www.wimjongman.nl

(homepagina)


De echte bedreiging voor de Al-Aqsa moskee komt van moslims, niet van joden

door Bassam Tawil - 22 mei 2023

 • Als er iemand is die de Al-Aqsa Moskee heeft ontheiligd, dan zijn het wel de moslims die in opstand komen en met stenen en vuurwerk politieagenten en Joodse bezoekers aanvallen. Moslim relschoppers -- niet vreedzame Joodse bezoekers -- zijn de echte bedreiging voor de heiligheid van de moskee.

 • De Israëlische autoriteiten hebben verduidelijkt dat de route van de "vlaggenparade" absoluut geen moskee binnengaat.

 • De garanties van de Israëlische autoriteiten hebben de Palestijnen en andere moslims er echter niet van weerhouden nepnieuws en laster tegen Joden te verspreiden.

 • Irans terreurvolmachten Hezbollah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad hebben de vieringen in Jeruzalem ook gebruikt om de laster te verspreiden dat Joden van plan zijn de al-Aqsa moskee te "ontheiligen".

 • Voor Hamas en andere Palestijnen zou alleen al de aanwezigheid van Joden op hun heilige plaats en in Israël een "provocatie" zijn.

 • Hamas en verschillende terreurgroepen in de Gazastrook, waaronder de Palestijnse Islamitische Jihad, herhaalden ook de leugen dat "de al-Aqsa moskee in gevaar is."

 • Wanneer de terreurgroepen het over "verzet" hebben, verwijzen zij naar de noodzaak van terrorisme tegen Israël, inclusief het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook, en aanvallen door middel van steken, schieten en autorampen.

 • "Het volk van Palestina heeft geen historische rechten op Palestina. Ze hebben geen recht dat 2.000, 3.000 of 4.000 jaar teruggaat. Het recht van de Kanaänieten op Palestina is gelijk aan het recht van de farao's op Egypte. Is het denkbaar dat een moslim in Egypte zou zeggen: "Ik ben faraon en ik ben er trots op? Welnu, het is hetzelfde als een moslim in Palestina zou zeggen: "Ik ben een Kanaäniet en ik ben er trots op. Naar de hel met je Kanaänitische identiteit en naar zijn Faraonische identiteit. Mensen, onze geschiedenis is eenvoudig en niet oud. Er mag niet gezegd worden dat de Palestijnen Kanaänitische wortels hebben. Onze geschiedenis gaat slechts 1.440 jaar terug.... Het enige wat je mag zeggen is: Oh Palestijnen, jullie zijn moslims." - Issam Amira, Palestijnse islamitische geleerde, al-Aqsa moskee, 14 april 2023.

 • De heropleving van de "al-Aqsa is in gevaar"-smaad maakt deel uit van een voortdurende inspanning van Palestijnen en andere moslims om Israël te delegitimeren en te elimineren. Palestijnse leiders en moslim "geleerden" verspreiden leugens over Israël en Joden om terrorisme aan te moedigen en te rechtvaardigen.

 • De echte bedreiging voor de moskee en andere heilige plaatsen in Jeruzalem wordt gevormd door die Palestijnen en moslims die strijdkreten gebruiken om aan te zetten tot geweld, terrorisme en Jodenhaat.

 • Onbegrijpelijk dat een groot deel van de internationale gemeenschap, de media en zelfs prominente zelfverklaarde "mensenrechten" organisaties volharden in het belasteren van Israël en het negeren van deze verzonnen, giftige ophitsing door Palestijnse en Moslim leiders.

( )

Als iemand de al-Aqsa Moskee heeft ontheiligd, dan zijn het moslims die in opstand komen en met stenen en vuurwerk politieagenten en Joodse bezoekers aanvallen. Moslim relschoppers -- niet vreedzame Joodse bezoekers -- zijn de echte bedreiging voor de heiligheid van de moskee. Afgebeeld: Israëlische brandweerlieden proberen de vlammen te doven van een boom die in brand werd gestoken door Palestijnse relschoppers op de Tempelberg in Jeruzalem, op 22 april 2022 (Foto door Ahmad Gharabli/AFP via Getty Images).

De Palestijnen herhalen opnieuw de leugen dat de al-Aqsa moskee in Jeruzalem in gevaar is omdat de Joden van plan zijn deze te "bestormen" en te "ontheiligen".

Sommige Palestijnen en moslims zijn zelfs zo ver gegaan om de Joden ervan te beschuldigen dat zij van plan zijn de moskee te vernietigen. De nieuwste campagne van leugens en verkeerde informatie kwam op het moment dat de Joden zich op 18 mei voorbereidden om de hereniging van Jeruzalem te vieren met een vlaggenparade in de stad.

Dagenlang was de hashtag "al-Aqsa moskee is in gevaar" trending op diverse sociale media platforms, kennelijk als onderdeel van een gezamenlijke campagne om Joden zwart te maken en moslims tegen hen op te zetten.

