www.wimjongman.nl

(homepagina)


Zelensky toch!

Door Yair en Karen Schrijver op 28 oktober 2022

Wat denkt die man wel niet? Israels regering beschuldigen dat er zoveel Iraanse drones op Oekraïne zijn neergevallen omdat Israel geen luchtafweergeschut heeft geleverd aan Oekraïne? In feite beschuldigt hij Israel rechtstreeks van alle problemen die Oekraïne nu heeft. Hebben andere landen dan wél afweergeschut gestuurd?

Deze week beschuldigde hij Israel ervan dat Rusland inmiddels naar Iran is gegaan voor de aanschaf van o.a. drones. Is de man vergeten dat Rusland en Iran elkaar al decennia van wapens voorzien; dat de partnerschap en levering van drones niet alleen van de laatste maanden is? Rusland heeft Iran zelfs geholpen om een nucleaire macht te worden met het meebouwen aan de Bushehr kerncentrale.

Israel begrijpt maar al te goed hoe ernstig het is om onder vuur te liggen, helaas hebben we daar veel ervaring mee. Niet dat Oekraïne erg inlevend was afgelopen jaren wanneer Israel werd aangevallen, maar Israel is op haar beurt absoluut hulpvaardig gebleken in de afgelopen acht maanden met het sturen van humanitaire hulp; voedsel en apparatuur om drones te signaleren.

Er zijn andere landen die ook op die manier helpen, maar er zijn ook veel landen die helemaal niets doen om de Oekrainers te helpen. Waarom dan alleen Israel zo beschuldigen?

Israel kan sowieso geen afweergeschut uit voorraad leveren, ze heeft deze zelf ook nodig omdat we al 74 jaar een land in oorlog zijn. Indien Israel wel zou leveren dan duurt de productie om de eigen voorraad aan te vullen langer dan een jaar. Bovendien, en belangrijker, zou de Iron Dome, of de David Sling, niet geschikt zijn voor het type raketten wat Rusland afvuurt op Oekraïne. Bovendien wil Israel voorkomen dat Israelisch afweergeschut in handen komt van de Russen; zij kunnen deze doorgeven aan Iran.

Ondanks dat probeerde premier Rutte deze week onze regering te overtuigen om Oekraïne toch van afweergeschut te voorzien, tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Israel. We denken niet dat Rutte premier Lapid heeft weten te overtuigen, maar Lapid is wel, meer dan Netanyahu, bereid om sterkere sancties op te leggen aan de Russen. Rutte was overigens ook in Ramallah, op een foto zagen we hem Machmoed Abbas vertrouwelijk omarmen. Hij zal mogelijk de groeten gedaan hebben van Sigrid Kaag. Haar man, Anis al-Kak was vroeger een naaste en bevriende medewerker topterrorist Jasser Arafat, Abbas’ held en voorganger. Al-Kak was destijds onderminister van Planning in een periode waarin Arafat opdracht gaf om terreuraanslagen te plegen op Israeliers. Zelensky leek later in de week iets terug te krabbelen op zijn opmerking en zei dat er toch signalen van hoop waren op een 'betere samenwerking' met Israel. Wat dat moet inhouden zei hij er niet bij.

Via e-mail ontvangen