www.wimjongman.nl

(homepagina)


"Denk je dat je kunt vluchten?": De vervolging van christenen - September 2022

door Raymond Ibrahim - 6 november 2022

  • In de video is de 36-jarige moeder van drie kinderen naakt te zien, met haar beide armen en benen afgehakt. Een van haar ogen is duidelijk uitgestoken. Een afgehakte vinger steekt uit haar mond, en een andere lijkt uit haar edele delen te steken. De moslimsoldaten die hun werk filmen... kun je op de achtergrond horen lachen en grapjes maken. Op videobeelden is ook te zien hoe Azerbeidzjaanse soldaten een oudere Armeense man overmeesteren en op de grond dwingen, die huilend om genade smeekt, terwijl ze terloops met een mes zijn keel doorsnijden. - Video, 13 september 2022, Azerbeidzjan/Armenië.

  • Bashir bedreigde de christenen: "Als jullie blijven volhouden dat Jezus de Zoon van God is, dan zal Allah jullie allemaal doden." - "Bashir," voordat hij vijf christenen verdronk, Morningstar News, 8 september 2022, Oeganda.

  • "Er is nog steeds geen ademruimte voor christelijke gemeenschappen in het zuiden van Kaduna, omdat terroristen, jihadisten, bandieten en gewapende herders doorgaan met het plunderen en vernielen van christelijke gemeenschappen in het zuidelijke deel van de staat Kaduna." - Verklaring van de Southern Kaduna Peoples Union over omvangrijke moorden, saharareporters.com, 19 september 2022.

( )

Op 10 augustus vermoordde een groep moslims vijf christelijke missionarissen die per boot over het Kyogameer in Oeganda reisden naar een gebied waar ze een nieuwe kerk hoopten te stichten. Afgebeeld: De oversteekplaats van de Masindi-boot op het Kyogameer. (Beeldbron: Benshy3030/Wikimedia Commons)

Dit zijn enkele van de wreedheden die moslims in de maand september 2022 tegen christenen hebben begaan:

De islamitische slachting van christenen

Azerbeidzjan/Armenië: Op 13 september lanceerde Azerbeidzjan drones, artillerie en mortieren op verschillende Armeense dorpen; het bombardement ging twee dagen door. Meer dan 100 Armeense soldaten werden gedood. Hoewel het conflict algemeen wordt gezien als een territoriaal geschil tussen (christelijk) Armenië en (islamitisch) Azerbeidzjan, wordt het al lange tijd gevoed door een jihadistische haat. Tijdens deze meest recente aanval, bijvoorbeeld, in de woorden van een Armeense militaire functionaris, hebben de Azerbeidzjanen:

"wreedheden begaan in onze gevechtsposities tegen onze militairen, met inbegrip van vrouwelijke soldaten. Ik kan geen woorden vinden om te beschrijven hoe zij een vrouwelijke soldaat in stukken hakten, haar benen en vingers afsneden en haar naakt uitkleedden. Dit is ongehoorde wreedheid."

Een video van deze wreedheden, gemaakt door de Azerbeidzjaanse soldaten zelf, toont stapels verminkte en onthoofde Armeense soldaten, waaronder de vrouw in kwestie [Opmerking: ik heb de video; hij is van het internet verwijderd]. Ze lijkt naakt, met beide armen en benen afgehakt. Een van haar ogen is duidelijk uitgestoken. Een afgehakte vinger lijkt uit haar mond te steken, en een andere lijkt uit haar edele delen te steken. Op de achtergrond zijn de moslimsoldaten te horen die hun handwerk filmen, waarbij ook verschillende andere verminkte en onthoofde Armeense mannen betrokken waren.

De vermoorde vrouw werd geïdentificeerd als "Anush Apetyan, 36, een moeder van drie kinderen [die] naar verluidt levend gevangen werd genomen in Jermuk en vervolgens verkracht, gemarteld en in stukken gehakt door Azerbeidzjaanse soldaten." Het afsnijden van de vingers van deze vrouw is een teken dat een jihadistisch sadisme aan de basis lag van de verminking. In de Koran bijvoorbeeld, na de verklaring "Ik zal terreur zaaien in de harten van de ongelovigen", roept Allah de moslims op om "hun hoofden en hun vingertoppen af te slaan" (Koran 8:12; cursivering toegevoegd).