Deelnemers aan de vlaggenparade van Jeruzalem - die elk jaar wordt gehouden - betreden nooit het terrein van de al-Aqsa moskee of de Tempelberg. Net als alle niet-moslims bezoeken Joden echter de Tempelberg op andere dagen van het jaar. Er is geen verbod op dergelijke bezoeken. In tegenstelling tot wat sommige Palestijnen beweren, zetten joodse bezoekers echter geen voet in een moskee op de Tempelberg. Zij bezoeken alleen delen van de Tempelberg die buiten staan, en onder zware politiebescherming.

Als er iemand is die de al-Aqsa moskee heeft ontheiligd, dan zijn het de moslims die in opstand komen en met stenen en vuurwerk politieagenten en Joodse bezoekers aanvallen. Moslim relschoppers -- niet vreedzame Joodse bezoekers -- zijn de echte bedreiging voor de heiligheid van de moskee.

De Israëlische autoriteiten hebben verduidelijkt dat de route van de "vlaggenparade" absoluut geen moskee binnengaat. Volgens een verklaring gepubliceerd door de Israëlische politie op 18 mei:

"In de afgelopen uren zijn we getuige geweest van de voortzetting van ophitsingspogingen op sociale netwerken, samen met oude video's en documenten die uit hun verband zijn gerukt.

"Vanochtend worden de gebeden van de moslims op de Tempelberg gewoon gehouden en dat geldt ook voor het verkeer in en naar de Oude Stad. Bovendien worden de bezoeken [door niet-moslims, waaronder Joden] op de Tempelberg zoals gebruikelijk gehouden in overeenstemming met de regels van de heilige plaats."

Toezeggingen van de Israëlische autoriteiten hebben Palestijnen en andere moslims er echter niet van weerhouden nepnieuws en laster tegen Joden te verspreiden.

Sheikh Abdel Hai Yusef, beschreven als een moslim "geleerde," plaatste een video op Twitter waarin hij moslims opriep om samen te komen op de al-Aqsa moskee om deze te "verdedigen" tegen pogingen van "de Zionisten om de moskee te ontheiligen tijdens de zogenaamde vlaggenmars." Hij voegde eraan toe: "Dit is de plicht van alle moslims. Iedereen die bij de moskee kan komen moet dat doen uit loyaliteit aan God en zijn profeet, Mohammed."

De Egyptische moslim "geleerde" Sheikh Mohammed Al-Sughayyar riep moslims op om zich binnen de al-Aqsa moskee te barricaderen. Volgens de geestelijke is het de "plicht" van alle moslims om samen te komen in de moskee onder het voorwendsel dat deze "in gevaar" is.

Irans terreurproxies Hezbollah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad hebben de vieringen in Jeruzalem ook gebruikt om de laster te verspreiden dat Joden van plan zijn de al-Aqsa moskee te "ontheiligen".

Hassan Ezaddin, een Hezbollah-lid van het Libanese parlement, riep moslims ook op om "hun verantwoordelijkheid te nemen om de al-Aqsa moskee te verdedigen."

Hamas-woordvoerder Hazem Qassem zei dat de Palestijnen niet zullen toestaan dat Israël "knoeit" met de al-Aqsa moskee. Voor Hamas en andere Palestijnen zou alleen al de aanwezigheid van Joden op hun heilige plaats en in Israël een "provocatie" zijn.

Hamas en verschillende terreurgroepen in de Gazastrook, waaronder de Palestijnse Islamitische Jihad, herhaalden ook de leugen dat "de al-Aqsa Moskee in gevaar is." De groepen publiceerden een verklaring waarin zij zeiden dat de Israëlische "agressie tegen de al-Aqsa moskee een escalatie van de verzetsactiviteiten vereist." Wanneer de terreurgroepen het over "verzet" hebben, doelen zij op de noodzaak van terrorisme tegen Israël, waaronder het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook, en aanvallen door middel van steken, schieten en autorampen.

De Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever heeft zich ook aangesloten bij de ophitsingscampagne tegen Israël en de Joden in de aanloop naar de vieringen in Jeruzalem. Nabil Abu Rudeineh, een woordvoerder van PA-president Mahmoud Abbas, herhaalde de dreigementen van de door Iran gesteunde terreurgroepen en moslim-"geleerden" en waarschuwde ook dat de "vlaggenparade" een "provocatie was die zou leiden tot spanning en een explosie." Ook hij herhaalde de leugen dat Joden van plan zouden zijn de al-Aqsa moskee te "bestormen" - een verwijzing naar volkomen vreedzame tochten van Joden naar de Tempelberg.

De betrokkenheid van de PA bij de ophitsingscampagne tegen Israël en de Joden is niet nieuw. In het verleden heeft de Palestijnse Autoriteit een aantal verklaringen uitgegeven waarin de valse slogan werd gepropageerd dat de Joden van plan zijn de al-Aqsa Moskee te vernietigen.

