www.wimjongman.nl

(homepagina)


De man van Poetin in Ankara: Erdoğan

door Burak Bekdil - 4 oktober 2023

  • De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan probeert het beste te halen uit de theoretische westerse bondgenoten van Turkije, terwijl hij in werkelijkheid een bondgenootschap aangaat met de Russische president Vladimir Poetin - als een soort islamitische Fidel Castro.

  • "Ieder gevoel van een belangrijke verandering in de evenwichtsoefening van Erdoğan tussen Rusland en het Westen leek maandag te vervliegen, toen hij en Poetin zij aan zij stonden na een ontmoeting in het Russische vakantieoord Sotsji en spraken over uitbreiding van de samenwerking." - Editorial, The New York Times, 4 september 2023.

  • Erdoğan keerde terug naar huis [uit Sochi] met een agenda om Westerse partijen te overtuigen van de [graancorridor] deal op welke voorwaarden Moskou ook staat in welke nieuwe overeenkomst dan ook.

  • Erdoğan heeft Westers geld nodig om de economische zelfmoord van Turkije te voorkomen. Hij heeft gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij nodig om een delicaat machtsevenwicht boven het Egeïsche luchtruim te bewaren. Hij heeft westerse schouderklopjes nodig om legitimiteit te winnen voor zijn ondemocratische eenmansregering. Maar hij wil al deze voordelen zonder Rusland te hoeven opgeven. De afgelopen jaren heeft Erdoğan Turkije verslaafd gemaakt aan Rusland, als een junk aan een dealer.

  • Het was schokkend om een EU-ambassadeur in Ankara te horen zeggen dat hij geschokt was dat Erdogan zei dat a) hij Rusland evenveel vertrouwt als het Westen, en dat b) Ankara indien nodig met de Europese Unie "uit elkaar zou kunnen gaan." Erdogans ultranationalistische bondgenoot, Devlet Bahçeli, onderschreef onmiddellijk de goedkope bluf: "We zijn klaar met de EU."

  • Dat is de manier waarop Erdogan aan koehandel doet. Helaas wordt het goedgelovige Westen elke keer bedrogen.

  • Het Turkije van Erdoğan is een van de landen die de westerse sancties tegen Rusland overtreden. Eerder in september legde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sancties op aan vijf Turkse scheepvaart- en handelsbedrijven voor het repareren van schepen van het Russische ministerie van Defensie, het vervoeren van Russische militaire goederen en het helpen van Rusland om sancties te omzeilen.

  • Misschien heeft Erdoğan gelijk. Turkije zou afscheid moeten nemen van de EU - en ook van de NAVO.

( )

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan probeert het beste te halen uit de theoretische westerse bondgenoten van Turkije, terwijl hij in werkelijkheid een bondgenootschap aangaat met de Russische president Vladimir Poetin - als een soort islamitische Fidel Castro. Op de foto: Poetin begroet Erdoğan in Sochi, Rusland, op 4 september 2023. (Foto door Sergei Guneyev/Pool/AFP via Getty Images)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan probeert het beste te halen uit de theoretische westerse bondgenoten van Turkije, terwijl hij in werkelijkheid een bondgenootschap aangaat met de Russische president Vladimir Poetin - als een soort islamitische Fidel Castro.

In een artikel dat vorige maand werd gepubliceerd, suggereerde deze auteur:

"Opnieuw lezen Westerse optimisten Erdoğan verkeerd, dat hij 'de beladen relaties met het Westen weer aanhaalt'. Hij heeft gewoon Westers geld nodig, een paar schouderklopjes en legitimiteit voor zijn sultanschap."

De New York Times werd in een hoofdartikel wakker en was het daarmee eens:

"Nog maar twee maanden geleden dachten velen in het Westen aanwijzingen te hebben gezien dat president Recep Tayyip Erdoğan van Turkije aan het afstappen was van wat zij zagen als zijn al te amicale relatie met president Vladimir V. Poetin van Rusland.

"Turkije stond toe dat een groep gevierde Oekraïense strijders terugkeerde naar het slagveld, waardoor Rusland het land beschuldigde van het schenden van een overeenkomst. En Erdoğan liet eindelijk zijn verzet varen tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO, waardoor het militaire bondgenootschap dat Rusland moet bestrijden, werd versterkt.

"Maar elk gevoel van een belangrijke verandering in de evenwichtsoefening van Erdoğan tussen Rusland en het Westen leek maandag te vervliegen, toen hij en Poetin zij aan zij stonden na een ontmoeting in het Russische vakantieoord Sotsji en spraken over uitbreiding van de samenwerking."

