www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoop in de duisternis: Zacharia's profetie en haar hedendaagse weerklank

31 oktober 2023

()

תֵּרֶ֨א אַשְׁקְל֜וֹן וְתִירָ֗א וְעַזָּה֙ וְתָחִ֣יל מְאֹ֔ד וְעֶקְר֖וֹן כִּֽי-הֹבִ֣ישׁ מֶבָּטָ֑הּ וְאָ֤בַד מֶ֙לֶךְ֙ מֵֽעַזָּ֔ה וְאַשְׁקְל֖וֹן לֹ֥א תֵשֵֽׁב׃
Ashkelon zal het zien en schrikken, Azza zal hevig beven, en Ekron, bij het ineenstorten van haar hoop. Het koningschap zal van Azza verdwijnen, Ashkelon zal zonder inwoners zijn,
TE-re ASH-ke-LOn v'-TI-ra v'-A-ZA v'-ta-KHEEL me-OD v'-e-KRON KI-ho-VISH me-BA-taH v'-a-VAD me-LEKH me-A-ZA v'-ASH-ke-LOn lo te-SHEV
Zacharia 9:5

Het verlies van 1400 onschuldige levens en de ontvoering van tenminste 239 anderen door terroristen van Hamas op 7 oktober heeft een diepe stempel gedrukt op ons collectieve bewustzijn. Het is inderdaad een van de donkerste dagen voor het Joodse volk sinds de Holocaust. Onze harten zijn zwaar en de pijn zit diep.

In deze momenten van overweldigend verdriet en verwarring wenden we ons vaak tot oude geschriften om kracht en richting te vinden. Voor velen biedt het boek Zacharia, in het bijzonder hoofdstuk 9, niet alleen troost, maar misschien ook een griezelig profetisch inzicht in onze hedendaagse situatie.

Het hoofdstuk bevat een profetie tegen verschillende landen, waaronder Hadrak, Damascus, Hamath, Tyrus, Sidon en, wat cruciaal is voor onze context, Gaza. Zacharia profeteert over de uiteindelijke ondergang van deze gebieden. Deze verzen bieden een sprankje hoop. Ze voorzien een einde aan de tirannie, een belofte van bevrijding voor hen die onterecht gevangen zitten en een verzekering van goddelijke waakzaamheid en interventie. Zou het kunnen dat Zacharia het scenario voorspelde dat zich in onze huidige tijd ontvouwt?

Voor de Joodse gemeenschap, en eigenlijk voor de hele wereld, zijn er een aantal verzen in dit hoofdstuk die diep resoneren in de nasleep van het incident van 7 oktober. Bijvoorbeeld: "Het koningschap zal uit Gaza verdwijnen" (vers 5). Israël heeft vaak gezegd dat het doel van deze oorlog is om Hamas voor eens en altijd te vernietigen. We hopen dat dit "koningschap" voorgoed uit Gaza zal verdwijnen. Een ander vers dat een diepe betekenis heeft is vers 11, "Ik zal jullie gevangenen bevrijden uit de waterloze put." We bidden elke dag voor de veilige terugkeer van de gijzelaars. Tot slot profeteert Zacharia dat "geen onderdrukker hen ooit nog onder de voet zal lopen" (vers 8). We hopen dat dit de laatste keer is dat ons volk onderdrukt wordt, dat mensen nooit meer zullen denken dat Joods bloed goedkoop is en dat we eindelijk in vrede met onze buren zullen kunnen leven.

De mogelijkheid dat Zacharia verwijst naar onze tijd biedt meer dan alleen een sprankje hoop; het biedt een diepe zekerheid van een betere toekomst. Als de profetie inderdaad betrekking heeft op onze huidige situatie, dan zijn de val van het onderdrukkende regime in Gaza en de terugkeer van de ontvoerden niet alleen verhoopte uitkomsten, maar goddelijk voorziene gebeurtenissen die zich nog zullen ontvouwen. En zelfs als de huidige crisis niet de crisis is die beschreven wordt in deze woorden van de profeet, dienen deze verzen als een krachtige herinnering dat duisternis, hoe intens ook, altijd gevolgd wordt door dageraad. Zelfs in de meest uitdagende tijden, wanneer de hoop verloren lijkt, is er een overkoepelend goddelijk plan dat ervoor zorgt dat gerechtigheid, verlossing en herstel uiteindelijk zullen komen.

Terwijl de wereld worstelt met de nasleep van de tragedie van 7 oktober, biedt Zacharia's profetie een diepgaande mix van troost en verwachting. Of je het nu wel of niet ziet als een goddelijk geïnspireerde voorspelling voor onze tijd, de boodschap is duidelijk: hoop houdt stand, gerechtigheid zal zegevieren en er wacht een helderder dageraad. Laat dit voor de kinderen van Israël en de hele mensheid een periode zijn van bezinning, genezing en een vurig geloof in de belofte van een betere morgen.

Moge God over Israël waken, moge Hij de IDF-soldaten beschermen in hun strijd tegen het kwaad en hen succes en overwinning schenken, en moge Hij de gijzelaars snel thuisbrengen.

Bron: Hope Within the Darkness: Zechariah's Prophecy and its Contemporary Resonance - The Israel Bible