Helaas zijn deze recente verminkingen een zedelijke misstap. Toen Azerbeidzjan Armenië eind 2020 aanviel, "martelden moslims een geestelijk gehandicapte Armeense vrouw onherkenbaar" door haar oren, handen en voeten af te hakken voordat ze uiteindelijk werden geëxecuteerd. Op videobeelden is ook te zien hoe Azerbeidzjaanse soldaten een oudere Armeense man overmeesteren en naar op de grond dwingen, die huilt en hen om genade smeekt, terwijl ze terloops met een mes zijn keel doorsnijden.

Mozambique: In de nacht van 6 op 7 september bestormden gewapende moslimterroristen gelieerd aan Islamitische Staat een katholieke missiepost in Chipene, waar ze de kerk, scholen en ziekenhuizen in brand staken. Tijdens de chaos werd een van de nonnen, Maria De Coppi, 83, in het hoofd geschoten en gedood toen ze naar een brandende slaapzaal rende om de paar overgebleven studenten te helpen die zich daar schuilhielden. Ze had 59 jaar lang de bevolking van Mozambique gediend. Drie andere christenen werden gedood tijdens deze jihad. Uren voor haar moord had zuster Maria haar nichtje gebeld en een boodschap achtergelaten, waarin ze de islamitische terreuraanslagen van dagen eerder beschreef:

"Hallo, Gabriella, goedenavond. Ik wilde je alleen maar zeggen dat de situatie hier tergend is, het is niet goed. Het is erg gespannen. Iedereen hier is op de vlucht, de mensen rennen weg. Het is een zeer, zeer trieste situatie. Bid voor ons, dat de Heer ons beschermt en ook deze mensen. Tot ziens, goede nacht."

Islamitische Staat eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanval op en zei dat ze de non hadden gedood omdat ze zich "buitensporig had beziggehouden met het verspreiden van het christendom."

Oeganda: Moslims verdronken en doodden een groep christenen. De christenen, vijf missionarissen en hun plaatselijke gids, waren per boot onderweg naar een gebied waar ze een nieuwe kerk hoopten te stichten. Terwijl ze in het schip zaten, kwamen ze tien mannen in islamitische kledij tegen en begonnen met hen te praten. Volgens Amos, hun christelijke gids die het overleefde:

"Onderweg begon Tonny Ankunda [een van de zendelingen] te preken voor de mensen op de boot, wat resulteerde in een enorme ruzie tussen moslims en de zendelingen over het zoonschap van onze Heer Jezus Christus."

Een van de moslims, alleen bekend als Bashir, bedreigde de christenen: "Als jullie blijven volhouden dat Jezus de Zoon van God is, dan zal Allah jullie allemaal doden." Toen de christenen bleven debatteren, onder meer door geschriften aan te halen, riep Bashir uit: "We geven jullie nog één laatste minuut om jullie godslastering te stoppen en je te bekeren door de shahada [islamitische geloofsbelijdenis] te belijden, anders lopen jullie levens gevaar."

"Toen de vijf evangelisten weigerden Christus af te zweren, grepen de moslims hen en duwden hen één voor één van de boot, zei Kyakulaga. Terwijl het meer slechts 4 tot 5,7 meter diep is, waren ze 200 meter van de kust, en alle vijf christenen verdronken."

Amos werd vrijgelaten nadat hij de moslims had verteld dat hij geen deel uitmaakte van het team van vijf christenen.

