www.wimjongman.nl

(homepagina)


Netanyahu wuift internationale kritiek op hervormingen weg en zegt dat hij zich niet 'bemoeit met andere democratieën'.

Premier zegt dat 'iedereen een mening heeft over Israël', 'praten over einde democratie is dom'.

Alle Israël Nieuws | 31 juli 2023

( )

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een Fox News interview met Mark Levin, 30 juli 2023 (Foto: Screenshot)

Tijdens een Fox News interview met Mark Levin op zondag, reageerde premier Benjamin Netanyahu afwijzend op internationale kritiek op Israëls justitiële hervormingen.

"Ik ben zes keer democratisch gekozen voor een totaal van 16 jaar, en in al die jaren heb ik nooit commentaar gegeven op interne debatten in andere democratieën," vertelde Netanyahu aan Levin. "Ik heb ervoor gekozen om dat niet te doen."

Netanyahu merkte ook op dat sommige leiders hun mening over Israël meer delen dan andere landen.

"Iedereen heeft een mening over Israël. Ze hebben geen mening over de rellen in Frankrijk of de debatten die in andere landen plaatsvinden."

De premier zei dat de Verenigde Staten hun eigen debat hadden over het Hooggerechtshof, en voegde eraan toe: "Het kan me echt niet schelen om daar commentaar op te geven."

"We nemen onze eigen beslissingen. In democratieën, soevereine staten, soevereine democratieën, nemen de gekozen vertegenwoordigers van het volk de beslissingen en zo zal het ook in Israël zijn."

Netanyahu verdedigde ook de gerechtelijke hervormingen en zei dat ze nodig zijn om de "gerechtelijke revolutie door het meest activistische gerechtshof ter wereld" een halt toe te roepen.

Hij bevestigde nogmaals dat hij, ondanks dat hij de Wet op de Redelijkheidsnorm eenzijdig naar voren heeft geschoven, nog steeds op zoek is naar consensus.

"Ik heb drie maanden onderhandeld, ben nergens gekomen met de oppositie die gegijzeld wordt door een extreme minderheid die al deze protesten en demonstraties organiseert," zei Netanyahu. "En dus besloot ik om de Redelijkheidclausule in te voeren. Maar nu ik dat gedaan heb, probeer ik nog steeds een consensus te krijgen, omdat ik denk dat het beter is voor de democratie. Dat is waar we zijn, objectief gezien."

Toen Levin aan Netanyahu vroeg of hij dacht dat de aanhoudende protesten in Israël bedoeld zijn om de coalitieregering omver te werpen.

"De organisatoren van de demonstraties zeggen dat openlijk," verklaarde Netanyahu. "In feite begonnen ze met hun inspanningen ruim voordat we de regering instelden of de justitiële hervorming naar voren brachten."

"Ze willen ons niet aan de macht, ze willen aan de macht zijn. Alleen krijgen ze dat niet voor elkaar via verkiezingen, dus proberen ze het via massale verstoringen, het blokkeren van wegen, het stichten van branden, het blokkeren van de luchthaven, dat soort dingen."

Netanyahu beschuldigde sommigen in de protestbeweging van het plegen van een vorm van militaire staatsgreep door reservisten van het leger als wapen te gebruiken.

"Het andere wat ze proberen te doen is in feite een groep voormalige generaals samenstellen die tegen de regering zeggen: 'Als je niet doet wat wij zeggen als je doorgaat met de wetgeving, dan gaan we massale ongehoorzaamheid in het leger uitlokken,'" beschuldigde Netanyahu. "Ik zeg je, de dag dat de gekozen regering van Israël bezwijkt voor dreigementen van voormalige generaals, dat is het einde van de democratie."

Netanyahu ging vorige week op een Amerikaanse media blitz, na de goedkeuring van de omstreden Redelijkheid Standaard Wet afgelopen maandag. De premier heeft sinds zijn ambtsaanvaarding in december 2022 geen interviews meer gegeven aan Israëlische nieuwsmedia, maar hij verschijnt wel regelmatig in interviews met westerse media.

Bron: Netanyahu dismisses international criticism of reforms, says he doesn’t ‘interfere in other democracies’ | All Israel News