www.wimjongman.nl

(homepagina)


Verzonnen offensieven, en waar Oekraïens graan echt heen gaat

Het door Oekraïne en de westerse media aangekondigde offensief met een miljoen soldaten op Kherson was fictief - en het uit Oekraïne geëxporteerde graan gaat niet naar Afrika.

15 augustus 2022 - door Thomas Röper

()

De propagandaleugens van de Westerse media zijn dezer dagen bijzonder gemakkelijk te weerleggen op twee punten. Hoe lang wordt ons al door de "kwaliteitsmedia" verteld dat Rusland de uitvoer van Oekraïense tarwe blokkeert, die in Afrika zo dringend nodig is om een hongersnood te voorkomen? En hoe hebben de "kwaliteitsmedia" gejuicht omdat Oekraïne zogenaamd een groot offensief met een miljoen soldaten zou gaan uitvoeren en Kherson zou gaan terugveroveren? Beide waren leugens, zoals ik nu zal bewijzen.

De leugen over graan

Dat er nooit een Russische blokkade is geweest van koopvaardijschepen uit Oekraïense havens heb ik vaak genoeg gemeld. Het probleem was dat Kiev de export van graan tegenhield om het graan te gebruiken als pressiemiddel tegen het Westen om anti-scheepsraketten te krijgen. En het ging nooit over tarwe voor Afrika, zoals we nu kunnen zien. Het ging vooral over maïs, dat in het Westen nodig is voor veevoer.

Dit is geen Russische propaganda; u kunt het te weten komen op de website van de VN, die nauwgezet vermeldt welk schip met welke lading de Oekraïense havens heeft verlaten en naar welke bestemming. Momenteel heeft 438.331 ton landbouwproducten Oekraïne verlaten sinds de overeenkomst over de graanexport. Het grootste deel hiervan, ongeveer 360.000 ton, is maïs, dat naar Iran, Turkije, Zuid-Korea, Ierland en het VK gaat als veevoeder. De rest is bijna allemaal zonnebloemolie of zonnebloemmeel voor Turkije, China en Italië. Geen van de schepen is op weg naar Afrika en het enige schip met tarwe uit Oekraïne brengt 3.050 ton tarwe naar Turkije.

Tot zover de westerse legende dat Oekraïense tarwe nodig was om de komende hongersnood in Afrika - naar verluidt uitgelokt door Rusland - te voorkomen. In werkelijkheid ging het om de economische belangen van met name westerse bedrijven en niet om de honger in Afrika.

Het verzonnen grote offensief

Het door Kiev en de westerse "kwaliteitsmedia" aangekondigde grootscheepse offensief met een miljoen soldaten voor het gebied rond Cherson werd in Rusland van meet af aan omschreven als een puur verzinsel. En dit is waar gebleken, zoals nu ook in Kiev is toegegeven. Adviseurs van president Zelensky hebben verklaard dat het offensief een verzinsel was, bedoeld om het moreel van het Russische leger te ondermijnen.

Kiev heeft het tegendeel bereikt, want in het Russische leger lachen ze zich rot om de onhandige leugens van Kiev, zoals ik in Donetsk heb gehoord van alle soldaten die ik heb gesproken. Het was voor iedereen duidelijk dat het Oekraïense offensief een verzinsel was, omdat het Oekraïense leger - wapenleveranties uit het Westen of niet - niet langer de kracht heeft voor de echte tegenoffensieven.

Terwijl de Duitse "kwaliteitsmedia" dit alles angstvallig verborgen houden voor hun lezers, doet de Russische televisie er uitvoerig verslag van. Ik heb een bijdrage van hen vertaald uit het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische televisie van zondagavond.

Begin van de vertaling:

Zelensky houdt van surrealisme

Buurtbewoners kijken vanaf hun balkon toe hoe de militairen deserteurs over het plein jagen. Dit is in Nikolajev, waar de SBU enige tijd geleden een heel netwerk heeft blootgelegd voor het over de grens smokkelen van deserteurs. Het is een bedrijf dat de organisatoren veel geld oplevert. En Zelensky bedankt in zijn toespraken tot de natie altijd enkele vrijwilligers, Oekraïense soldaten, voor hun diensten. In ruil daarvoor sturen de soldaten hem videogroeten, gegarneerd met wilde vloeken, dreigend hem uit zijn paleis te halen. Het is bijna een dialoog tussen de opperbevelhebber en zijn soldaten.

