www.wimjongman.nl

(homepagina)


Details van op handen zijnde Amerikaanse deal met Iran onthuld

Door Batya Jerenberg, World Israel News - 15 juni 2023

( )Details van op handen zijnde Amerikaanse deal met Iran onthuldIraanse president Ebrahim Raisi (Wikimedia Commons)

Punten zijn onder andere het vrijgeven van miljarden dollars aan Teheran en geen verdere sancties, waarbij Iran akkoord gaat met het vrijlaten van Amerikaanse gevangenen en Rusland niet voorziet van ballistische raketten.

Details van een informele, stille overeenkomst tussen de VS en Iran die tekort schiet in vergelijking met een volledige nucleaire deal, zijn woensdag naar voren gekomen in een rapport van de New York Times.

De bronnen van de krant waren een Amerikaanse en een Iraanse functionaris, evenals drie hooggeplaatste Israëli's, van wie er twee de deal "op handen" noemden.

Zoals eerder gemeld, heeft de ongeschreven afspraak, waarover in ieder geval gedeeltelijk wordt onderhandeld met de hulp van Oman omdat de twee tegenstanders niet rechtstreeks met elkaar praten, Iran zijn uraniumverrijking bevroren op 60%. Dit niveau is nodig om het uranium te bewapenen, niet om het voor vreedzame doeleinden te gebruiken, zoals Teheran beweert, maar het is nog steeds maar een kleine stap verwijderd van de 90% die in gewone kernbommen zit.

Het is inderdaad nog steeds genoeg om een ruw nucleair apparaat te bouwen en volgens het meest recente rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft Iran al genoeg van dit materiaal verzameld voor twee bommen.

Iran zou ook instemmen met het bevel aan zijn proxies in Syrië en Irak om te stoppen met het aanvallen van Amerikaanse contractanten daar, gehoor geven aan de oproep van het IAEA om meer samen te werken met zijn nucleaire inspecteurs en stoppen met de verkoop van ballistische raketten aan Rusland.

Teheran heeft al honderden van zijn UAV's verkocht aan Rusland, die zijn gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne, en heeft ermee ingestemd om Moskou te helpen met het opzetten van een fabriek in Rusland om het dodelijke product lokaal te produceren.

De VS zouden op hun beurt Iran geen verdere sancties opleggen en geen strafresoluties tegen de Islamitische Republiek aannemen in de VN of IAEA voor haar nucleaire programma. Washington zou ook afzien van het in beslag nemen van tankers die vanuit Amerikaans oogpunt illegaal Iraanse olie vervoeren naar landen die het niet eens zijn met de sancties.

Een andere verwachting is dat het Witte Huis miljarden dollars aan Iraanse bezittingen zal vrijgeven die ogenschijnlijk alleen voor humanitaire doeleinden zullen worden gebruikt; in ruil daarvoor zal Iran drie Iraanse Amerikanen vrijlaten die het gevangen houdt op grond van wat de Amerikanen speculatieve aanklachten noemen. Er is ook zo'n $7 miljard aan achtergehouden oliebetalingen in Zuid-Korea die de mollahs hebben gekoppeld aan de mogelijke vrijlating van gevangenen.

Amerikaanse functionarissen hebben niet bevestigd dat er een verband is tussen de gevangenen en het geld of de nucleaire kwestie, aldus de Times, hoewel functionarissen hebben gezegd dat de gevangenen een duidelijk punt van zorg zijn voor de regering Biden.

Dennis Ross, een voormalige hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken en gezant voor het Midden-Oosten die medeoprichter is van de belangengroep United Against Nuclear Iran, zei dat het Witte Huis deze afspraak nastreeft omdat het "wil dat de prioriteit en focus op Oekraïne en Rusland blijven liggen.

Elke "crisis afwendende" minideal zou van korte duur moeten zijn, voegde hij eraan toe, omdat Iran nieuwe nucleaire faciliteiten aan het bouwen is die zo diep onder de grond liggen dat ze waarschijnlijk de grootste bommen van de Amerikanen zouden kunnen overleven.

"Hoe meer ze verharden, hoe meer de militaire opties aan kracht verliezen," zei Ross. "Tijd kopen vanuit dat standpunt werkt in het voordeel van de Iraniërs."

De VS heeft ondertussen ontkend dat er een overeenkomst in de maak is, terwijl Israël lijkt te denken dat er wel degelijk een in de maak is. Woordvoerder Matthew Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat "geruchten over een nucleair akkoord - tussentijds of anderszins - vals of misleidend zijn".

Premier Benjamin Netanyahu werd dinsdag geciteerd toen hij een vergadering achter gesloten deuren van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Knesset vertelde dat een dergelijke "mini-overeenkomst" iets was waarmee Israël "kan leven".

Israël heeft herhaaldelijk benadrukt dat geen enkele externe overeenkomst met de Iraniërs Israël ervan zou weerhouden om alle middelen te gebruiken die nodig zijn om te voorkomen dat Iran kernwapens produceert.

Bron: Details of imminent U.S. deal with Iran revealed | World Israel News