www.wimjongman.nl

(homepagina)


Raketaanvallen vanuit Gaza tonen de broosheid van de Israëlische afschrikking aan

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad zijn bereid om luchtaanvallen op te vangen om Israëlische burgers te terroriseren en zichzelf in de markt te zetten als "authentieke" strijders tegen de Joodse staat.

Door Yaakov Lappin - 3 mei 2023 / JNS

Vlammen en rook zijn te zien tijdens een Israëlische luchtaanval op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, op 3 mei 2023. Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90.

Gedurende dinsdag en woensdag vuurde de Palestijnse Islamitische Jihad samen met kleinere terreurfacties in Gaza 104 projectielen af op het zuiden van Israël, en onthulde daarmee een probleem met betrekking tot de Israëlische afschrikking.

De aanvallen werden, met medeweten van Hamas, uitgevoerd als reactie op de dood dinsdag van de 45-jarige PIJ-veiligheidsgevangene Khader Adnan, uit Jenin, na een hongerstaking van drie maanden. Het lot en het welzijn van veiligheidsgevangenen zijn van primair belang voor de Palestijnse straat, en Adnan, een herhaalde hongerstaker die medische hulp had geweigerd, was een soort beroemdheid geworden.

PIJ en Hamas vonden dat zij zich konden en moesten blootstellen aan Israëlische luchtaanvallen om te laten zien dat zij wraak namen voor de dood van Adnan, en om zich te profileren als de authentieke facties die "afrekenen" met Israël.

Deze gebeurtenissen geven aan dat ondanks Israëls enorme militaire en inlichtingenvoorsprong, gewapende Palestijnse facties in Gaza bereid blijven Israëlische burgers te terroriseren wanneer zij het voordeel van zo'n actie groter achten dan de kosten.

Deze realiteit stelt helaas fundamentele veronderstellingen over Israëlische afschrikking ter discussie.

De raketaanvallen van dinsdag omvatten een intense golf van 30 raketten op het gebied van Sderot in de namiddag, toen kinderen naar huis terugkeerden van naschoolse activiteiten. Een buitenlandse arbeider raakte ernstig gewond op een bouwplaats in de stad, en twee andere arbeiders werden licht gewond door granaatscherven.

Sirenes stuurden tienduizenden naar veilige gebieden - en de symboliek van die scènes was het doel van de aanvallen. Met de raketten zei de PIJ, net zoals haar secretaris-generaal Ziyad al-Nakhalah, die in Damascus is gevestigd, onlangs had verklaard, dat haar asymmetrische gevechtstactieken de terreurfacties het vermogen geven om het leven in Israël te ontwrichten wanneer zij dat willen.

Het Iron Dome luchtverdedigingssysteem onderschepte 24 projectielen. Achtenveertig raketten landden in open gebied en 11 vielen in zee bij Gaza. De Israëlische luchtmacht evalueert de prestaties van Iron Dome.

Koele, kalme besluitvorming is essentieel

Volgens beoordelingen van de Israel Defense Forces was Hamas goed op de hoogte van het voornemen van PIJ om de escalatie in te zetten. Daarom gaf het Israëlische kabinet de IAF opdracht om zich op Hamas te richten, niet op PIJ, in de veronderstelling dat Hamas daardoor de escalatie zou beëindigen.

IAF-gevechtsvliegtuigen troffen 16 doelen in Gaza, waaronder militaire posten van Hamas, wapenopslagplaatsen, wapenfabrieken en een trainingsfaciliteit, evenals een terrein dat wordt gebruikt door de vlootvleugel van Hamas en een ondergrondse terreurtunnel in het zuiden van Gaza. Volgens Palestijnse bronnen zijn bij een Israëlische aanval op een militaire post van Hamas een dode en vijf gewonden gevallen.

De IDF zei in een verklaring dat "deze aanval de capaciteiten van de terroristische organisatie Hamas in de Gazastrook aanzienlijk schaadt en verdere wapenverwerving verhindert", en voegde eraan toe dat het Hamas verantwoordelijk houdt voor alle terreuractiviteiten die van de Gazastrook uitgaan.

Degenen die beweren dat de IAF lege zandduinen in Gaza treft, vergissen zich. De getroffen doelen vertegenwoordigen jarenlang werk van Hamas en miljoenen dollars aan investeringen. De aanvallen steken wel degelijk. Het probleem is echter dat Hamas van tevoren wist dat dit de waarschijnlijke Israëlische reactie zou zijn en toch de PIJ groen licht gaf om zuidelijke Israëlische burgers aan te vallen.

Israël kan niet leven met de vergelijking waarin PIJ en Hamas mogen beslissen wanneer escalaties beginnen en eindigen, of zich op hun gemak voelen om te proberen de "spelregels" tussen henzelf en Israël te regelen.

Het is ongetwijfeld waar dat Israël meerdere arena's in de gaten moet houden en prioriteiten moet stellen, en dat koele, kalme besluitvorming, in plaats van overhaaste reacties, essentieel is bij het nemen van strategische defensiebeslissingen.

Maar het is ook waar dat telkens wanneer Israël zijn tegenstanders duidelijk maakt dat het zo snel mogelijk een einde wil maken aan escalaties, en op een min of meer voorspelbare manier reageert op aanvallen vanuit Gaza, andere, machtigere tegenstanders zoals Hezbollah en Iran dat opmerken.

Bron: Raketaanvallen vanuit Gaza tonen de kwetsbaarheid van Israëlische afschrikking aan - JNS.org