www.wimjongman.nl

(homepagina)


Evangelischen moeten de Heer dankbaar zijn dat 50 Israëlische gijzelaars zullen worden vrijgelaten - maar net als alle Israëli's ben ik in conflict met de voorwaarden van de deal

"Wees dankbaar in alle omstandigheden, want dat is Gods wil voor u die bij Christus Jezus hoort" (Tessalonicenzen 5:18)

Joel C. Rosenberg | Gepubliceerd: 22 november 2023

( )

Mensen lopen naast foto's van burgers die gegijzeld zijn door terroristen van Hamas in Gaza, in Jeruzalem, 22 november 2023. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

JERUSALEM, ISRAEL - Rond 3:15 uur woensdag brak het nieuws door dat de Israëlische regering zojuist de deal had goedgekeurd die tot stand was gekomen door bemiddeling van de regering Biden, waarin Hamas zegt dat het enkele Israëlische vrouwen en kinderen zal vrijlaten die gegijzeld worden in ruil voor de vrijlating door Israël van enkele Palestijnse gevangenen.

Beide partijen stemden ook in met een tijdelijke pauze in de gevechten die door sommigen een "staakt-het-vuren" wordt genoemd.

Het duurde even voordat ik de verschillende verslagen in de Israëlische media had gelezen, de details had verwerkt en de implicaties had begrepen.

Toen stuurde ik twee berichten op X, het sociale mediaplatform dat voorheen bekend stond als Twitter.

De eerste was deze.

"BREAKING: Het is 3:45 uur hier in Israël. De Israëlische regering heeft het afgelopen half uur een deal goedgekeurd om 50 levende Israëlische gijzelaars terug te krijgen van Hamas in ruil voor een gevechtspauze van vier dagen. Voor elke 10 extra gijzelaars die Hamas teruggeeft, zal Israël een extra dag pauzeren."

De tweede was deze.

"BREAKING: In ruil voor het vrijgeven van 50 gijzelaars door Hamas, moet Israël 140 Palestijnse gevangenen vrijlaten en stoppen met het aanvallen van Hamas op het slagveld. De meeste Israëli's slapen. Als ze wakker worden, zullen ze zich erg tegenstrijdig voelen. Iedereen wil #BringThemBack. Toch geeft dit Hamas het initiatief."

EEN GEBREKKIGE DEAL EN EEN ONRUSTIGE NACHT

Ik had moeite om weer te gaan slapen. Maar dat gebeurde pas na een paar uur.

Kijk, ik ben de Heer onze God heel dankbaar dat 50 Israëlische gijzelaars zullen worden vrijgelaten. Alle Evangelische Christenen en Messiasbelijdende Joden zouden de Heer hiervoor moeten danken.

We hebben vurig voor de Heer gebeden om hemel en aarde te bewegen om "de gevangenen vrij te laten" - om "onze mensen vrij te laten" - en de Heer heeft onze gebeden gehoord en begint positief te antwoorden.

Dit is goed. Heel goed. En we moeten dankbaar zijn.

Dat gezegd hebbende, net als alle Israëli's, ben ik persoonlijk in conflict met de voorwaarden van deze gebrekkige overeenkomst, waarover onderhandeld is door de Amerikaanse regering Biden en Qatar.

Ik maak me grote zorgen dat Hamas zich niet aan de afspraak zal houden.
Het zijn leugenaars en moordenaars.
Ze worden ook zwaar verslagen op het slagveld.
Waarom zouden ze, menselijk gesproken, alle gijzelaars teruggeven?
Zijn de gijzelaars niet hun enige ruilmiddel om het militaire offensief van Israël te vertragen?

Helaas wel.

HADDEN DE ISRAËLISCHE LEIDERS EEN ANDERE KEUZE?

Er zijn nog andere verontrustende voorwaarden in de deal, die ik zo zal toelichten.

Maar welke andere keuze hadden de Israëlische leiders?
Het Israëlische burgerlijke en militaire leiderschap verbrak het sociale contract met de Israëlische burgers op 7 oktober.
Ze lieten de grens met Gaza schokkend onverdedigd.
Er waren bijna geen gevechtssoldaten wakker en op wacht die 'Black Sabbath' ochtend.

Zo konden zo'n 3.000 Hamas-terroristen delen van het grenshek opblazen, Israël binnenstormen en vervolgens naar believen zo'n 1.200 onschuldige en nietsvermoedende Israëli's afslachten, verkrachten, onthoofden en verbranden.

Voor de meeste Israëli's is dit onvergeeflijk.
Het idee dat bijna 240 Israëli's gegijzeld worden door Hamas en hun bloeddorstige bondgenoten in Gaza doet onze maag omdraaien.

De regering heeft de hoogste morele verplichting om hen allemaal veilig terug te brengen.

Ja, elke Israëli wil dat Hamas en de andere radicale islamitische jihadisten in de Gazastrook en hun terreurinfrastructuur volledig en voor altijd vernietigd worden.

Op dit punt zijn we 100% eensgezind.

Maar we willen ook onze mensen terug.

Allemaal.
Veilig en levend.

Letterlijk geen enkele Israëli zal een Israëlische functionaris die op 7 oktober aan de macht was vergeven als ze niet alles doen wat in hun macht ligt om elke Israëli terug te brengen naar zijn of haar familie.