Men kan de soldaten van het Oekraïense leger begrijpen. Op alle TV-toestellen en Telegram-kanalen wordt gesproken over het begin van het tegenoffensief op Cherson en de successen daarvan, en dan blijkt - en de politieke technologen van het presidentieel bureau zeggen dit openlijk - dat dit allemaal slechts sprookjes zijn om de tegenstanders te intimideren en de eigen aanhang aan te moedigen.

"Was dit een psychologische operatie?" vraagt een journalist aan presidentieel adviseur Mikhail Podolyak.

"Absoluut. Alle verklaringen maken deel uit van de psychologische operatie. We moeten het Russische leger demoraliseren. Wij voeren een andere oorlog, een creatieve oorlog, en onze partners zien dat," was zijn antwoord.

De partners zien veel meer dan Kiev denkt. Zo voorspelt een groot artikel in het Amerikaanse conservatieve tijdschrift The National Interest dat de vermoeidheid van de mensen over de kwestie-Oekraïne in haar geheel, en Zelensky in het bijzonder, nog voor het nieuwe jaar zou kunnen toeslaan: "Zelensky heeft duidelijk gemaakt dat Oekraïne van haar partners 5 miljard dollar per maand zal eisen. Zelensky (en met hem Oekraïne) kan zijn heldenmoed in de ogen van zijn bondgenoten in de komende maanden, laat staan in de komende jaren, aan kracht inboeten. Zijn koppigheid zal waarschijnlijk steeds meer overkomen als zelfingenomen, veeleisend, veroordelend, zelfs onverzadigbaar en hebzuchtig. Oekraïne is niet het enige probleem van de geallieerden, zelfs niet het grootste."

In ruil voor wapens en geld verwacht het Westen terecht echte overwinningen, maar er gebeurt niets.

"Als verschillende presidentiële adviseurs ons dagenlang vertellen dat we nu een tegenoffensief beginnen in de regio Kherson... Ze gaan er elke dag op uit en misleiden de mensen. Ze liegen tegen hen. We lanceren een tegenoffensief. Over drie tot zes weken zullen we Cherson bevrijden. Dit is een leugen. De mensen moeten de waarheid horen," zegt Gennady Korban, hoofd van het hoofdkwartier van de Territoriale Defensie in de regio Dnipropetrovsk.

De waarheid is dat Korban zijn Oekraïense staatsburgerschap al is ontnomen. De populaire Oekraïense televisiejournalist Savik Schuster heeft volgens berichten in de Oekraïense media een inreisverbod van drie jaar opgelegd gekregen, naar verluidt vanwege de staat van beleg, die eindelijk de handen van het heersende regime heeft vrijgemaakt. Intussen verdwijnen de door de partners geleverde wapens, niet alle natuurlijk, maar wel een groot deel ervan, in het zwarte gat van de Oekraïense corruptie. De Amerikaanse zender CBS heeft hier een grote reportage over gemaakt. Hij zei: "Al dit spul gaat de grens over en dan gebeurt er iets waardoor slechts ongeveer 30 procent zijn bestemming bereikt." (Opmerking van de vertaler: ik heb trouwens verslag uitgebracht over het CBS-verslag, dat slechts één dag na de publicatie ervan weer uit de lucht werd gehaald).

De klappen tegen Zelensky en zijn imago in de media - een vermoeide maar ongebroken held - komen van schijnbaar loyale westerse structuren. Amnesty International is allesbehalve een Rusland-vriendelijke organisatie. Hun omvangrijke rapport over de misdaden van het Oekraïense leger heeft de Oekraïense president tot grote woede gebracht. De "Welt" berichtte over de corruptie van de voormalige komiek in een groot artikel dat ook herinnerde aan de schandalige film "Offshore 95" en wees op de betrokkenheid van Selensky bij het witwassen van geld van Kolomoisky.

