Iran en een kantoor openden in Teheran. Niemand moet ons vertellen dat Hamas zich tot Iran wendde omdat de Arabieren het in de steek lieten. De Arabieren steunden Hamas niet omdat het een arm van Iran is."

"Iran heeft elke connectie met de [Hamas] militaire operatie ontkend, maar indicatoren bewijzen het tegendeel," merkte de Egyptische Midden-Oosten expert Huda Raouf op.

"Het is algemeen bekend dat Iran een relatie heeft opgebouwd met niet-statelijke spelers en gewapende groepen in de Arabische landen, omdat het hen financiële en militaire steun en training gaf op een manier die entiteiten creëerde parallel aan de staatsinstellingen. Ook de relatie met Hamas was een belangrijke sleutel voor Iran om de Palestijnse kwestie zodanig te beïnvloeden dat het zijn invloed kon uitbreiden."

Raouf zei dat de mullahs van Teheran bang zijn dat toenadering tussen de Arabische staten en Israël het Iraanse regime regionaal zou isoleren. "[Iran] wil ook de boodschap overbrengen dat het elke poging om het Palestijns-Israëlische conflict op te lossen kan dwarsbomen," schreef ze.

Op 12 oktober publiceerde het Middle East Media Research Institute (MEMRI) een rapport getiteld:

"Mondstuk van het Iraanse regime Kayhan: Iran is de geest en de handen achter Hamas; Operatie 'Al-Aqsa Flood' werd gepland, georkestreerd door Qods Force commandant Qassem Soleimani voordat hij werd gedood; Khamenei zinspeelde in augustus 2022, augustus 2023 op 'de volledige verovering' van Israël".

De volgende dag, 13 oktober, publiceerde MEMRI een ander rapport getiteld:

"Iraanse website Asr-e roept Iraniërs op zich niet uit te spreken over Iraanse betrokkenheid bij 'het Hamas-Israël conflict' - uit angst voor het schaden van Iraanse belangen en internationale status."

Het rapport eindigt met:

"Opgemerkt moet worden dat de spreekbuis van het regime Kayhan in zijn hoofdartikel van 10 oktober 2023 trots was op de betrokkenheid van Iran bij de aanval van de Palestijnse verzetsgroep Hamas tegen Israël. Het schreef de planning van de aanval toe aan IRGC Qods Force commandant Qasem Soleimani, voorafgaand aan de moord op hem in januari 2020 in een Amerikaanse luchtaanval, en zei dat de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in een toespraak in augustus 2023 had gezegd dat er een grote overwinning in het verschiet lag."

De regering Biden lijkt te doen alsof niets het uitblijven van een confrontatie met het Iraanse regime in de weg zal staan, om er zo voor te zorgen dat het de verdraaiingen van de Amerikaanse regering zal zien als een stilzwijgende toestemming om de agressie van haar proxies te laten escaleren.

Dat is in feite één van de redenen waarom landen volmachten hebben: om de aandacht van zichzelf af te leiden zodat ze comfortabel achterover kunnen leunen en aanspraak kunnen maken op "plausibele ontkenning".

Wat is er voor nodig om de VS en hun bondgenoten te laten inzien dat de toegeeflijkheid jegens het Iraanse regime door de mullahs en hun proxies wordt opgevat als zwakte? Als deze appeasement doorgaat, vergis je dan niet: vandaag is Israël het slachtoffer; morgen zijn het de VS en Europa.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist uit Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: How Iran, the 'Head of the Snake,' Directly Helped Hamas's Assault on Israel :: Gatestone Institute