Daarom vinden de meeste Israëli's, hoezeer ze de voorwaarden waarmee onze regering heeft ingestemd ook verafschuwen, dat het moest gebeuren.

Hoewel we ons zorgen maken dat deze deal Hamas zal aanmoedigen - en hen de tijd zal geven om te hergroeperen, bij te tanken, te herbewapenen en ons opnieuw aan te vallen - geloven de meesten van ons dat onze regering geen keuze had.

Want op dit moment is de veiligheid van onze gijzelaars zelfs belangrijker voor de Israëli's dan het snel verslaan van Hamas.

Ze zijn belangrijker voor ons dan zelfs het vrijlaten van enkele Palestijnse gevangenen.

DIT ZIJN DE VOORWAARDEN VAN DE DEAL

Dit is wat we op dit moment weten over de voorwaarden van de deal.

Een tijdelijke pauze in de gevechten - een kort staakt-het-vuren - begint donderdagochtend om 10 uur. De pauze duurt vier dagen.

Hamas zal 50 Israëlische vrouwen en kinderen vrijlaten. Voor elke extra 10 gijzelaars die Hamas vrijlaat, zal Israël de gevechten in Gaza een dag langer onderbreken.

Het Rode Kruis zal alle resterende gijzelaars in Gaza bezoeken, hun toestand beoordelen en medische zorg verlenen.

Hamas zal ook meer Palestijnen in het noordelijke deel van de Gazastrook toestaan om veilig naar het zuiden te gaan.

In ruil daarvoor zal Israël 150 Palestijnse vrouwen en jongeren uit de gevangenis vrijlaten die voor misdaden zijn veroordeeld.

Israël zal de komst van meer vrachtwagens met voedsel, brandstof, medische voorraden en andere humanitaire hulp naar Gaza vergemakkelijken.

Gedurende zes uur per dag zal Israël stoppen met het gebruik van drones en andere vliegtuigen om het noordelijke deel van de Gazastrook te bewaken.

Israël heeft er blijkbaar ook mee ingestemd om te stoppen met luchtsurveillance en activiteiten boven het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Vooral deze laatste twee punten zijn zorgwekkend.

Het is duidelijk dat Hamas de vrijheid wil hebben om zijn terroristische troepen uit hun schuilplaats in het noorden te halen om te hergroeperen, bij te tanken en te herbewapenen - en dat allemaal zonder dat de IDF toekijkt.

Hamas wil zeker de tijd hebben om meer landmijnen en IED's te leggen en meer gebouwen in het noorden van boobytraps te voorzien - allemaal zonder dat de IDF toekijkt.

Ze willen waarschijnlijk ook meer raketlanceerinstallaties opzetten in het noorden en die laden met meer raketten om opnieuw op Israël te kunnen schieten - allemaal zonder dat de IDF toekijkt.

En Hamas wil volledige bewegingsvrijheid in het zuiden, zodat ze zich actief kunnen voorbereiden op de volgende ronde van IDF-operaties.

Dit geldt vooral in en rond Khan Younis, de belangrijkste basis van Hamas voor terreuroperaties in het zuiden.

Maar dit is de deal waarover de regering Biden onderhandelde, met de actieve hulp van Qatar, de Golfstaat waar de top van Hamas in luxe leeft.

Uiteindelijk hadden de Israëlische leiders weinig keus.

Ze konden de kans niet voorbij laten gaan om minstens 50 Israëlische gijzelaars veilig thuis te brengen bij hun families en vrienden.

Dus zeiden ze ja.

WAAR MOETEN EVANGELISCHEN NU VOOR BIDDEN?

Moeten we de Heer danken voor de vrijlating van deze 50?
Absoluut.
Maar we moeten het daar niet bij laten.
We moeten onze inspanningen verdubbelen en harder bidden voor vijf dingen:

  • De volledige en onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars

  • De totale nederlaag en vernietiging van het Hamas-terreurimperium, en

  • De volledige bevrijding van de Gazastrook van het terreurbewind van Hamas.

  • De bescherming van alle 1000 christenen in Gaza

  • De veiligheid en redding van elke onschuldige Palestijn in Gaza, en ook van elke Israëliër.

  • De Israëlische regering wendt zich niet tot de God van Israël om deze dingen te vragen.

  • De opperrabbijnen roepen de God van Israël niet actief en consequent aan om deze drie dingen te doen.

  • Dus moeten wij als Evangelischen het zelf doen.

  • En de Heer danken voor elk antwoord, elke zegening, als het niet alles is wat we willen, of precies wanneer we het willen.

"U hebt niet omdat u niet vraagt, of omdat u vraagt met onzuivere motieven." (Jakobus 4:3)

Joel C. Rosenberg is de hoofdredacteur van ALL ISRAEL NEWS en ALL ARAB NEWS en de president en CEO van Near East Media. Hij is een bestsellerauteur van de New York Times, Midden-Oostenanalist en evangelisch leider en woont met zijn vrouw en zonen in Jeruzalem.

Bron: Evangelicals should be thankful to the Lord that 50 Israeli hostages will be released – but like all Israelis, I’m conflicted by the terms of the deal | All Israel News