www.wimjongman.nl

(homepagina)


Het dieptekorps van de IDF kan de volgende oorlog helpen verkorten

Het Diepte Korps, opgericht in 2011, en de rol die het zou kunnen spelen in een toekomstige grootschalige oorlog tegen tegenstanders onder leiding van Hezbollah, wordt vaak over het hoofd gezien.

Yaakov Lappin op 30 mei 2023

Op 3 mei kondigde de Israel Defense Forces een herschikking van enkele van haar officieren aan.

Een van de officieren, Brig.Gen. Nimrod Aloni, voormalig commandant van de Gaza Divisie, werd bevorderd tot de rang van generaal-majoor en benoemd tot de strategisch kritieke positie van Commandant van het Diepte Korps, als opvolger van Maj.Gen. Itay Virov.

Het Diepte Korps, opgericht in 2011, en de rol die het zou kunnen spelen in een volledige oorlog tegen tegenstanders onder leiding van Hezbollah, wordt vaak over het hoofd gezien. De militaire planning bij het Diepte Korps zou de uitkomst en de duur van zo'n oorlog aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Dit komt door de manier waarop het Diepte Korps zijn operaties plant.

Terwijl Israël vertrouwt op haar luchtmacht voor vuurkracht en op grondtroepen voor het manoeuvreren aan het front, denkt het Diepte Korps daar anders over.

Er wordt gekeken hoe speciale troepen, of andere soorten grondtroepen, of luchtmacht, diep in vijandelijk gebied kunnen worden geactiveerd, gericht op de meest gevoelige vijandelijke doelen - wat het defensie-establishment "de zwaartepunten van de tegenstander" noemt.

Dit heeft een precedent in de Israëlische militaire geschiedenis. Tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973, bijna 50 jaar geleden, brak Ariel Sharon, die het bevel voerde over een divisie van het Southern Command, door het Suezkanaal en verzamelde troepen aan Egyptische zijde. Dit is één vorm van dieptebestrijding - de vijand onverwacht bereiken en de voorspelbare oorlogsorde doorbreken.

Zoals uiteengezet door aftredend hoofd van het Diepte Korps, Maj. Gen. Virov in december 2022, is het concept gebaseerd op het inbrengen van troepen in de onderbuik van de vijand, waar deze minder verdediging heeft en gevoeligere doelen.

Voor Hezbollah is centraal Israël de diepte, gevuld met gevoelige strategische locaties, de Israëlische burgerbevolkingscentra en het hoofdkwartier van de IDF. De door Iran gesteunde Hezbollah heeft zo zijn eigen diepte.

Ook terroristische legers als Hamas en Hezbollah hebben gevoelige locaties en strategische zwakke plekken, hoewel die moeilijker te bereiken zijn dan die van staatsvijanden.

Deze omvatten hun eigen hoofdkwartieren, wapenproductiecentra, troepenbewegingen en andere doelen.

Vertrouwen op de IAF en haar grootschalige, precieze vuurkracht is niet voldoende, omdat de doeltreffendheid ervan na verloop van tijd afneemt naarmate doelen en munitie opdrogen en tegenstanders zich aanpassen aan de Israëlische luchtmacht.

Het dieptekorps is daarom een aanvullend instrument dat troepen kan plaatsen die zelfstandig manoeuvreren in de achtertuin van de vijand.

Zij kunnen daar komen door het front te omzeilen, zoals de IDF deed tijdens "Operatie Kadesh" op het Sinaï-schiereiland in 1956 door parachuteringstroepen, of zoals de parachutistenbrigade van de IDF deed tijdens de Eerste Libanonoorlog van 1982, toen zij een amfibische landing maakte in de diepte van Libanon, doorging naar de buitenwijken van Beiroet en de PLO verraste.

De manoeuvre is niet zonder uitdagingen, want dergelijke eenheden krijgen niet de vuurkracht en de inlichtingenondersteuning van de troepen aan het front, en worden geconfronteerd met complexe logistieke uitdagingen. Ze moeten zichzelf kunnen voeden en uitrusten, en hun eigen vuurkracht meenemen, terwijl ze ook hun gewonden moeten kunnen evacueren.

Het Russische falen om Hostomel Airport in te nemen in februari 2022, als onderdeel van Ruslands eerste aanval op Kiev, is een illustratie van hoe een diepteoperatie jammerlijk kan mislukken.

Maar als het goed wordt gedaan, kan de mogelijkheid verwoestend zijn, om goed versterkte en bewapende vijandelijke fronten over te slaan en zo de diepte van de vijand te bereiken.

Zeker, diepteoperaties zijn geen vervanging voor een overwinning aan het front. Het vermogen van de IDF om de vijandelijke troepen aan het front vast te zetten en te neutraliseren is wat diepteoperaties mogelijk maakt.

Uiteindelijk kunnen diepteoperaties de capaciteiten en het verlangen van de tegenstander om te blijven vechten aantasten. Aangezien Israël in elke grootschalige oorlog streeft naar een beslissende overwinning, vanwege de vuurkracht die de vijanden bezitten en de bedreiging die zij vormen voor Israëls strategische locaties, is het ook van cruciaal belang dat elk conflict wordt ingekort.

Dit moet niet worden verward met "afschrikkingscampagnes", wat alle recente confrontaties in Gaza waren - beperkte operaties om de Israëlische afschrikking te versterken.

Het Diepte Korps van de IDF is daarom een stok waarmee Israël kan zwaaien wanneer dat nodig is om de strategische locaties van de vijand te bereiken en haar kerndoelen te neutraliseren.

Indien succesvol uitgevoerd, kan dit niet alleen een oorlog verkorten, maar ook het aantal slachtoffers aan het front verminderen.

Yaakov Lappin is een in Israël gevestigde correspondent en analist op het gebied van militaire zaken. Hij is huisanalist bij het Miryam Institute, onderzoeksmedewerker bij het Alma Research and Education Center en onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Center for Strategic Studies van de Bar-Ilan University. Hij is regelmatig gastcommentator op internationale televisienetwerken, waaronder Sky News en I-24. Yaakov is de auteur van Virtual Caliphate - Exposing the Islamist state on the Internet. Volg Yaakov Lappin op zijn beschermpagina: https://www.patreon.com/yaakovlappin

Bron: The IDF’s Depth Corps can help shorten the next war - JNS.org