"Al in 2019 werd bekend dat Zelensky offshore-rekeningen in Cyprus had. Uit het onderzoek van Slidstvo.info is gebleken dat de komiek, samen met de gebroeders Schefir en een andere werknemer van Studio Kwartal 95, ook bedrijven bezit op de Britse Maagdeneilanden en in Belize. Centraal in deze complexe bedrijfsstructuur staat een tot dusver onbekende onderneming, Maltex Multicapital Corp. gevestigd op de Maagdeneilanden. Er is veel geld mee gemoeid. Het bedrijf heeft sinds 2012 in totaal 40 miljoen dollar ontvangen van structuren die eigendom zijn van Igor Kolomoisky. Het bedrijf bezit ook flats in het centrum van Londen ter waarde van 7,5 miljoen dollar," schreef Die Welt.

Gezien de recente verklaringen van de steeds populairder wordende Arestovitsj, hebben velen de indruk dat zijn trawanten Zelensky beu zijn en dat een opvolger voor Zelensky in de maak is. In een interview kondigde Selenski's adviseur Arestovitsj zelf ambities aan om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap als Zelensky afziet van herverkiezing. (Noot van de vertaler: ik benadruk altijd dat de naam Arestovitsj niet mag worden vergeten, hier vindt u meer informatie over de belangrijke Oekraïense touwtrekker).

De presidentsvrouw van Oekraïne is ook van de partij. De laatste tijd is zij vaker in de westerse pers dan haar man. Ze ontmoette Jill en Joe Biden, stond op de cover van de invloedrijke "Time" en de glamoureuze "Vogue". Deze week sprak ze met journalisten van de Franse TV-zender LCI. Dit hele spektakel heeft de Oekraïense samenleving en economie al in zijn greep.

Waarom geen geld verdienen aan de tragedie en het beeld van de verkrachting van Oekraïne duurder verkopen? Je kunt serieus een rondleiding boeken door "de echte kelder" waar Russische soldaten zogenaamd 20 vrouwen tegelijk hebben verkracht, van wie er vier zwanger waren. Deze onzin wordt aangeboden: 50 euro per persoon voor een groepsrondleiding. Ook de ruïnes van de verwoeste gebouwen in Nikolajev, Charkov, Butsja en Irpen zijn erin opgenomen.

En Zelensky gaat nog een stap verder door te beloven de Krim terug te nemen: "Rusland heeft ons schiereiland, dat altijd een van de beste plaatsen in Europa is geweest en dat ook altijd zal blijven, veranderd in een van de gevaarlijkste plaatsen. Maar we zullen de Oekraïense Krim terugnemen."

De Krim is niet meer dan een mantra. Net zoals onlangs met graan, zonder hetwelk de Afrikaanse landen zogenaamd verhongeren. Kiev, Amerika en Europa eisten allemaal de vrijgave van de havens. En wat blijkt er uit? Geen enkel schip dat uitgevaren is - het zijn er reeds 14 koopvaardijschepen - is naar Afrika gegaan. De website van de VN laat het allemaal zien. Groot-Brittannië, Ierland en Turkije wachten op maïs, Italië op een lading zonnebloemolie en sojabonen, een andere maïszending is op weg naar Zuid-Korea.

"Oekraïne is geen serieuze speler op de voedselmarkt. Ja, het is een serieuze speler op de maïsmarkt. Op de belangrijkste tarwemarkten is Oekraïne echter te klein in termen van de hoeveelheid tarwe van levensmiddelenkwaliteit die wordt verscheept. En dit heeft geen grote invloed op de wereldmarkten," aldus Arkady Slovevsky, voorzitter van de Russische Graanvereniging.

Geen enkel schip gaat naar Jemen, Somalië, Ethiopië of andere door hongersnood getroffen landen. Ze gaan naar de handelaren, het zijn koopvaardijschepen. Dat is zo volgens de New York Times. Met andere woorden, het ging allemaal om iemands zakelijke belangen en om Oekraïne weer eens af te schilderen als een onschuldig slachtoffer.

Einde vertaling

Thomas Röper, geboren in 1971, heeft als Oost-Europees deskundige bestuurs- en toezichthoudende functies bekleed bij financiële dienstverleners in Oost-Europa en Rusland. Vandaag woont hij in St. Petersburg, zijn geadopteerde thuis. Hij woont al meer dan 15 jaar in Rusland en spreekt vloeiend Russisch. Het zwaartepunt van zijn mediakritische werk ligt bij het (media)beeld van Rusland in Duitsland, de kritiek op de verslaggeving in de westerse media in het algemeen en de thema's (geo-)politiek en economie.

Bron: Erfundene Offensiven und wohin das ukrainische Getreide wirklich geht – Anti-Spiegel