www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlische troepen 'diep in de Gazastrook, aan de poorten van Gaza-stad.'

IDF doorbreekt eerste verdedigingslinie van Hamas - 18e Israëlische soldaat gedood in Gaza - Israëlische FM: Rode Kruis "heeft geen reden van bestaan" tenzij het de gijzelaars bezoekt.

Joshua Marks - 2 november 2023 / JNS

( )

Israëlische soldaten opereren tegen Hamas in de Gazastrook, 1 november 2023. Credit: IDF.

Israëlische troepen zijn door de eerste verdedigingslinie van Hamas heen gebroken en naderen Gaza-stad.

Brig.Gen. Itzik Cohen, de commandant van de 162e Pantserdivisie van de Israël Defense Forces, ook bekend als "de Stalen Formatie", vertelde verslaggevers op woensdag, dag 26 van Israëls "Operatie Zwaarden van IJzer" om Hamas te vernietigen, dat de troepen "diep in de Gazastrook zijn, aan de poorten van Gaza-stad."

IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari zei dat "met voorafgaande planning, nauwkeurige inlichtingen en gezamenlijke aanvallen [vanaf het land, de lucht en de zee], onze strijdkrachten door de frontlinies van de verdediging van Hamas in het noorden van de Gazastrook zijn gebroken."

De IDF kondigde donderdag de dood aan van Lt. Kol. Salman Habaka, 33 jaar, de commandant van het 53ste Bataljon van de 188ste Pantserbrigade, uit het Druzische dorp Yanuh-Jat in Galilea. Hij werd gedood in een gevecht met Hamas-terroristen in de noordelijke Gazastrook en is de hoogste officier die gedood werd tijdens de grondoperatie in Gaza.

( )

Lt. Kol. Salman Habaka, gedood tijdens gevechten in de Gazastrook op 2 november 2023. Credit: IDF.

Eerder op donderdagochtend kondigde de IDF aan dat Lt. (res.) Yuval Zilber, 25, uit Ramat Gan, deze week was gedood in Gaza. Hij was een compagniescommandant in de Jeruzalem Brigade. Hij werd gedood tijdens een confrontatie met Hamas schutters op woensdag.

Het zijn de 17e en 18e soldaten die zijn gedood tijdens het grondoffensief in Gaza. In totaal zijn er 333 soldaten gedood sinds het begin van de oorlog.

De IDF kondigde donderdag ook aan dat drie soldaten ernstig gewond raakten tijdens nachtelijke operaties in de Gazastrook: een reservist van de 679e Yiftah Brigade, een infanterist van de Givati-brigade en een soldaat van het Combat Engineering Corps.

Daarnaast raakte een soldaat van het Caracal Bataljon van de Border Defense Force ernstig gewond bij een incident aan de Egyptische grens.

"Tientallen" terroristen werden woensdag 's nachts gedood toen de Israëlische strijdkrachten doorgingen met het aanvallen van terroristische infrastructuur in het noorden van de Gazastrook, zei de IDF.

Israël verklaarde de oorlog aan Hamas nadat duizenden terroristen op 7 oktober de westelijke Negev binnenvielen, waarbij ze minstens 1400 mensen vermoordden, meer dan 5000 anderen verwondden en meer dan 200 gijzelaars meenamen naar Gaza.

Soldaten vielen terroristische cellen aan met antitankraketten, bommen en granaten. IDF-troepen werden ondersteund door pantserwagens en artillerie terwijl ze aanvallen vanuit de lucht en vanuit de marine regisseerden.

Rond middernacht sloegen Hamas-terroristen een hinderlaag op soldaten van Bataljon 13 van de Golani Infanterie Brigade. De troepen vochten tegen hen tijdens intense en chaotische gevechten van dichtbij, meldde Army Radio op donderdag.

De Hamas-schutters kwamen uit tunnels en vielen de Israëlische soldaten aan met antitankraketten, mortieren en drones, aldus het rapport. De terroristen probeerden de pantservoertuigen binnen te dringen en er controle over te krijgen.

