www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëls ex-premier: NAVO-staten blokkeerden deal tussen Poetin en Selenskyj

Poetin en Selenskyj waren klaar om toe te geven nadat de invasie van Oekraïne begon. Een overeenkomst lag binnen handbereik. Maar westerse politici verhinderden dat, vooral de Britse premier Boris Johnson. Dit wordt nu bevestigd door Israëls voormalige premier Naftali Bennett.

Door Stefan Beig - 6 februari 2023

Westerse politici wilden blijven vechten tegen Poetin en geen akkoord bereiken, zegt Bennett in een interview. Naftali Bennett/Youtube

Dat Vladimir Poetin de Israëlische ex-premier Naftali Bennett verzekerde dat hij Volodymyr Selenskyj niet zou vermoorden, is al bekend. Het nieuws deed de ronde in het weekend. Nu blijkt: Israëls voormalige toppoliticus heeft in maart nog meer onthuld over zijn vredesinspanningen. En deze explosieve info werpt een nieuw licht op de rol van westerse leiders in de oorlog in Oekraïne.

Een akkoord tussen Selensky en Poetin - ten minste een staakt-het-vuren - leek heel realistisch. Sommige NAVO-landen, en met name de toenmalige Britse premier Boris Johnson, blokkeerden echter alle vredesinspanningen. De strijd tegen Poetin had prioriteit. Het moest koste wat het kost worden voortgezet, zelfs als de vernietiging van Oekraïne daarbij voortschreed. De bewijzen voor deze gebeurtenissen stapelen zich al enige tijd op. Voor het eerst heeft ook Israëls ex-premier ze bevestigd.

Selenskyj en Poetin waren bereid vergaande concessies te doen...

Israëls ex-premier heeft de video van zijn interview gepubliceerd op zijn YouTube-kanaal. Op 4 maart 2022 had Bennett een ontmoeting met het Russische staatshoofd om te bemiddelen tussen Poetin en de Oekraïense president. Hij had zijn inspanningen gecoördineerd met de VS, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk "blokkeerden" de westerse bondgenoten echter zijn pogingen om de oorlog in de eerste dagen te beëindigen, hoewel een akkoord zeker binnen bereik lag.

Bennett coördineerde zijn vredesinspanningen met de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.Naftali Bennett/Youtube

"Dus ze hebben een overeenkomst geblokkeerd?" vraagt de interviewer. "In principe wel," antwoordt Bennett.

De voormalige Israëlische toppoliticus vond destijds dat de westerse politici "het bij het verkeerde eind hadden".

Voor Oekraïne heeft de voortzetting van de oorlog ernstige gevolgen, benadrukt Bennett.

Kiev en Moskou hebben ingestemd met grote concessies, zei Bennett. De Russische kant had de zogenaamde "denazificatie" als voorwaarde voor een staakt-het-vuren laten vallen. Bennett definieerde "denazificatie" als de verwijdering van Selensky. Poetin had hem verzekerd dat hij niet zou proberen Selensky te vermoorden. Maar dat was niet de enige concessie. Bovendien zou Moskou niet langer proberen Oekraïne te ontwapenen, had Poetin verklaard. Aan Oekraïense zijde heeft Selensky op zijn beurt "afgezien" van het streven naar NAVO-lidmaatschap, dat volgens Bennett de werkelijke "reden" was voor de Russische invasie.

Bennett: "Ze blokkeerden het, en ik dacht dat ze het mis hadden."

Westerse leiders hebben duidelijk een andere kijk op deze bemiddelingspogingen. De toenmalige Britse premier Boris Johnson had "een agressieve lijn" gevolgd, zei Bennet, terwijl de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz "pragmatischer" waren geweest. President Biden heeft "beide" standpunten ingenomen.

( )

Poetin (r.) en Bennett (l.) tijdens een andere bijeenkomst in SotsjiAPA/AFP/Sputnik/Yevgeni BIYATOV

Uiteindelijk verzetten westerse leiders zich tegen Bennetts inspanningen. "Ik zeg dit nu in algemene zin. Ik denk dat het een legitieme beslissing van het Westen was om Poetin te blijven slaan en niet te onderhandelen," zei Bennett. Op de vraag of de westerse mogendheden de bemiddelingspogingen hadden "geblokkeerd", antwoordde de ex-premier letterlijk: "In principe wel. Ze blokkeerden het, en ik dacht dat ze het mis hadden."

Kort voor het akkoord in Istanbul bezocht ex-premier Johnson de Oekraïense president

Zowel Rusland als Oekraïne waren toen bereid hun standpunt te wijzigen, aldus het rapport. Het waren vooral westerse leiders die een akkoord verhinderden. Dit blijkt duidelijk uit de verklaringen van Bennett, en het zijn niet de eerste verwijzingen naar deze politieke gebeurtenissen. Zo had de Amerikaanse nieuwssite Axios op 8 maart 2022 al gemeld, onder verwijzing naar Israëlische functionarissen, dat Poetins "voorstel moeilijk te accepteren was voor Selensky, maar niet zo massaal als ze hadden verwacht. Zij zeiden dat het voorstel geen regimewisseling in Kiev inhoudt en Oekraïne in staat stelt zijn soevereiniteit te behouden."

De onderhandelingen in Istanbul waren ook veelbelovend begonnen - totdat de NAVO-landen tussenbeide kwamen.

De onderhandelingen tussen Poetin en Selenskyj eindigden niet met de inspanningen van Bennett. Later in maart ontmoetten Russische en Oekraïense functionarissen elkaar opnieuw in Istanbul en zetten daarna het virtuele overleg voort. De twee partijen hebben overeenstemming bereikt over het kader voor een voorlopige overeenkomst. Dit werd later gemeld door het tijdschrift Foreign Affairs, waarbij voormalige VS-functionarissen werden geciteerd. Russische functionarissen en zelfs Poetin zelf hebben publiekelijk verklaard dat er na de besprekingen in Istanbul een akkoord op handen was.

Maar opnieuw liepen de onderhandelingen stuk en opnieuw was dit te wijten aan verdere druk van het Westen. Boris Johnson bezocht Kiev in april 2022 en drong er bij Selensky op aan de onderhandelingen met Rusland te staken. Volgens Selensky, zoals gemeld door "Ukrainska Pravda", was Oekraïne weliswaar bereid een overeenkomst met Rusland te ondertekenen, maar de westerse aanhangers van Kiev niet.

( )

Boris Johnson reisde naar Kiev en raadde Selenskyj een overeenkomst met Poetin af. Dit is wat Amerikaanse ambtenaren melden.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken: "Het Westen wil Rusland verzwakken, de situatie in Oekraïne kan ze niets schelen."

Later in april gaf de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dezelfde mening. Volgens hem zijn er enkele NAVO-landen die de oorlog in Oekraïne willen verlengen. "Na de besprekingen in Istanbul dachten we niet dat de oorlog zo lang zou duren ... Maar na de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO kreeg men de indruk dat ... er binnen de NAVO-lidstaten sommigen zijn die willen dat de oorlog doorgaat en dat Rusland wordt verzwakt. Ze geven niet echt om de situatie in Oekraïne," zei Cavusoglu.

( )

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu: "We hadden na de eerste gesprekken niet gedacht dat de oorlog zo lang zou duren"APA/AFP/OZAN KOSE

Een paar dagen na de opmerkingen van Cavusoglu gaf minister van Defensie Lloyd Austin toe dat een van de Amerikaanse doelen om Oekraïne te steunen was om Rusland te "verzwakken."

Bron: Israels Ex-Premier: NATO-Staaten blockierten Deal zwischen Putin und Selenskyj | Exxpress