www.wimjongman.nl

(homepagina)


Historisch panel van 15 rechters bijeen om argumenten te horen over wetsvoorstel justitiële hervorming

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat delen van Israëls basiswetten worden gewogen op hun grondwettigheid, wat een potentieel precedent schept waarbij het Hooggerechtshof delen van Israëls onofficiële grondwet effectief tenietdoet en mogelijk een grondwettelijke crisis teweegbrengt.

()

Het Hooggerechtshof is dinsdag bijeengekomen om argumenten te horen tegen een poging van de coalitie van premier Benjamin Netanyahu om de bevoegdheden van de rechterlijke macht in te perken, in een historische zitting die een crisis die het land al maanden in zijn greep houdt, al heeft aangewakkerd.

Het voltallige 15-koppige gerechtshof kwam voor het eerst in de Israëlische geschiedenis bijeen om beroepen te horen van oppositiewetgevers en waakhondgroepen tegen een gerechtelijk amendement op een basiswet die in juli werd aangenomen door Netanyahu's nationale religieuze coalitie. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat delen van de Israëlische basiswet - die worden beschouwd als de de facto grondwet - worden getoetst op hun grondwettigheid. Hiermee wordt een potentieel precedent geschapen waarbij het Hooggerechtshof delen van Israëls onofficiële grondwet effectief tenietdoet en mogelijk een grondwettelijke crisis teweegbrengt.

Video: Demonstranten buiten het Hooggerechtshof in Jeruzalem terwijl het argumenten hoort over justitiële hervorming / Yoni Rikner

De wetgeving die momenteel door het hof wordt afgewogen, gaat over een bepaling die één, maar niet alle, instrumenten wegnam die het Hooggerechtshof had om beslissingen van de regering en ministers nietig te verklaren als het deze "onredelijk" vond.

Een uitspraak zou binnen enkele weken of zelfs maanden kunnen komen. De rekwestranten zeggen dat het amendement essentiële democratische controlemechanismen wegneemt, de deur openzet voor corruptie en machtsmisbruik in de hand werkt. Ze beweren ook dat het snelle wetgevingsproces gebrekkig was.

In haar juridische reactie op de petities heeft de regering gezegd dat het Hooggerechtshof niet bevoegd is om zelfs maar amendementen op een quasi-constitutionele basiswet te beoordelen en dat het debat "tot anarchie zou kunnen leiden".

Netanyahu, die terechtstaat voor beschuldigingen van corruptie die hij ontkent, zegt dat de gerechtelijke veranderingen bedoeld zijn om een evenwicht te brengen in een Hooggerechtshof dat te interventionistisch is geworden. Op de vraag of hij zich zou neerleggen bij een uitspraak die de nieuwe wet ongeldig zou maken, bleef hij vaag.

Zijn coalitie begon haar gerechtelijke campagne in januari, wat tot ongekende protesten leidde, investeerders afschrikte en de shekel naar beneden stuurde, terwijl westerse bondgenoten hun bezorgdheid uitspraken over de gezondheid van de Israëlische democratie.

Netanyahu heeft sindsdien gezegd dat sommige voorstellen zijn geschrapt. Pogingen om overeenstemming te bereiken tussen Netanyahu en tegenstanders over de herziening zijn tot nu toe vruchteloos gebleken, wat de vrees versterkt dat Israëls ergste binnenlandse crisis in jaren zich zal verdiepen met het verzoek aan de rechtbank om de wetgeving te verwerpen door politici die de rechtbank er al van beschuldigen dat ze ingrijpt waar dat niet zou moeten.

Omdat er deze maand nog twee beroepszaken gepland staan, zou een uitspraak van het hof al in januari kunnen komen, waardoor de partijen tijd hebben om het eens te worden over hervormingen. Een dergelijke uitkomst zou een uitstel betekenen na maanden van protesten en een signaal zijn voor stabiliteit op de markten.

Bron: Historic 15-justice panel convenes to hear arguments on judicial reform bill - www.israelhayom.com