Bij een andere moord in Oeganda vergiftigde een moslimstiefmoeder haar stiefdochter omdat ze christen was geworden. Op 18 september woonde Namata Habiba, 23 jaar, op uitnodiging van een vriend een kerkdienst bij. Daar geloofde ze in Christus. Toen ze die avond thuiskwam, vroeg haar stiefmoeder waarom ze zo laat was teruggekomen. Namata bekende, volgens de vriend die haar naar huis begeleidde, de waarheid, waarop de stiefmoeder ophield met praten. Ze ging door met het bereiden van het avondeten voor de twee christelijke vrouwen en trok zich terug voor de nacht. De vriendin, wiens naam om veiligheidsredenen wordt achtergehouden, onthield zich van eten omdat ze aan het vasten was, maar Namata at wel. Binnen enkele minuten werd ze erg ziek en begon ze over te geven. Haar vriendin begon te roepen om de stiefmoeder, maar die was nergens te bekennen. Door het tumult kwamen buren naar het huis en hielpen Namata met spoed naar een plaatselijk ziekenhuis. Ondanks behandeling overleed ze. Een autopsie wees uit dat ze gestorven was door het innemen van rattengif. Namata laat een driejarig kind achter, wiens moslimvader had beloofd Namata tot zijn tweede vrouw te maken, maar dat blijkbaar niet had gedaan.

Nigeria: Enkele van de genocidale aanvallen op de Christelijke bevolking van de West-Afrikaanse natie gedurende de maand september 2022:

Op 1 september doodden Moslim Fulani herders zes Christenen in centraal Nigeria. "Sommige van de slachtoffers werden neergeschoten, terwijl anderen werden aangevallen met machetes," zei een plaatselijke bewoner.

Op zondag 11 september doodden islamitische herders een christelijke veiligheidsagent nadat ze een pastoor hadden ontvoerd en zijn vrouw hadden verwond. In de woorden van een inwoner van het gebied,

"De schutters bestormden de woning van de voorzitter van de RCC [Regionale Kerkraad] om ongeveer 22.00 uur, schoten de vrouw van de pastoor neer en verwondden haar, en doodden ene James Ngyang, een lid van de kerk en bewaker van de kerk, voordat ze de pastoor met geweld en onder schot meenamen."

Op 12 september namen de schutters contact op met de familie van de pastoor en eisten 20 miljoen naira (46.650 dollar) voor zijn vrijlating.

Op zondag 18 september doodden islamitische Fulani-herders drie christenen tijdens een overval op een christelijk dorp in de staat Benue, "nadat ze in de afgelopen drie weken in hetzelfde gebied minstens 22 anderen hadden afgeslacht".

Drie dagen later, op 21 september, slachtten meer met machetes zwaaiende moslimherders 15 christenen af tijdens middernachtelijke invallen in twee christelijke dorpen.

Twee dagen later, op 23 september, vielen Fulani zes overwegend christelijke dorpen in dezelfde regio van de staat Benue aan. "Deze aanvallen van de herders hebben tientallen christenen het leven gekost en verscheidene anderen met schotwonden en verwondingen door machetes," zei buurtbewoner Ukan Kurugh over deze laatste aanval. Ook ds. Akpen Leva, voorzitter van de Christian Association of Nigeria, Benue State Chapter, voegde daar in een persverklaring aan toe dat de aanvallen op christenen "onophoudelijk zijn geweest":

"Gewapende herders en terroristen zijn niet gestopt met hun onuitgelokte aanvallen op christenen in de staat Benue. Deze aanvallen zijn erop gericht weerloze christenen te doden en hen uit hun gemeenschappen te verdrijven."

Bij een andere gerichte aanval hakten met machetes zwaaiende moslims een 28-jarige christelijke man dood, Samaila Sabo Awudu, die net was afgestudeerd aan de universiteit met een diploma biochemie. Volgens zijn broer,

"Enkele van zijn collega's, korpsleden, vertelden ons dat een groep van vijf gewapende moslims hem aanviel toen ze inbraken in zijn woning in de NYSC lodge in Yola en hem met machetes te lijf gingen. Hij werd door politieagenten meegenomen naar het Federal Medical Centre, Yola, waar hij overleed."

Voordat hij werd doodgehakt, werd Samaila beschreven als een toegewijde kerkganger die "een voorbeeldig leven had geleid, dat navolging waard was", zei een pastoor tijdens zijn grafrede.

Op 17 september, tijdens een nachtelijke gebedswake in de Cherubijn en Serafijn kerk in Suleja, in de staat Niger, braken moslim Fulani herders in en ontvoerden tientallen christenen, waaronder de pastoor. Minder dan een week eerder werden 60 andere christenen van hetzelfde kerkgenootschap ontvoerd in een andere regio van het land. Volgens het laatste verslag hadden de terroristen exorbitante losgelden geëist voor sommige van de ontvoerden. Als reactie op deze en andere aanvallen zei de Southern Kaduna Peoples Union in een verklaring,

"Er is nog steeds geen ademruimte voor christelijke gemeenschappen in het zuiden van Kaduna, omdat terroristen, jihadisten, bandieten en gewapende herders doorgaan met het plunderen en vernielen van christelijke gemeenschappen in het zuidelijke deel van de staat Kaduna."

