www.wimjongman.nl

(homepagina)


Rothman presenteert volgende stappen voor de Israëlische justitiële hervormingen

De justitiële hervorming werd afgelopen woensdag voor het eerst aangekondigd door minister van Justitie Yariv Levin en omvat verschillende punten.

Door Michael Starr - 11 januari 2023

Het werkproces voor het gerechtelijke hervormingsplan werd woensdagochtend gepresenteerd door Religieuze Zionistische Partij MK Simcha Rothman bij de juridische commissie van de Knesset.

"We geven gerechtigheid terug aan het rechtssysteem," legde Rothman uit, en beschreef het systeem als een van de belangrijkste en fundamentele elementen van de Joodse geschiedenis en identiteit.

Volgende week zouden de besprekingen beginnen over de bevoegdheid van de regering en de ministers om hun juridische standpunten te bepalen in de gedeelde operaties met het rechtssysteem.

Punten in de hervorming zouden worden uitgewerkt als particuliere, regerings- en commissiewetten. Sommige, zoals Rothman zondag aan The Jerusalem Post vertelde, zouden worden geïntegreerd in wijzigingen van de basiswet. Rothman zei echter dat het nadenken over de wetgeving de eerste stap zou zijn.

"De commissie zal alle deskundigen uitnodigen," legde Rothman uit. "De hoofden van de rechterlijke macht, vroeger en nu, de vroegere ministers van Justitie, de vroegere juridische adviseurs, en ook de procureur-generaal, en iedereen die informatie of ideeën heeft om bij te dragen tot het werkproces en de fundamentele kwesties die aan de orde zijn. Iedereen zal worden gehoord, rustig en grondig, en zal worden gevraagd zijn mening te geven over de vragen en kwesties die de commissieleden hun zullen voorleggen. Wanneer we besluiten dat de tijd rijp is om tot formules en oplossingen te komen, zullen we dat doen, maar pas nadat de discussie is uitgeput."

Leden van de Knesset van alle partijen waren uitgenodigd om deel te nemen aan de beraadslagingen, zei Rothman.

Bij de presentatie van het plan kwam er verzet in de commissie, waarbij de aanwezigen hem uitscholden en de hervormingen aanvielen.

"Dit is een discussie met een geladen pistool," riep een Knessetlid.

"Je gelooft het zelf niet!" schreeuwde iemand. "We zullen niet stil zijn."

"Het is niet joods genoeg, het is niet zionistisch genoeg," bekritiseerde een ander zijn beoordeling van de huidige staat van het systeem.

De microfoons van de interumpeerders werden uitgeschakeld, wat nog meer woede veroorzaakte.

Rothman probeerde de orde te herstellen, maar de Knessetleden werden uiteindelijk de zaal uitgezet.

"Wanneer de Knesset wetten maakt, de regering regeert en de rechtbanken rechtspreken - zal het vertrouwen van het publiek in alle overheidsinstanties toenemen en versterken," zei Rothman.

Het hervormingsplan heeft ook buiten de Knesset tot protesten geleid. Op vrijdag hield de Darkenu-beweging een demonstratie voor het huis van de minister van Justitie. Op zaterdag marcheerden ongeveer 30.000 mensen, waaronder een groot contingent van een coalitie van linkse organisaties, door Tel Aviv. Organisatoren beloofden dit protest komende zaterdag voort te zetten.

Levin hekelde de retoriek die voormalige rechters en andere functionarissen over het plan gebruikten.

Wat staat er in de justitiële hervorming?

De justitiële hervorming werd afgelopen woensdag voor het eerst aangekondigd door minister van Justitie Yariv Levin en omvat verschillende punten die tijdens de algemene verkiezingscampagne van 2022 zijn besproken en die de macht van het Hooggerechtshof zullen beperken en de Knesset nieuwe bevoegdheden zullen geven.

Een van de belangrijkste punten van het plan is de opheffingsclausule, waardoor een eenvoudige meerderheid in de Knesset de uitspraken van het Hooggerechtshof over de wetgeving van het parlement ongedaan kan maken. Het Hof zal ook een bijzondere meerderheid moeten halen om in te grijpen in basiswetten.

De Redelijkheidsclausule, op grond waarvan de rechter kan ingrijpen in bestuur dat verder gaat dan wat een redelijke en verantwoordelijke overheid kan doen.

"Wanneer de Knesset wetten maakt, de regering regeert en de rechtbanken rechtspreken - zal het vertrouwen van het publiek in alle overheidsinstanties toenemen en versterken," zei Rothman dinsdag in een persbericht over de bijeenkomst. "We beginnen een openbare, transparante en open discussie in de juridische commissie, die zich zal bezighouden met deze taak die de kiezer ons heeft toebedeeld en we zullen niet stoppen tot we de missie hebben volbracht."

"We zullen met iedereen discussiëren," zei Rothman. "We zullen een rechtssysteem voor de burgers van de Staat Israël uitvaardigen. Een rechtssysteem dat het vertrouwen van het publiek kan winnen. Een rechtssysteem om trots op te zijn."

Bron: Rothman presents next steps for the Israeli judicial reforms - Israel News - The Jerusalem Post