www.wimjongman.nl

(homepagina)


Inwoners van Jenin geven Abbas en Hamas de schuld van de inval van de IDF

Kloven binnen terreurgroepen worden blootgelegd.

Baruch Yedid - 5 juli 2023

Hamas, Islamic Jihad and 11 other terrorist groups take part in the Strong Foundation "military" drill in the Gaza Strip, Dec 29, 2020. / Photo by Majdi Fathi/TPS.

Inwoners van het vluchtelingenkamp Jenin geven de Palestijnse Autoriteit en Hamas de schuld van de tweedaagse Israëlische militaire inval van deze week, wat de verdeeldheid binnen de Palestijnse terreurgroepen blootlegt.

Een groot aantal Hamas-medewerkers voelt zich verraden door hun leiders in Gaza en heeft in woede ontslag genomen. De nasleep legt ook een groeiende kloof bloot in de Strook tussen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

Op woensdagochtend, nadat Israëlische soldaten het kamp hadden verlaten, werd de enorme omvang van de schade duidelijk zichtbaar. Tientallen gekantelde voertuigen lagen langs de kant van de weg en roetsporen waren zichtbaar op ramen en muren.

Huizen in de buurt van de al-Ansar moskee - waar terroristen zich hadden gebarricadeerd en waar Israëlische troepen tunnels en wapens vonden - waren aanzienlijk meer beschadigd.

De vernietiging was duidelijk zichtbaar op de wegen, het resultaat van het plaatsen van explosieve ladingen onder het asfalt door terroristen. De Israel Defense Forces gebruikten gepantserde bulldozers om de geïmproviseerde explosieven op te ruimen.

Wijzende vingers

Op dinsdagavond, nadat de Israëlische troepen zich hadden teruggetrokken uit het kamp, kwamen honderden bewoners naar buiten en schreeuwden leuzen waarin ze de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, veroordeelden als een "verrader". Bewoners beschuldigden de P.A. ervan de inval niet te hebben voorkomen en zelfs samen te werken met Israël. Een politiebureau van de P.A. in de buurt van Jenin werd in brand gestoken.

De woede richtte zich ook op Hamas omdat deze het kamp niet te hulp schoot. Tijdens de twee dagen van gevechten voorkwam Hamas dat Gazaanse terreurgroepen raketten op Israël afvuurden. Ten minste één van de verijdelde lanceringen werd uitgevoerd door de Islamitische Jihad.

Op dinsdagavond, toen soldaten het kamp verlieten, werden vijf raketten afgevuurd vanuit de Strook, wat leidde tot Israëlische luchtaanvallen op twee wapenfabrieken van Hamas.

Een aanzienlijk aantal Hamas-medewerkers in het kamp heeft de organisatie verlaten, omdat ze zich verraden voelen door het leiderschap in Gaza.

In een boze boodschap aan de Gazaanse leiders lieten ze weten dat ze niet langer als deel van Hamas gezien willen worden.

"Gebruik ons niet alleen voor jullie propagandadoeleinden, en schep niet op over de groene linten [de kleur van de organisatie] die we op ons voorhoofd binden, want al maandenlang werkt het Israëlische leger ons tegen, vooral de laatste paar dagen, en jullie blijven zwijgen om de rust in de Strook te bewaren en ons valse beloften te doen," stond er in de brief, volgens bronnen.

Muhammad Jalamna, een prominente figuur in de Izz ad-Din al-Qassam Brigades van Hamas in Jenin, beschuldigde de leiders in Gaza van "corruptie en handel in het leven van de activisten".

De spanningen die sinds mei heersen tussen Hamas en de Islamitische Jihad zijn ook aan het licht gekomen.

In mei hebben de Israëlische Strijdkrachten tijdens een vijfdaagse militaire operatie ("Operatie Schild en Pijl") doelwitten van de Islamitische Jihad in de hele Strook aangevallen en zes hooggeplaatste commandanten van de terreurgroep gedood. Hamas nam niet deel aan de gevechten.

De secretaris-generaal van de Islamitische Jihad, Ziad al-Nakhala, eist nu dat Hamas zijn mensen vrijheid van handelen geeft in de Gazastrook.

"Hamas begrijpt dat ze het afvuren van raketten op Israël vanuit Gaza lange tijd niet kunnen tegenhouden," zei een Palestijnse functionaris. "Vooral omdat beide organisaties afhankelijk zijn van dezelfde Iraanse hulp."

Bron: Jenin residents blame Abbas, Hamas for IDF raid - JNS.org