Op de avond van zondag 4 september ontvoerden schutters tientallen christenen, onder wie Steven Bala, de zoon van de pastoor, die een gebedshuis onderhielden.

Moslim-aanvallen op afvalligen

Australië: De familie van twee verwante moslimvrouwen die zich tot het christendom hadden bekeerd en vluchtten voor wat de politie beschreef als een omgeving met "strenge religieuze en culturele overtuigingen," ontvoerden en martelden de vrouwen na een complot dat "een aanzienlijke inspanning vergde om het te orkestreren." Nadat ze hun nieuwe woning in Melbourne hadden gevonden, braken de moeder, broer en neef van een van de vrouwen in en wachtten de vrouwen op terwijl ze weg waren. Dan, volgens het 16 september rapport,

"Toen de vrouwen later die avond thuiskwamen, greep de neef een van hen van achteren vast, bedekte haar mond en hield een mes tegen haar nek. Een ander familielid greep de andere vrouw bij de haren, trok haar op de grond en hield het andere mes tegen haar buik, waarbij hij haar naar verluidt zei: 'Jij trut, denk je dat je van huis kunt weglopen? Ik heb een mes in mijn hand. Niet bewegen, niet schreeuwen. Op een bepaald moment tijdens de beproeving zou de neef een gouden kruisketting van de hals van een van de vrouwen, die zich van de islam tot het christendom had bekeerd, hebben gerukt. De vrouwen werden vervolgens vastgebonden, gekneveld, achterin een auto gedwongen en teruggereden naar Sydney, waarbij hun polsen en monden werden bedekt met jassen en gezichtsmaskers. Ondertussen reed de vader van een van de vrouwen met een vrachtwagen naar Victoria en ruimde het huis van hun bezittingen op."

Gelukkig voor de ontvoerde afvalligen eindigde hun beproeving, die begon in de noordelijke buitenwijken van Melbourne, "in het westen van Sydney, waar de politie de auto onderschepte en de vrouwen bevrijdde." Vier van hun moslim familieleden - drie mannen en een vrouw, waarvan de identiteit niet bekend werd gemaakt - werden beschuldigd van ontvoering en aanranding.

Libië: Een Libische rechtbank heeft een jongeman ter dood veroordeeld wegens "afvalligheid van de islam". Volgens de Libische zender al-Jumhiriyah werd het vonnis uitgesproken tegen een man genaamd Diya' al-Din Bil'awa, die in 2018 afstudeerde aan het College of Information Technology. Diya' werd ook beschreven als een hafiz - iemand die de hele Koran uit zijn hoofd had geleerd - wat suggereert dat hij lid was van de islamitische geestelijke klasse, wat zijn afvalligheid des te erger maakt. Volgens het rapport werd Diya' ergens in 2019 gevraagd zijn afvalligheid in te trekken en zich weer bij de islam aan te sluiten, maar hij weigerde dat. De in het rapport genoemde afvalligheidswet werd in het Libische wetboek van strafrecht opgenomen na de omverwerping van Muamar Kadhafi door de "Arabische lente", toen... "wij [de VS] kwamen, wij zagen, hij stierf", om de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton te citeren.

Kenia: Moslimfamilieleden slaan een Somalische voorganger van een ondergrondse gemeenschap, evenals zijn vrouw en kind, omdat hij de islam heeft verlaten. Weken nadat hij medische hulp had gekregen, ontwikkelde de 33-jarige pastor (naam om veiligheidsredenen achtergehouden) een ernstige infectie in zijn hand, waar zijn schoonvader hem met een doornstok had geslagen. "Dit is een vloek van Allah - als je terugkeert naar de islam, dan zal Allah je genezen," vertelden lokale moslims hem later. "De doornstok waarmee ik een deel van mijn hand en schouder heb geslagen, kan giftig zijn geweest", meent hij, en een arts heeft amputatie voorgesteld. "Op dit moment is dat deel van mijn hand gevoelloos en zijn de aderen inactief." Ondertussen...

