www.wimjongman.nl

(homepagina)


Cowboys voor Israël?

7 nov 2023

()

עַל-דְּבַ֞ר אֲשֶׁ֨ר לֹא-קִדְּמ֤וּ אֶתְכֶם֙ בַּלֶּ֣חֶם וּבַמַּ֔יִם בַּדֶּ֖רֶךְ בְּצֵאתְכֶ֣ם מִמִּצְרָ֑יִם וַאֲשֶׁר֩ עָלֶ֜יךָ אֶת-בִּלְעָ֣ם בֶּן-בְּע֗וֹר מִפְּת֛וֹר אֲרַ֥ם נַהֲרַ֖יִם לְקַֽלְלֶֽךָּ׃
omdat zij u geen voedsel en water gaven op uw reis nadat u Egypte had verlaten, en omdat zij Balaam, de zoon van Beor, uit Pethor van Aram-Naharaim inhuurden om u te vervloeken.
al d'-VAR a-SHER lo ki-d'-MU et-KHEM ba-LE-khem u-va-MA-yim ba-DE-rekh b'-tzay-t'-KHEM mi-mitz-RA-yim va-a-SHER sa-KHAR a-LE-kha et bil-AM ben b'-OR mi-p'-TOR a-RAM na-ha-RA-yim l'-ka-l'-LE-kha
Deuteronomium 23:5

Deze week ging een foto viral van Amerikanen met cowboyhoeden die vrijwilligerswerk gingen doen in Israël. Joden over de hele wereld reageerden met duizenden met opmerkingen als "Dit betekent zoveel - we zijn niet alleen!" en "God zegene deze ongelooflijke christenen!"

De cowboys vlogen naar Israël om vrijwilligerswerk te doen bij HaYovel, een buitengewone christelijke groep uit de nederzetting Har Bracha die christenen naar Israël brengt om vrijwilligerswerk te doen en Israëlische boeren in Judea en Samaria te helpen. Nu er zoveel Israëlische arbeiders worden opgeroepen om als reservist te dienen bij de Israël Defense Forces, zijn deze christelijke vrijwilligers nu meer dan ooit nodig.

Sommigen van jullie denken misschien: "Ik ben ook pro-Israël en ik bid dat Israël Hamas snel zal verslaan. Maar waarom zouden christenen uit Arkansas en Texas naar een oorlogsgebied vliegen om vrijwilligerswerk te doen? Gaat dat niet een beetje te ver? Waarom doen ze dit?"

Het antwoord op deze vraag staat in de Bijbel - en is belangrijker dan je zou denken.

"Een Ammoniet of Moabiet zal de samenkomst van Hashem niet binnengaan; zelfs de tiende generatie zal nooit de samenkomst van de Heer binnengaan. Omdat zij u onderweg, toen u uit Egypte vertrok, niet begroet hebben met brood en water..." (Deuteronomium 23:4-5)

De volken Moab en Ammon stammen af van Lot, de neef van Abraham. Deze volken zijn de neven en nichten van het volk Israël. Waarom is het hen verboden om zich tot het Jodendom te bekeren? Wat is er zo erg aan om het volk Israël niet met brood en water te begroeten?

Om de vraag nog sterker te maken, moet je eens kijken naar de manier waarop de Bijbel andere volken benadert. Veel andere volken vielen het volk Israël actief aan - maar het accepteren van bekeerlingen uit deze volken was niet verboden. De Egyptenaren behandelden de Israëlieten veel verschrikkelijker dan de Ammonieten en Moabieten ooit deden, maar het is een Egyptenaar toegestaan om zich te bekeren en zich bij de Israëlische natie aan te sluiten.

Waarom mag een Egyptenaar zich wel tot het Jodendom bekeren, maar een Ammoniet of een Moabiet niet?

Hoewel de Ammonieten en Moabieten de kinderen van Lot zijn, moeten we niet vergeten dat Lot vele jaren in de slechte stad Sodom woonde. Sodom was berucht om zijn totale onverschilligheid voor het lijden van anderen. Het waren arrogante mensen, overmoedig in hun zelfgenoegzaamheid en hun minachting voor anderen.

De Ammonieten en Moabieten hadden, als verwanten van Israël, de erfenis van Abraham moeten omarmen. In plaats daarvan volgden ze het pad van Sodom en Gomorra en toonden ze geen genade aan het volk Israël toen zij door de woestijn trokken. Hoewel ze geen oorlogen tegen Israël begonnen, maakten ze zich schuldig aan de verschrikkelijke misdaad van onverschilligheid - en om deze reden zijn ze voor altijd verbannen uit het lidmaatschap van het volk Israël.

"Daarom, zoals Ik leef - zegt de Heer der heerscharen, de God van Israël - zal Moab zijn als Sodom, en de kinderen van Ammon als Gomorra; een ratelende brandnetel, en een zoutmijn, en verlatenheid voor altijd. Het overblijfsel van Mijn volk zal hen plunderen, en het overblijfsel van Mijn volk zal hen beërven." (Zefanja 2:9)

Het tragische verhaal van Moab en Ammon is een essentiële les voor de hele mensheid, maar in het bijzonder voor christenen. Het Christendom werd gesticht door een Jood en zowel Christenen als Joden geloven in de Hebreeuwse Bijbel en in de God van Abraham, Isaak en Jakob. Net als Moab en Ammon zijn christenen geestelijke "verwanten" van het volk Israël. En als je familie in nood is, als je verwanten pijn lijden, dan heb je de plicht om te handelen. Op zulke momenten is neutraliteit en passiviteit een onvergeeflijke zonde.

Aan alle buitengewone christenen die zijn opgestaan om het volk van Israël actief te steunen in deze pijnlijke tijd: weet alstublieft hoeveel het voor ons betekent en dat we voor altijd dankbaar zullen zijn voor jullie liefde.

En aan iedereen die Israël steunt maar nog steeds passief aan de zijlijn staat: sta alsjeblieft op en doe met ons mee! We hebben jullie nu meer dan ooit nodig! Wees niet onverschillig, sluit je ogen niet voor de pijn van het Joodse volk. Dit is een moment dat vraagt om actie - en God kijkt toe.

Bron: Cowboys for Israel? - The Israel Bible