www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vijf wereldwijde brandhaarden die absoluut zouden kunnen exploderen tijdens het begin van 2023

13 december 2022 - door Michael Snyder

()

Zal 2023 een jaar zijn waarin extreem destructieve conflicten over de hele wereld uitbarsten? We leven zeker al in een tijd van "oorlogen en geruchten van oorlogen", en de spanningen naderen op dit moment het kookpunt in een aantal belangrijke mondiale brandhaarden. Als er volgend jaar plotseling nog meer grote conflicten zouden uitbreken, zouden we mogelijk getuige kunnen zijn van een lange periode van geopolitieke instabiliteit die zijn weerga niet kent. Het is gemakkelijk om oorlogen te beginnen, maar veel moeilijker om ze te beëindigen. Als u daaraan twijfelt, kijk dan naar wat er in Oekraïne gebeurt. Er is geen einde in zicht voor dat conflict, en er zijn verschillende andere oorlogen die letterlijk elk moment kunnen uitbarsten. Hieronder volgen 5 wereldwijde brandhaarden die absoluut zouden kunnen exploderen in het begin van 2023...

#1 Servië

Ben je klaar voor een nieuwe oorlog op de Balkan? Etnische spanningen zijn gestegen tot het hoogste niveau in meer dan twee decennia, en de president van Servië heeft zojuist een spoedvergadering van zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen...

De Servische president Aleksandar Vučić heeft zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen nu de spanningen in Kosovo tussen de autoriteiten daar en de etnische Serviërs toenemen.

Zaterdag werd een verdovingsgranaat gegooid naar de EU-politie in het noorden van Kosovo, waar Serviërs in de meerderheid zijn, en de lokale politie wisselde vuur uit met onbekende groepen.

Etnische Serviërs zetten wegblokkades op nadat de Kosovaarse politie was ingezet bij een geschil over autonummerplaten.

Sommigen in de regio geloven nu dat oorlog "onvermijdelijk" is, en Kosovo vraagt de NAVO al om in te grijpen...

Tijdens een nieuwsconferentie in de Kosovaarse hoofdstad Pristina op zondag vroeg premier Albin Kurti de Kosovo Force (KFOR), een door de NAVO geleide internationale vredesmacht, om "vrijheid van verkeer" te garanderen, terwijl hij "criminele bendes" beschuldigde van het blokkeren van wegen.

In Kosovo heerst een broze vrede sinds het land zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië, na de oorlog van 1998-1999 waarin de NAVO tussenbeide kwam om de Albanese meerderheid in Kosovo te beschermen. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet.

#2 De betwiste grens tussen China en India

Op dinsdag vernamen we dat er weer een gewelddadige botsing is geweest langs de fel betwiste grens tussen China en India...

Soldaten uit India en China raakten vorige week slaags langs hun betwiste grens, zei de Indiase minister van Defensie dinsdag, bij het meest recente geweld langs de betwiste grens sinds juni 2020, toen troepen uit beide landen werden gedood in een dodelijke vechtpartij.

Rajnath Singh, die wetgevers in het parlement toesprak, zei dat het treffen van vrijdag langs de Tawang-sector van de oostelijke deelstaat Arunachal Pradesh begon toen Chinese troepen "Indisch grondgebied binnendrongen" en "eenzijdig probeerden de status quo te veranderen" langs de betwiste grens bij de Yangtze.

De Chinezen kunnen maar niet ophouden India te provoceren, en een volledig conflict tussen de twee naties zou snel uit de hand kunnen lopen.

Laten we hopen dat dat niet gebeurt, want zowel China als India beschikken over kernwapens.

#3 Taiwan

Lange tijd is gewaarschuwd dat China uiteindelijk Taiwan zal binnenvallen.

Helaas blijven de spanningen in de regio escaleren, en dinsdag stuurden de Chinezen meer bommenwerpers naar de luchtverdedigingszone van Taiwan dan ooit tevoren...

China heeft een recordaantal van 18 bommenwerpers met nucleair vermogen naar de luchtverdedigingszone van Taiwan gestuurd, aldus Taipei op dinsdag (13 december), slechts enkele dagen nadat Peking meer Taiwanese importen had verboden bij het meest recente teken van verslechterende banden.

