www.wimjongman.nl

(homepagina)


Gevaarlijk, mislukt, rampzalig Iran-beleid van regering Biden

door Majid Rafizadeh - 16 september 2023


  • In plaats van Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven, koopt de VS de mullahs om om niet naar een 90% verrijking te gaan [het niveau dat nodig is voor een kernbom], in ieder geval onder het toeziend oog van de regering Biden, vooral in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2024.

  • Ondertussen blijft Iran lachend beweren dat het niet eens op zoek is naar een kernbom.

  • Daarna keek de regering Biden de andere kant op tijdens de kwaadaardige acties van de Islamitische Republiek in de regio, zoals het smokkelen van wapens en het verschepen van olie naar Syrië en Hezbollah in directe overtreding van de Amerikaanse sancties, op hetzelfde moment dat Iran bezig was zijn invloed in de achtertuin van Amerika te vergroten.

  • Dankzij de regering Biden is ook de Iraanse olie-export booming en is nu met meer dan twee miljoen vaten per dag gestegen, het meest sinds 2018, en ze verkopen het op niveaus die dicht in de buurt komen van het pre-sanctietijdperk, aan landen zoals China, dat het hard nodig heeft - terwijl de regering Biden nieuwe olie- en gasleases op Amerikaanse openbare grond en wateren opschortte.

  • De regering Biden keek ook weg toen het Iraanse regime meer dan 300 mensen doodde, waaronder 40 kinderen, tijdens de recente protesten.

  • Alsof deze verzoeningen nog niet genoeg waren, bereikte de regering Biden op 10 augustus achter gesloten deuren een deal met het Iraanse regime, waarin de Verenigde Staten akkoord gingen met het betalen van 6 miljard dollar en de vrijlating van een handvol Iraanse staatsburgers die gevangenisstraffen uitzitten in de VS, in ruil voor de vrijlating van vijf Iraans-Amerikaanse gevangenen in Iran -- meer dan een miljard dollar per persoon -- met blijkbaar nog meer betalingen onderweg.

( )

In plaats van Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven, kopen de Verenigde Staten de mollahs om om niet over te gaan tot een 90% uraniumverrijking [het niveau dat nodig is voor een kernbom], tenminste tijdens de regering Biden, vooral in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2024. (Afbeeldingsbron: iStock)

Er lijkt niets te zijn dat de regering Biden niet zal doen om de heersende mullahs van Iran en hun regime, dat nog maar een paar jaar geleden door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de "topstaatsponsor van terrorisme" werd genoemd, gunstig te stemmen. Hoe meer de regering Biden sinds haar aantreden het Iraanse regime financieel en politiek heeft gesust, hoe meer de mullahs, in plaats van wederkerige stappen te ondernemen, gesterkt en aangemoedigd zijn. Iran houdt de uraniumverrijking nu op 60% zuiverheid, ongeveer 10 dagen verwijderd van het verhogen naar het nucleaire drempelniveau van 90%.

Kortom, in plaats van Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven, koopt de VS de mullahs om om niet naar een 90% verrijking te gaan, althans tijdens de regering Biden, vooral in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2024.

Ondertussen blijft Iran lachend beweren dat het niet eens op zoek is naar een kernbom.

Dit zijn enkele van de grote en gevaarlijke concessies die de regering Biden tot nu toe heeft gedaan aan dit anti-Amerikaanse regime. De eerste concessie kwam een paar dagen na het aantreden van de regering, ten opzichte van de Iraanse proxy-militiegroep in Jemen, de Houthi's. De Houthi's zijn de grootste milities in Jemen.

Zelfs toen het bewijs - inclusief een rapport van de Verenigde Naties uit 2020 - had aangetoond dat Iran geavanceerde wapens leverde aan de Houthi's in Jemen, schortte de regering Biden enkele van de antiterrorismesancties tegen de Houthi's op die de regering Trump had ingesteld.

Op 12 februari 2021 trok de regering Biden de aanduiding van de Jemenitische Houthi's als terroristische groepering in.

Vrijwel onmiddellijk daarna, op 7 maart 2021, vielen de door Iran gesteunde Houthi's "op hun beurt" de olievelden van Saoedi-Arabië aan en een paar maanden later de Verenigde Arabische Emiraten.

Een paar maanden daarna, in juni 2021, hief de regering Biden sancties op tegen drie voormalige Iraanse functionarissen en verschillende energiebedrijven.

Toen, in een klap voor het Iraanse volk en alle voorstanders van democratie en mensenrechten - dagen nadat het Iraanse regime een gerapporteerde massamoordenaar, Ebrahim Raisi, had gekozen als volgende president - kondigde de regering Biden aan dat ze ook overwoog om de sancties tegen de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei op te heffen.

