www.wimjongman.nl

(homepagina)


Verdediging en het preventieve schot

Door Hal Lindsey - 14 augustus 2022

()

Een verdachte van moord rent een steegje in. Een achtervolgende politieagent vertraagt als hij het steegje nadert. Hij houdt zijn pistool in de aanslag terwijl hij voorzichtig naar binnen gaat. In het steegje ziet hij de verdachte op hem wachten, met het pistool in de hand. Als de verdachte de agent ziet, heft hij zijn wapen om te schieten. De agent heeft een fractie van een seconde om een beslissing te nemen. Wat doet hij? Hij schiet.

De fijne kneepjes van Star Wars films komen normaal niet zo op mijn radar. Maar in 1997 maakten de fans van de harde kern van de films zo'n ophef dat hun kreet bijna overal weerklonk. Dat jaar produceerde en bracht de maker en toenmalige eigenaar van de Star Wars films, George Lucas, een verbeterde, licht aangepaste versie van zijn originele film uit. Extreme fans haatten één verandering in het bijzonder. In het begin van de film komt een van de helden, Han Solo, een premiejager genaamd Greedo tegen. De premiejager houdt een pistool op Solo gericht, belooft hem te doden, en staat duidelijk op het punt om te schieten wanneer ....

Wat er daarna gebeurt hangt af van welke versie je bekijkt. In de 1977 versie, schiet Solo met een verborgen pistool voordat Greedo kan schieten. In de 1997 versie vuurt Greedo op Solo en mist hem (ondanks dat hij van dichtbij schiet). Solo schiet dan terug. George Lucas verklaarde de verandering door te zeggen: "Goede jongens schieten uit zelfverdediging." Maar dat roept een fundamentele vraag op. Kan eerst schieten een daad van zelfverdediging zijn?

De schietpartij met de politieagent die ik eerder beschreef, toont aan dat eerst schieten zelfverdediging kan zijn. Een agent op tv zou kunnen proberen de verdachte naar beneden te praten, zelfs als de man hem in het vizier krijgt. Maar in het echte leven moet de agent schieten wanneer hij het pistool in de richting van een dodelijke positie ziet bewegen. De agent moet aannemen dat de man zal schieten in de milliseconde dat het pistool in zijn richting is gericht. Eerder vroeg ik hoe de agent in zo'n situatie moet reageren. Ik had kunnen vragen: "Schiet de agent, of laat hij zich neerschieten?"

Ja, "Goede jongens schieten uit zelfverdediging." En soms vraagt zelfverdediging om een preventief schot. Stel je voor dat je een pistool houdt op een persoon met een dolk boven je kind. Op het moment dat hij begint toe te slaan, schiet je. Je kunt niet wachten. Je kunt niet zeggen, "Nou, de man heeft nog niemand neergestoken." Je schiet hem neer omdat hij duidelijk bezig is het kind te doden, ook al heeft het mes het kind nog niet geraakt.

Dit alles is nu extra belangrijk vanwege iets dat onlangs in Israël is gebeurd. De Israëlische Defensiemacht (IDF) lanceerde een preventieve aanval op een terreurgroep in Gaza die bekend staat als de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Deze terreurgroep wordt voor miljoenen dollars gefinancierd door de grootste sponsor van terrorisme ter wereld - Iran. De terreurgroep verwerpt het idee van een leven in vrede. Zij willen niets te maken hebben met een twee-staten-oplossing. Ze zijn volledig uit op de totale en complete vernietiging van Israël en de Joden.

Op 1 augustus heeft Israël om gegronde redenen een van de terroristenleiders van de PIJ gearresteerd. De groep versnelde onmiddellijk hun laatste voorbereidingen voor een massale aanval op Israël. Het bewijs voor de komende raketaanval was overweldigend en onweerlegbaar. Israël waarschuwde hen, en toen de jihadistische groepering de waarschuwingen negeerde, gingen de Israëlische defensietroepen tot actie over. Het internationaal recht staat onder deze omstandigheden preventieve aanvallen toe. De IDF heeft er ook op toegezien alleen militaire locaties van de PIJ aan te vallen - niet Hamas, en zeker geen burgers.

Zelfverdediging vereist soms een preventieve aanval. In de Verenigde Staten wordt dat idee vaak aangeduid als de "Bush-doctrine", genoemd naar de 43ste president. Maar het was al onderdeel van het Amerikaanse buitenlandse beleid decennia voordat hij zijn ambt aanvaardde. Voor een natie is het redden van de levens van haar burgers niet alleen toelaatbaar. Het is een morele verplichting.

Voor meer zie Hal Lindsey via e-mail