Grondsoldaten met de hulp van lucht- en artillerieaanvallen vochten ongeveer drie uur lang tegen de terroristen en doodden 20 terroristen. Ongeveer 10 wisten te ontsnappen. Er werden geen Israëlische slachtoffers gemeld.

Soldaten van de 36e pantserdivisie van de IDF hebben de afgelopen dagen "talrijke terroristen gedood en luchtaanvallen geleid op terreurdoelen van Hamas, waaronder wapenproductie- en opslagfaciliteiten, lanceerposten voor antitankraketten en lanceerposten voor UAV's", aldus het leger.

Ingenieurs van het leger beginnen tunnels van Hamas te vernietigen

Ingenieurs van het Israëlische leger begonnen donderdagochtend met een grootscheepse operatie om tunnels van Hamas te vernietigen in gebieden van de Gazastrook die momenteel onder Israëlische militaire controle staan, meldde Walla!

Speciale mijnopruimings- en tunnelvernietigingseenheden werden gecombineerd voor de operatie, waarbij robots en explosieven worden gebruikt om de schachten en tunnels te slopen, boobytraps tot ontploffing te brengen en terroristen te doden.

( )

Israëlische grondtroepen in het noorden van Gaza, 1 november 2023. Credit: IDF.

De troepen zullen ook de tunnelschachten onderzoeken om te zien of er schachten zijn die naar Gaza Stad leiden, het epicentrum van Hamas.

"We zullen de schachten en tunnels op hen laten instorten. Het zal een vernietigingsgebied worden," vertelde een hoge officier van het Zuidelijk Commando aan Walla!

"Ze hebben een fout gemaakt, ze hebben een gebied gekozen waaruit het onmogelijk is om te ontsnappen. Ze zullen sterven in de tunnels," zei de officier.

Volgens het rapport hebben IDF-troepen al zo'n 100 tunnels vernietigd.

Hamas gebruikt 100 vrouwen en kinderen als menselijk schild

Hamas stuurde een groep van ongeveer 100 vrouwen en kinderen om als menselijk schild te dienen tijdens een gevecht met Israëlische troepen op dinsdag bij de compound van het Centrale Jabaliya Bataljon van de terreurgroep.

"We zijn voorbereid op meer gevallen van dergelijk cynisch en schaamteloos gebruik van de bevolking," vertelde een IDF-officier aan Ynet.

De IDF nam het Hamas-bolwerk in het noorden van Gaza over en doodde de commandant van het Jabaliya Bataljon samen met een groot aantal andere terroristen.

Twee Israëlische soldaten werden gedood toen de troepen zich terugtrokken na de inname van het kamp. Ze werden genoemd als Staf Sgt. Roei Wolf, 20, uit Ramat Gan; en Staf Sgt. Lavi Lipshitz, 20, uit Modi'in. Beiden dienden in de verkenningseenheid van de Givati Infanterie Brigade. Ze waren de eerste IDF-slachtoffers van de grondoperatie in Gaza.

Israël eist toegang Rode Kruis tot gijzelaars

Israël's minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen sprak woensdag met de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Mirjana Spoljaric Egger. Cohen zei dat hij had geëist dat zij de gijzelaars in Gaza onmiddellijk zou bezoeken en hen alle rechten zou geven waar dergelijke gevangenen volgens het internationaal recht recht op hebben.

"Als het Rode Kruis de gijzelaars, die worden vastgehouden door de terroristische organisatie Hamas, niet bezoekt, dan heeft het geen bestaansrecht," vertelde hij haar.

"Het Rode Kruis moet vastberaden handelen," voegde hij eraan toe, "en met alle drukmiddelen te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de gijzelaars, onder wie vrouwen, kinderen en overlevenden van de Holocaust die Hamas brutaal heeft ontvoerd en [wat] tegen elke internationale norm is."

Het Rode Kruis moet zich richten op de "grootste humanitaire ramp" die door Hamas in Gaza wordt veroorzaakt, en niet op Israël, "een land dat zich heeft gecommitteerd aan het internationaal recht en daar ook naar handelt," zei Cohen.

Bron: Israeli forces 'deep in the Strip, at the gates of Gaza City' - JNS.org