Abbas heeft bij een aantal gelegenheden zelfs ontkend dat er een verband bestaat tussen de Joden en de Tempelberg en Jeruzalem, ondanks de vele archeologische en documentaire bewijzen die onweerlegbaar het tegendeel aantonen. De Westelijke Muur, bijvoorbeeld, die voor de Joden heilig is, is een steunmuur: alles wat over is van de Tempel van Salomo, die voor de tweede maal werd verwoest door het Romeinse Rijk in 70 na Christus. Koning Nebukadnezar II van Babylonië had hem al eerder verwoest, in 586 v. Chr. Bovendien getuigen de Bijbel, de Dode Zee-rollen, de geschriften van Josephus Flavius en de naam van het gebied Judea allemaal massaal van de aanwezigheid van Joden in de hele regio, die meer dan 3500 jaar teruggaat.

Dit standpunt, dat de Joden inderdaad een diepgewortelde band hebben met het land Israël, dat vroeger bekend stond als Kanaän, werd op 14 april opnieuw bevestigd -- in de al-Aqsa Moskee -- door de Palestijnse Islamitische geleerde Issam Amira:

"Het volk van Palestina heeft geen historische rechten op Palestina. Zij hebben geen recht dat 2000, 3000 of 4000 jaar teruggaat. Het recht van de Kanaänieten op Palestina is gelijk aan het recht van de farao's op Egypte. Is het denkbaar dat een moslim in Egypte zou zeggen: "Ik ben faraon en ik ben er trots op? Welnu, het is hetzelfde als een moslim in Palestina zou zeggen: "Ik ben een Kanaäniet en ik ben er trots op. Naar de hel met je Kanaänitische identiteit en naar zijn Faraonische identiteit. Mensen, onze geschiedenis is eenvoudig en niet oud. Er mag niet gezegd worden dat de Palestijnen Kanaänitische wortels hebben. Onze geschiedenis gaat slechts 1.440 jaar terug. 1440 jaar geleden hadden we geen enkel recht. Absoluut geen. ..... Het enige wat je mag zeggen is: Oh Palestijnen, jullie zijn moslims."

Niettemin beweerde Abbas in een toespraak bij de Verenigde Naties op 15 mei opnieuw dat er geen bewijs is van Joodse banden met de Tempelberg en de aangrenzende Westelijke Muur. "Ze [Israël] groeven onder de al-Aqsa Moskee... ze groeven overal, en ze konden niets vinden," zei Abbas. Hij beweerde ook dat "het eigendom van Al-Buraq Wall [de Westelijke Muur] en Haram Al-Sharif [de Tempelberg] uitsluitend en alleen aan moslims toebehoort."

De leugen dat Joden van plan zijn de moskee te vernietigen is ook niet nieuw.

In de afgelopen eeuw hebben Palestijnse leiders de leugen dat "al-Aqsa in gevaar is" gebruikt om hun volk aan te sporen Joden aan te vallen. Palestijnse leiders, waaronder de grootmoefti van Jeruzalem, Haj Amin Al-Husseini, een bondgenoot van Hitler en nazi-collaborateur, en voormalig PLO-leider Yasser Arafat, hebben het bestaan van een Joodse Tempel in Jeruzalem ontkend en Israël beschuldigd van het plannen van aanvallen op de moskee.

Volgens Nadav Shragai, een ervaren journalist en deskundige op het gebied van Jeruzalem:

"De archeologische opgravingen die Israël in de loop der jaren heeft uitgevoerd in de buurt van de Tempelberg, ver van de moskeeën, zijn een prijzenswaardig wetenschappelijk en cultureel streven. Sinds de bevrijding van Jeruzalem in 1967 van de Jordaanse bezetting heeft Israël religieuze plaatsen van alle godsdiensten beschermd en de vrijheid van godsdienst voor alle volkeren gewaarborgd."

De heropleving van de "al-Aqsa is in gevaar"-smaad maakt deel uit van een voortdurende inspanning van Palestijnen en andere moslims om Israël te delegitimeren en te elimineren. Palestijnse leiders en moslim-"geleerden" verspreiden leugens over Israël en Joden om terrorisme aan te moedigen en te rechtvaardigen.

Bovendien maakt deze laster deel uit van een langdurige poging om de 3000 jaar oude band van het Jodendom met de Tempelberg te ontkennen. De moskee wordt geenszins bedreigd door Joden, die sinds 1967 moslims toestaan de zaken van de al-Aqsa moskee te beheren via de autoriteiten van de Islamitische Waqf.

De echte bedreiging voor de moskee en andere heilige plaatsen in Jeruzalem wordt gevormd door die Palestijnen en moslims die strijdkreten gebruiken om aan te zetten tot geweld, terrorisme en Jodenhaat.

Onbegrijpelijk dat een groot deel van de internationale gemeenschap (hier, hier, hier en hier ), de media ( hier , hier en hier ), en zelfs prominente zelfverklaarde "mensenrechten" organisaties ( hier , hier en hier ) volharden in het belasteren van Israël en het negeren van deze verzonnen, giftige ophitsing door Palestijnse en Moslimleiders.

Bassam Tawil is een Arabische moslim die in het Midden-Oosten woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The Real Threat to Al-Aqsa Mosque is From Muslims, Not Jews :: Gatestone Institute