Daarna keek de regering Biden de andere kant op tijdens de kwaadaardige acties van de Islamitische Republiek in de regio, zoals het smokkelen van wapens en het verschepen van olie naar Syrië en Hezbollah in directe overtreding van de Amerikaanse sancties, terwijl Iran bezig was zijn invloed in de achtertuin van Amerika te vergroten.

In januari stuurde Iran twee oorlogsschepen naar Brazilië, op weg om ze te stationeren bij het Panamakanaal. (Uiteindelijk voeren de schepen in mei gewoon door het kanaal).

Bovendien maakte Raisi in juni een speciale reis naar Venezuela om "strategische banden" aan te knopen en de wereld eraan te herinneren dat Iran en Venezuela "gemeenschappelijke vijanden" hebben. Bovendien zijn de terreurcellen van het Iraanse regime gegroeid in Latijns-Amerika, aangezien de Iraanse terreurmacht Hezbollah en de Al Mustafa International University beide een sleutelrol hebben gespeeld in de uitbreiding van de aanwezigheid en ideologie van de mollahs in de regio. Het regime heeft ook het aantal door Iran opgeleide imams en militanten in Latijns-Amerika uitgebreid en de rekrutering van radicalen opgevoerd.

De regering Biden keek ook weg toen het Iraanse regime meer dan 300 mensen, waaronder 40 kinderen, doodde tijdens de recente protesten.

Schijnbaar om de heersende geestelijken van Iran nog meer te paaien, begon de regering Biden met het uitvaardigen van ontheffingen, waardoor de sancties een ineffectieve grap werden. Vorig jaar herstelde de regering Biden een ontheffing die was ingetrokken door de regering Trump. De nieuwe ontheffing stond bedrijven uit Europa, Rusland en China toe om verder te werken aan de Iraanse nucleaire sites. Dit werd waarschijnlijk gedaan in de hoop om de "nucleaire deal" nieuw leven in te blazen zodat Iran zoveel kernwapens kan hebben als het wil, een zet die Iran blijkbaar toch al aan het doen is. De herstelde ontheffing vergemakkelijkt ook de geldstroom naar het Iraanse regime, heft sancties op en vergroot de wereldwijde legitimiteit van het expansionistische, despotische regime.

De regering Biden probeerde op 16 maart verder te ontkennen dat ze Irak een ontheffing had gegeven om $500 miljoen aan Iran te betalen. Volgens een rapport van de Free Beacon werd de ontheffing afgegeven "een dag nadat functionarissen van de regering Biden de beweringen van Iran ontkenden dat de Verenigde Staten de weg hadden vrijgemaakt voor Teheran om de $500 miljoen te ontvangen". Het regime zal het geld waarschijnlijk gebruiken om Rusland verder te bewapenen bij zijn invasie in Oekraïne, om de eigen burgers te brutaliseren, de nationale veiligheidsbelangen van de VS te ondermijnen, om zijn terroristische en milities in het Midden-Oosten te financieren en om zich nog verder uit te breiden in Latijns-Amerika.

Op 10 juni 2023 gaf de regering Biden nog een sanctieontheffing aan Irak, de satraap van Iran, om een betaling van $2,76 miljard aan het Iraanse regime te doen.

Dankzij de regering Biden is ook de Iraanse olie-export booming en is nu met meer dan twee miljoen vaten per dag gestegen, het meest sinds 2018, en ze verkopen het op niveaus die dicht in de buurt komen van het pre-sanctietijdperk, aan landen zoals China, dat het hard nodig heeft - terwijl de regering Biden nieuwe olie- en gasleases op Amerikaanse openbare gronden en wateren heeft opgeschort.

Iran heeft bovendien enorme hoeveelheden olie verscheept naar Venezuela zonder dat beide landen bang waren voor repercussies van de regering Biden.

Alsof deze verzoeningen nog niet genoeg waren, bereikte de regering Biden onlangs op 10 augustus achter gesloten deuren een deal met het Iraanse regime, waarin de Verenigde Staten akkoord gingen met het betalen van $6 miljard dollar en het vrijlaten van een handvol Iraanse onderdanen die gevangenisstraffen uitzitten in de VS, in ruil voor de vrijlating van vijf Iraans-Amerikaanse gevangenen in Iran -- meer dan een miljard dollar per persoon -- met blijkbaar nog meer betalingen onderweg.

Dr. Majid Rafizadeh is bedrijfsstrateeg en adviseur, Harvard-geleerde, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij is auteur van verschillende boeken over de islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Biden Administration's Dangerous, Failed, Disastrous Iran Policy :: Gatestone Institute