www.wimjongman.nl

(homepagina)


BBC-verslag: Dit zijn de eisen van de PA als onderdeel van de Israëlisch-Saudische deal

PA wil een financiële injectie van honderden miljoenen dollars en meer controle over land in Judea en Samaria als onderdeel van de normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië.

Israëlisch Nationaal Nieuws - 7 sep 2023

()

Een verslag in de BBC van woensdag schetst de eisen van de Palestijnse Autoriteit (PA) als onderdeel van een deal waarbij Israël en Saoedi-Arabië hun banden zouden normaliseren.

Deze eisen omvatten een financiële injectie van honderden miljoenen dollars en meer controle over land in Judea en Samaria, aldus het rapport, dat werd geopnbaard toen PA-functionarissen woensdag besprekingen hielden in Riyad met Saudische tegenhangers.

Ze zouden ook Amerikaanse functionarissen ontmoeten.

Het team van topfunctionarissen van de PA in Riyad, waaronder het hoofd van de inlichtingendienst Majed Faraj en Hussein al-Sheikh, secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, ontmoette woensdag de Saudische nationale veiligheidsadviseur Musaed al-Aiban, volgens een hoge PA-functionaris die bekend is met de besprekingen.

Hun lijst met eisen in ruil voor hun medewerking aan het door de VS gesteunde proces werd vorige week in Amman opgesteld tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse assistent-minister van Buitenlandse Zaken Barbara Leaf. De PA ambtenaar vertelde de BBC dat de eisen onder andere omvatten:

Het overdragen van delen van Judea en Samaria in gebied C, dat volledig onder Israëlische controle staat, aan het bestuur van de Palestijnse Autoriteit.

Een "volledige stopzetting" van de Israëlische bouw van steden in Judea en Samaria.

Hervatting van de Saoedische financiële steun aan de PA, die vanaf 2016 vertraagde en drie jaar geleden volledig stopte, ten bedrage van ongeveer 200 miljoen dollar per jaar.

Het heropenen van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem, dat door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd gesloten.

Het hervatten van door de VS bemiddelde onderhandelingen tussen Israël en de PA, van waar ze in 2014 onder toenmalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waren gestopt.

Het BBC-rapport kwam enkele uren nadat een Palestijns-Arabische bron de krant Al-Araby Al-Jadeed vertelde dat Leaf eiste dat de PA geen voorwaarden zou stellen aan Saoedi-Arabië met betrekking tot een normalisatieovereenkomst tussen dit land en Israël.

Volgens de bron zei Leaf dat de VS geïnteresseerd is in normalisatie zonder een diplomatieke prijs die verbonden is aan de Palestijnse Arabieren.

Een recent rapport gaf aan dat de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië het eens zijn geworden over de grote lijnen van een deal voor Saoedi-Arabië om Israël te erkennen in ruil voor concessies aan de Palestijnse Arabieren.

Saoedische functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad een voorwaarde is voor Saoedi-Arabië om de banden met Israël te normaliseren.

Als onderdeel van het proces meldde The Wall Street Journal vorige week dat Saoedi-Arabië aanbiedt om de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te hervatten.

Op dinsdag zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dat er geen doorbraak op handen was voor een normalisatiedeal tussen Israël en Saudi-Arabië.

Sullivans opmerkingen kwamen tijdens een persbriefing. Hem was gevraagd naar telefoongesprekken die minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken eerder op de dag had gevoerd met premier Benjamin Netanyahu en voorzitter Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA), en of die gesprekken betekenden dat er stappen in de richting van normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië werden gezet.

"Met betrekking tot de gesprekken van minister Blinken, zou ik ze niet omschrijven als 'run of the mill' of 'routine'. Hij spreekt af en toe met deze leiders, maar niet elke maand. Maar het voorspelt ook geen op handen zijnde doorbraak of actie met betrekking tot de kwestie van normalisatie," antwoordde Sullivan.

"Het is een belangrijk moment voor een gesprek op hoog niveau, en minister Blinken is goed geplaatst om dat te doen, gezien zijn relaties met beide mannen en de centrale rol die hij speelt in de pogingen om te onderzoeken of een bredere normalisatie mogelijk is," vervolgde hij, voordat hij eraan toevoegde: "Maar verder dan dat zal ik het gesprek niet karakteriseren."

Bron: BBC report: These are the PA's demands as part of Israeli-Saudi deal | ערוץ 7