www.wimjongman.nl

(homepagina)


Knesset commissie aan de VS-ambassadeur: Joodse bouw in Judea en Samaria "moet doorgaan."

Hij bracht ons naar deze plaats en gaf ons dit land, een land dat vloeit van melk en honing.
Deut. 26:9 (De Israël bijbel)

12 Januari 2023

De voorzitter van de commissie buitenlandse zaken en defensie van de Knesset heeft de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides verteld dat de uitbreiding van de nederzettingen zal doorgaan, ondanks de bezwaren van Washington.

Likud MK Yuli Edelstein, de voormalige voorzitter van de Knesset die nu aan het hoofd staat van de cruciale commissie, had woensdag een kennismakingsgesprek met Nides.

"Ik heb de ambassadeur mijn duidelijke standpunt meegedeeld over de noodzaak van bouw in de nederzettingengebieden in Judea en Samaria," zei Edelstein, een oud-inwoner van Gush Etzion. "De gezinnen daar ontwikkelen zich en het is onmogelijk om hun leven stil te leggen. De bouw moet doorgaan."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft onlangs de leidende beginselen van de nieuwe regering uiteengezet, waaronder een verklaring dat het Joodse volk "een exclusief en onvervreemdbaar recht heeft op alle delen van het Land Israël."

De coalitieovereenkomsten omvatten een belofte om de joodse bebouwing in Judea en Samaria uit te breiden en de Israëlische soevereiniteit toe te passen op aanzienlijke delen van het grondgebied, hoewel de taal van de bepaling Netanyahu speelruimte geeft om dergelijke stappen zo nodig te vermijden.

Op dinsdag zei Nides tegen de publieke omroep Kan dat Netanyahu begrip heeft voor het standpunt van Washington om de mogelijkheid van een tweestatenoplossing te handhaven, naast hun verzet tegen "het legaliseren van voorposten en massale uitbreiding van nederzettingen".

Edelstein en Nides bespraken een aantal kwesties in verband met de bilaterale banden tussen hun landen, en de noodzaak om de relatie te versterken ondanks "de mogelijkheid van meningsverschillen tussen vrienden", aldus een verklaring van de Knesset.

Onder de gespreksonderwerpen waren de regionale status en bedreigingen, verdere Israëlisch-Arabische normalisatiemogelijkheden en samenwerking bij de Verenigde Naties. Daarnaast spraken Edelstein en Nides over Israëls relatie met de Palestijnse Autoriteit.

"We waren het er beiden over eens dat de belangrijkste kwestie de Iraanse is, en we spraken onze wederzijdse inzet uit om deze acute crisis aan te pakken en te beheersen," zei Edelstein.

Hij vertelde Nides ook dat Israël vastbesloten is de status quo op de Tempelberg in Jeruzalem te handhaven. Nides was kritisch over een bezoek aan de heiligste plaats van het jodendom vorige week door de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, en zei in een verklaring dat hij "in gesprekken met de Israëlische regering zeer duidelijk was geweest over de kwestie van het behoud van de status quo op de heilige plaatsen van Jeruzalem" en dat "acties die [het behoud van de status quo] verhinderen onaanvaardbaar zijn."

Nides zei eerder deze week dat hij Netanyahu's belofte om de status quo te handhaven op zich neemt. Het bezoek van Ben-Gvir, hoewel controversieel op grond van zijn pleidooi voor meer joodse rechten op de Tempelberg, was binnen de grenzen van de status quo, aangezien hij binnen de voor joden toegestane beperkte tijd een bezoek bracht, rustig langs een goedgekeurde route liep en niet bad.

Washington, Ramallah, Amman en andere hoofdsteden waren niettemin kritisch, waarbij sommigen het bezoek als een provocatie beschouwden en anderen de omstandigheden overdreven - waaronder beschuldigingen dat Ben-Gvir de compound, waar ook de Al Aqsa Moskee en de Rotskoepel staan, zou hebben "bestormd".

Edelstein riep op tot een berisping van de P.A. omdat deze beweerde dat het bezoek van Ben-Gvir de status quo schond. De P.A. is er in het verleden door Israël van beschuldigd de spanningen op te stoken en aan te zetten tot geweld met beweringen over Israëlische invallen in Al Aqsa.

Bron: Knesset committee to US ambassador: Jewish construction in Judea and Samaria ‘should continue’ - Israel365 News