Het democratische Taiwan leeft onder de constante dreiging van een invasie door China, dat het zelfbestuurde eiland ziet als een deel van zijn grondgebied dat het op een dag in beslag kan nemen.

#4 Iran

Er komt een oorlog tussen Iran en Israël.

Natuurlijk heeft de IDF al regelmatig door Iran gesteunde troepen binnen Syrië bestookt, maar we moeten dankbaar zijn dat een volledige oorlog waarin raketten heen en weer vliegen tussen de twee naties nog niet is begonnen.

Helaas zijn we dichter dan ooit bij dat punt. Er wordt zelfs gemeld dat Israël waarschuwt dat het de luchthaven in Beiroet kan bombarderen "als het vaststelt dat Iran wapens smokkelt in burgervliegtuigen"...

Volgens Israëlische media heeft Israël Libanon gewaarschuwd dat de Israel Defense Forces de luchthaven van Beiroet kunnen bombarderen als het vaststelt dat Iran wapens smokkelt in burgervliegtuigen die bestemd zijn voor de terreurgroep Hezbollah. De vermeende wapensmokkel werd gemeld door de in Londen gevestigde Arabischtalige krant Asharq Al-Awsat, die Israëlische bronnen citeerde die zeiden dat Israël de waarschuwing had afgegeven.

Wanneer een volledige oorlog tussen Iran en Israël uiteindelijk uitbreekt, zullen beide partijen zich niet inhouden.

De dood en vernietiging die zo'n oorlog zal veroorzaken, zal de hele wereld schokken, en de wereldwijde oliehandel zal in een staat van complete en totale chaos geraken.

#5 Oekraïne

De Verenigde Staten en Rusland blijven het afschuwelijke conflict in Oekraïne escaleren.

Nu Rusland het elektriciteitsnet van Oekraïne bombardeert, kiezen de VS ervoor te reageren door Patriot raketten aan de Oekraïners te geven...

Functionarissen van het Pentagon zijn in de laatste fase van de voorbereiding van een plan om een Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne te sturen om Russische luchtaanvallen tegen te gaan, aldus Amerikaanse functionarissen tegen CBS News.

Het plan is nog niet goedgekeurd door het Pentagon of het Witte Huis, maar dat zou deze week al kunnen gebeuren.

Dit is een grote escalatie, en er zijn ook berichten dat de regering Biden de Oekraïense regering groen licht heeft gegeven om drone-aanvallen diep in Rusland uit te voeren.

Het hoeft geen betoog dat de Russen helemaal niet blij zijn met drone-aanvallen op hun eigen grondgebied. Sommige prominente Russische stemmen waarschuwen zelfs dat de VS en Rusland gevaarlijk dicht bij het ondenkbare komen. Het volgende komt van een Britse nieuwsbron:

De handlangers van gekke Vlad Poetin hebben een waarschuwingsschot gelost dat het Oekraïne-conflict kan uitmonden in een "nucleaire oorlog".

Ze maakten deze grimmige opmerkingen nadat de VS het groene licht gaf aan Kiev om drone-aanvallen op Rusland uit te voeren.

Zulke uitspraken zien we niet op de Amerikaanse televisie.

De regering Biden blijft ons allen verzekeren dat het risico van een nucleaire oorlog uiterst gering is, maar de Russen zien dat heel anders...

Een bron in Poetins kring zei: "Dit is spelen met vuur, het riskeren van een grootschalige oorlog die gemakkelijk nucleair kan worden."

Een ander voegde eraan toe: "Wie zal Moskou nu groen licht geven voor aanvallen op Oekraïense besluitvormingscentra?"

De meeste mensen hadden nooit gedacht dat de Eerste Wereldoorlog zo erg zou worden.

En de meeste mensen hadden nooit gedacht dat de Tweede Wereldoorlog tientallen miljoenen doden meer zou eisen.

Nu bevinden we ons in de vroege stadia van een derde wereldoorlog, en deze keer zijn de belangrijkste deelnemers bewapend met kernwapens.

Als we ons niet terugtrekken van de rand van de afgrond, kunnen de gevolgen veel groter zijn dan de meeste mensen zich nu kunnen voorstellen.

Laten we dus bidden voor vrede, want een wereldoorlog waarin honderden miljoenen mensen sterven is geen aanvaardbare optie.

Bron: 5 Global Flashpoints Which Could Absolutely Explode During The Early Stages Of 2023