"...is het al die drie weken dat ik ziek ben, en hebben ze mijn vrouw onder druk gezet om van me te scheiden en terug te keren naar de islam. Maar mijn vrouw heeft me bijgestaan. We hebben echt gebeden nodig zodat God me op wonderbaarlijke wijze zal genezen en me uit het ziekenhuis zal halen."

De trouwe volharding van zijn vrouw heeft een prijs: "Twee moslimvrouwen hielden me tegen toen ik van de markt bij ons huis kwam en sloegen me en veroorzaakten enkele blauwe plekken op mijn gezicht," zei ze. "Toen ik schreeuwde, renden ze weg." Zelfs het eerste van hun vier kinderen, die 8 jaar oud is, werd geslagen door jongens van Somalische afkomst en werd in het ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen.

Oeganda: Een moslimmenigte sloeg en vernielde het huis van een moslimvader van vier kinderen (5, 8, 10 en 12 jaar) toen ze hoorden dat hij christen was geworden. Op 9 september benaderden moslims het huis van de 38-jarige Musa Wabwire. Toen ze eenmaal hadden bevestigd dat hij christen was geworden, in Musa's eigen woorden:

"Ze raakten allemaal geïrriteerd en stroomden mijn huis binnen en stelden me veel vragen, die ik niet beantwoordde. Ik zei hen alleen dat ze de geldkist moesten meenemen [hij was penningmeester van de plaatselijke moskee], maar dat ik bij Christus moest blijven, die voor mij genoeg was. Ze werden zo kwaad en begonnen me in elkaar te slaan terwijl ze riepen: 'Kafir, Kafir [ongelovige]!'".

Het rapport zegt: "Toen hij weigerde Christus af te zweren, geselden ze hem 40 zweepslagen met stokken." Musa's oudere broer, een imam in een nabijgelegen dorp, beval de vernietiging van zijn huis en gewassen. "Mijn bezittingen werden in de regen gegooid en werden helemaal nat," zei Musa. "Mijn broers zeiden dat ik niet gedood moest worden, maar het huis moest verlaten."

Los daarvan sloeg een moslimman zijn vrouw en liet haar in de steek nadat hij hoorde dat ze christen was geworden. Op 10 september woonde Falida Nazziwa, 42 jaar, de hele nacht een gebedswake bij in een plaatselijke kerk. Ze had verwacht dat haar man de volgende dag laat zou terugkeren, maar hij keerde terug op de ochtend van 11 september, net toen de geheime bekeerlinge terugkwam van de kerk. Zij zei:

"Toen ik 's morgens naar huis ging, trof ik mijn man zeer woedend aan op het terrein, en hij vroeg waar ik geslapen had. Ik vertelde hem de waarheid dat ik voor een nachtelijk gebed naar de kerk was gegaan. Toen hij de woorden "nachtelijk gebed" hoorde, sprong hij op mijn nek en riep: "Gebeden, niet in mijn huis," en begon me te slaan en te wurgen terwijl hij riep: "Allah akbar [Allah is de grootste]! Kafir, kafir [ongelovige]!'"

Enkele mensen die haar geschreeuw hoorden, haastten zich om haar te redden, en zij en haar twee jongere kinderen wisten aan haar man te ontsnappen. Ze werd behandeld in een medische kliniek en heeft sindsdien haar toevlucht gezocht op een onbekende plaats.

Bij nog een ander incident in Oeganda vielen moslims op 16 september Shadia Namuzungu, een 52-jarige moeder, aan, twee dagen nadat zij haar geloof in Christus had gesteld na een gebeurtenis die zij beschreef als een wonderbaarlijke genezing. Toen een imam haar confronteerde met haar genezing en bekering, en zij hem vertelde over haar ervaringen, "bleef de imam in ongeloof achter en vertrok zonder een woord te zeggen," zei Shadia. "Maar de volgende dag kwam hij terug met zes andere moslims. Vier van hen begonnen mijn gewassen te vernietigen, doodden mijn schapen en begonnen mijn huis af te breken." Andere moslims sloegen haar met stokken, schopten en sloegen haar. Ze vluchtten toen de buren begonnen te komen. Volgens een van haar buren "begon Shadia flauw te vallen. Ze had diepe verwondingen op haar rug, beide handen, buik en benen en had gezwollen ogen." Nadat ze enkele dagen in het ziekenhuis was opgenomen, kon ze nog steeds niet lopen.

