www.wimjongman.nl

(homepagina)


IDF helpt bij evacuatie van baby's uit Shifa Ziekenhuis

Hamas bouwde zijn hoofdkwartier onder het grootste medische centrum van Gaza.

Door Joshua Marks 12 november 2023 / JNS

( )

Israëlische soldaten in actie in het noorden van de Gazastrook, 11 november 2023. Credit: IDF.

De Israel Defense Forces gaan zondag assisteren bij de evacuatie van baby's uit het Shifa Ziekenhuis in Gaza Stad, zei IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari zaterdagavond.

"Er is geen belegering, ik herhaal geen belegering, van het Shifa Ziekenhuis. De oostkant van het ziekenhuis is open voor de veilige doorgang van Gazanen die het ziekenhuis willen verlaten," zei Hagari. "We spreken rechtstreeks en regelmatig met het personeel van het ziekenhuis. Het personeel van het Shifa Ziekenhuis heeft gevraagd of we morgen de baby's op de kinderafdeling kunnen helpen om naar een veiliger ziekenhuis te gaan. We zullen de nodige hulp bieden," vervolgde hij.

Avichay Adraee, de Arabischtalige woordvoerder van de IDF, tweette op zondag nieuwe instructies voor inwoners van de noordelijke Gazastrook om te verhuizen naar de veilige zone ten zuiden over de Wadi Gaza, en bevatte ook een zelf-evacuatiegids van het Shifa Ziekenhuis.

"De zelfevacuatiecorridor zal ook opereren vanaf Al-Shifa Medical Complex via Al-Wahda Street en dan naar Salah al-Din Road en zich verplaatsen naar het zuiden van Wadi Gaza," schreef Adraee.

Adraee zei dat de IDF weer zuidwaarts verkeer zou toestaan op de Salah al-Din as op zondag van 9 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags. Hij kondigde ook een tijdelijke stop aan van de militaire activiteiten in het dorp Jabalia en Ezbet Mlin om burgers toe te staan naar het zuiden te evacueren van 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags.

"Sluit je aan bij honderdduizenden inwoners die zich hebben gerealiseerd dat Hamas de controle over de noordelijke Gazastrook heeft verloren en hebben besloten om zichzelf en hun familieleden te beschermen door naar het zuiden te verhuizen, naar het gebied ten zuiden van Wadi Gaza," schreef Adraee.

"Als Hamas-elementen je nog steeds verhinderen om dit te doen, neem dan contact met ons op per sms via Telegram @gaza_saver of via telefoonnummer. +97250-341-0322."

De IDF kondigde zondag aan dat naast Shifa, het leger een veilige doorgang te voet en per ambulance mogelijk maakte vanuit Rantisi en Nasser ziekenhuizen.

Het Israëlische leger publiceerde ook een audio-opname van een telefoongesprek tussen een hoge officier van Israëls Coördinatie- en Verbindingsadministratie (CLA) en de manager van het Shifa Ziekenhuis op zaterdagavond, die hem instrueerde hoe hij het ziekenhuis veilig kon verlaten.

( )

De veilige route uit het Shifa Ziekenhuis in Gaza Stad. Credit: IDF.

Op zondagochtend werden hevige gevechten gemeld in Gaza City toen de IDF het Shifa ziekenhuis naderde, het grootste medische centrum in de Strook en waar volgens de IDF het hoofdkwartier van de terreurorganisatie Hamas is gevestigd.

De IDF heeft de afgelopen weken bewijs geleverd dat Hamas Shifa en andere ziekenhuizen in Gaza gebruikt voor haar operationele activiteiten, die worden uitgevoerd in een enorm tunnelsysteem onder de complexen. De patiënten in deze ziekenhuizen worden gebruikt als menselijk schild en om de activiteiten van Hamas te verbergen, aldus de IDF.

Israël heeft ook bewijs geleverd dat Hamas voorraden brandstof en andere voorraden heeft die het voor zichzelf houdt en weigert te delen met het Shifa Ziekenhuis of de bevolking van Gaza.

"Er is geen elektriciteit. Medische apparaten zijn gestopt. Patiënten, vooral die op de intensive care, begonnen te sterven," vertelde Shifa-directeur Mohammed Abu Selmia zaterdag aan AP.

Tijdens de persconferentie op zaterdagavond sprak Hagari ook over de meer dan 200 Israëli's die gegijzeld worden in Gaza. Ze werden gevangen genomen tijdens de moorddadige ravage van Hamas op 7 oktober in de westelijke Negev, waarbij ze 1.200 mensen doodden en meer dan 5.000 anderen verwondden.

"Er is iets dat de wereld niet mag vergeten, en we zullen het de wereld niet laten vergeten," zei Hagari. "Hamas houdt al 36 dagen gijzelaars vast, 239 mannen, vrouwen en kinderen, ouderen en baby's - vergeet de baby's niet. Dit is een misdaad tegen de menselijkheid."

Meer dan 14.00 ton hulp de Strook binnengekomen sinds het begin van de oorlog

COGAT, de Coördinator voor Regeringsactiviteiten in de Gebieden, zei op zondag dat er sinds het begin van de oorlog ongeveer 14.320 ton humanitaire hulp de Gazastrook is binnengekomen vanaf de Rafah grensovergang met Egypte.

"Er is geen limiet aan de hoeveelheid voedsel, water en medische apparatuur die Gaza kan binnenkomen. We nodigen de internationale gemeenschap uit om te coördineren en wij zullen faciliteren," zei COGAT.

Van de 905 vrachtwagens die de Gazastrook zijn binnengekomen, hebben er 189 meer dan 2.630 ton medische apparatuur vervoerd, volgens COGAT, die ook zei dat er plannen zijn voor de oprichting van verschillende veldhospitalen in het zuiden van de Gazastrook en dat er in de komende dagen drijvende ziekenhuizen zullen arriveren.

Dit komt bovenop de 12 gedoneerde ambulances die al in Gaza zijn aangekomen en de internationale medische teams die de Gazastrook zijn binnengekomen.

Jordanië heeft ook medische voorraden gedropt in Gaza, in samenwerking met Israël.

IDF doodt 'talrijke' terroristen in kamp Al-Shati

Israëlische strijdkrachten hebben de afgelopen dag "talrijke" terroristen gedood en terroristische infrastructuur vernietigd tijdens gevechten in het Al-Shati-kamp in het noorden van Gaza, zei de IDF op zondag.

Tijdens één van de gevechten identificeerden troepen burgers in een gebouw en stelden een evacuatieroute voor hen veilig. Tijdens de evacuatie vuurden terroristen op de troepen, die terugschoten en de schutters doodden.

Grondtroepen stuurden ook een vliegtuig om een terreurcel uit te schakelen die in een huis was gebarricadeerd en een straaljager raakte de bron van een lancering van een antitankraket.

Op zaterdag stuurden troepen die opereerden in de noordelijke Gazastrook een IDF-drone om vier terroristen in het gebied te doden.

Bron: IDF to assist evacuation of babies from Shifa Hospital - JNS.org