In juli wilde het Westen comfortabel blijven slapen door de bittere feiten heen, toen Erdoğan onverwacht het groene licht gaf voor het Zweedse bod om lid te worden van de NAVO. Deze stap veroorzaakte een mate van feest en lof die individuele leiders zelden krijgen op een top. De Amerikaanse president Joe Biden juichte Erdogans "moed, leiderschap en diplomatie" toe. "Dit is een historische dag", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. Erdoğan had niet fouter gelezen kunnen worden.

Tijdens de top in Sochi op 4 september suggereerde Erdoğan, alsof hij de woordvoerder van Poetin was, dat "Oekraïne zijn standpunt over de graancorridordeal zou moeten verzachten", verwijzend naar het door de VN tot stand gekomen Graancorridorakkoord voor de Zwarte Zee, waaruit Rusland zich op 17 juli had teruggetrokken. Na bevelen van de baas te hebben opgevolgd, keerde Erdoğan naar huis terug met een agenda om de Westerse partijen te overtuigen van de voorwaarden waarop Moskou aandringt op een nieuwe overeenkomst.

Erdoğan heeft Westers geld nodig om de economische zelfmoord van Turkije te voorkomen. Hij heeft gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij nodig om een delicaat machtsevenwicht boven het Egeïsche luchtruim te bewaren. Hij heeft westerse schouderklopjes nodig om legitimiteit te winnen voor zijn ondemocratische eenmansregering. Maar hij wil al deze voordelen zonder Rusland te hoeven opgeven. De afgelopen jaren heeft Erdoğan Turkije verslaafd gemaakt aan Rusland, als een junkie aan een dealer.

Rusland bouwt - en wordt eigenaar - van de eerste kerncentrale van Turkije in Akkuyu aan de Middellandse Zee. In Sochi kwamen Erdoğan en Poetin overeen om een tweede Russische kerncentrale te bouwen, gepland voor Sinop aan de Zwarte Zeekust.

In 2022 bedroeg de Russische export naar Turkije 60 miljard dollar, waarmee het land de grootste bron van Turkse import werd. In 2021 kwam Rusland op de tweede plaats na China, met een export ter waarde van 29 miljard dollar naar Turkije. De invoer van ruwe olie uit Rusland steeg van 10 miljoen ton in 2021 naar 19 miljoen ton in 2022. Dit betekent dat Rusland 41% van de totale olie-import van Turkije in 2022 levert. De Turkse energiewaakhond zei dat in mei-juni van 2023 het aandeel van Rusland in de olie-import 50% bereikte. In 2022 leverde Rusland ook 39% van het Turkse aardgas. Rusland is de grootste energieleverancier van Turkije.

Vijf miljoen Russische toeristen bezochten Turkije in 2022. Het hoofd van de vakbond van Turkse bouwbedrijven, Erdal Eren, zei dat Turkse bedrijven 18 miljard tot 20 miljard dollar in hun Russische bouwportefeuille hebben.

Tegen deze achtergrond was het ontstellend om een EU-ambassadeur in Ankara te horen zeggen dat hij ontzet was dat Erdogan zei dat a) hij Rusland evenveel vertrouwt als het Westen, en dat b) Ankara indien nodig met de Europese Unie "uit elkaar zou kunnen gaan." Erdogans ultranationalistische bondgenoot, Devlet Bahçeli, onderschreef onmiddellijk de goedkope bluf: "We zijn klaar met de EU."

Dat is de manier waarop Erdogan aan koehandel doet. Helaas wordt het goedgelovige Westen elke keer bedrogen.

Volgens Russische douanegegevens die door Reuters zijn bekeken, is er dit jaar voor minstens 14 miljoen dollar aan kolen uit de door Rusland bezette Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Luhansk geëxporteerd naar NAVO-lid Turkije. Tussen februari en juli 2023 kwam ongeveer 160.400 ton steenkool uit de regio's aan in Turkije. Drie producenten die in de douanegegevens worden genoemd, bevestigden aan Reuters dat ze in die periode steenkool uit de twee regio's naar Turkije hadden verscheept.

Het Turkije van Erdoğan is een van de landen die de westerse sancties tegen Rusland overtreden. Eerder in september legde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sancties op aan vijf Turkse scheepvaart- en handelsbedrijven voor het repareren van schepen van het Russische ministerie van Defensie, het vervoeren van Russische militaire goederen en het helpen van Rusland om sancties te omzeilen.

Misschien heeft Erdoğan gelijk. Turkije zou afscheid moeten nemen van de EU - en ook van de NAVO.

Burak Bekdil, een van de meest vooraanstaande journalisten van Turkije, werd onlangs na 29 jaar ontslagen bij de bekendste krant van het land, omdat hij in Gatestone schreef wat er in Turkije gebeurt. Hij is lid van het Middle East Forum.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Putin's Man in Ankara: Erdoğan :: Gatestone Institute