Algemene moslimvijandigheid tegen christenen

Egypte: Op 12 september bevestigde een hof van beroep in Caïro een gevangenisstraf van vijf jaar (met zware arbeid) voor een jonge christelijke man, Marco Guirguis Shehata, op beschuldiging van het "bespotten van de Islam". De beschuldiging is gebaseerd op "bewijsmateriaal" dat op zijn smartphone werd gevonden, die volgens Marco destijds was gestolen. Zijn vader, een bescheiden ijzersmid, in Kena, ten noorden van Luxor, en zijn hele familie zijn naar verluidt "kapot" van het extreem zware vonnis.

Indonesië: Op 15 september werd een politiegeneraal die momenteel een gevangenisstraf uitzit wegens corruptie, opnieuw strafrechtelijk veroordeeld en kreeg hij vijf en een halve maand extra gevangenisstraf omdat hij een voormalige moslimgeestelijke had aangevallen die zich tot het christendom had bekeerd. Het incident vond plaats in 2021, toen Muhammad Kosman werd vastgehouden in het detentiecentrum van de nationale politie in Jakarta op beschuldiging van godslastering. Napoleon kwam toen zijn cel binnen met een plastic zak vol menselijke uitwerpselen en smeerde die met geweld over Mohammeds gezicht. Napoleon bekende het incident tijdens zijn verhoor en voegde eraan toe:

"Iedereen kan mij beledigen, maar niet tegen mijn Allah, de Koran, de Profeet en mijn Islamitisch geloof. Daarom zweer ik dat ik elke afgemeten actie zal ondernemen tegen iedereen die dat durft te doen."

Turkije: Een jonge moslimman die beweert banden te hebben met de ultranationalistische groep heeft een protestantse kerk bedreigd met moord in de provincie Malatya - dezelfde provincie waar in 2007 drie christelijke missionarissen werden doodgemarteld. Volgens de man benaderde de inlichtingen- en antiterreureenheid van de gendarmerie (JITEM) hem met adressen en foto's van kerkleden, en zo vertelde hij: "Als je ze vermoordt, geven we je alles wat je wilt". Volgens het rapport van 8 september gaven ze hem vervolgens "een pistool en stuurden hem met een vriend naar de kerk, maar toen ze binnen een jongetje met een computer zagen spelen, kwamen ze terug". Hoewel de dreiging werd afgewend en de kerk door de overheid werd beschermd, wijst het rapport erop dat,

"Malatya berucht is om een afschuwelijke moord op christenen die behoorden tot de Reddingskerk waarvan Serin [een van de bedreigde christenen] lid is. Twee Turkse bekeerlingen van de islam en een Duitse burger werden op 18 april 2007 in een uitgeverij aangevallen, gemarteld en vermoord door vijf ultranationalistische aanvallers. De moorden werden in de Turkse media bekend als de missiemoorden. Na de moorden werd de uitgeverij gesloten en verlieten sommige christenen de stad of Turkije."

Raymond Ibrahim, auteur van het nieuwe boek Defenders of the West: The Christian Heroes Who Stood Against Islam, is een ervaren Senior Medewerker bij het Gatestone Institute, Shillman, medewerker bij het David Horowitz Freedom Center, en Judith Rosen Friedman, Medewerker bij het Middle East Forum.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Over deze serie:

Hoewel niet alle of zelfs de meeste moslims hierbij betrokken zijn, neemt de vervolging van christenen door extremisten toe. Het rapport stelt dat deze vervolging niet willekeurig maar systematisch is en plaatsvindt ongeacht taal, etniciteit of locatie. Het omvat incidenten die in een bepaalde maand plaatsvinden of worden gemeld.

Eerdere rapporten:

Bron: "You Think You Can Run Away?": The Persecution of Christians, September 2022 :: Gatestone Institute