www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoe hebben apenpokken zich bliksemsnel over de hele wereld verspreid?

19 mei 2022 - door Michael Snyder

()

Wat is er in hemelsnaam aan de hand? In het verleden werd ons verteld dat apenpokken geen grote zorg was omdat het zo moeilijk was om het van persoon tot persoon te verspreiden. Maar nu lijkt apenpokken zich als een lopend vuurtje te verspreiden. Op 7 mei werd het allereerste geval in de westerse wereld in 2022 bevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Nu zijn we minder dan twee weken verder en er zijn nu tientallen bevestigde en verdachte gevallen in zeven verschillende landen buiten Afrika. Gisteren besprak ik de gevallen die zijn opgedoken in Spanje, Portugal en de Verenigde Staten. Nu zijn er nog drie landen die bevestigde of vermoedelijke gevallen meldden, en dat moet ons allen zeer verontrusten.

Het bevestigde geval in Massachusetts betreft een man die onlangs naar Canada was gereisd, en dus werd vermoed dat er nog meer gevallen waren onder de Canadezen. Eerder vandaag vernamen wij dat "dertien waarschijnlijke gevallen in Canada worden onderzocht", en de testresultaten voor die dertien "waarschijnlijke gevallen" zouden spoedig moeten worden vrijgegeven.

Ondertussen is er een geval bevestigd helemaal in Zweden...

In de regio Stockholm is bevestigd dat één persoon besmet is met apenpokken', aldus het Zweedse Bureau voor volksgezondheid in een verklaring.

De besmette persoon "is niet ernstig ziek, maar heeft verzorging gekregen," aldus het agentschap.

En het lijkt erop dat er meerdere gevallen in Italië zouden kunnen zijn...

De Italiaanse patiënt was op vakantie op de Canarische Eilanden en ligt nu in isolatie in het Spallanzani-ziekenhuis in Rome, zei het ziekenhuis.

Nog twee andere verdachte gevallen worden gecontroleerd, voegde men eraan toe.

Dit had nooit mogen gebeuren.

Hoewel apenpokken een relatief nieuwe ziekte is, waren gevallen altijd uiterst zeldzaam, en een wereldwijde uitbraak werd altijd als uiterst onwaarschijnlijk beschouwd omdat apenpokken zo moeilijk te verspreiden is.

Is er iets veranderd?

Een vooraanstaand deskundige op het gebied van infectieziekten aan de Johns Hopkins University vertelt ons dat dit virus "zich verspreidt via fysieke aanraking", en dat het zich onder bepaalde omstandigheden kan verspreiden "via ademhalingsdruppeltjes"...

Dr. Amesh Adalja, een deskundige op het gebied van infectieziekten aan de Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland, vertelde ook aan DailyMail.com dat het virus zich verspreidt via fysieke aanraking - en dat het zich alleen verspreidt via ademhalingsdruppeltjes in de lucht bij mensen die al symptomen vertonen.

Dat is zeer alarmerend om te horen.

Maar voordat we overhaaste conclusies trekken, is het belangrijk op te merken dat we nog steeds niet al te veel over dit virus weten. Het bestaat nog niet zo lang, en wetenschappers waarschuwen al lang dat het zou kunnen muteren in een meer overdraagbare vorm...

Al tientallen jaren maken enkele wetenschappers zich zorgen dat het apenpokkenvirus beter zou kunnen worden in het besmetten van mensen - ironisch genoeg omdat we zijn verwanten, de pokken, aan het eind van de jaren 1970 hebben uitgeroeid. Het pokkenvaccin beschermde incidenteel tegen apenpokken. En toen nieuwe generaties werden geboren in een wereld zonder pokken of pokkenvaccinatiecampagnes, groeiden zij kwetsbaar op voor de apenpokken. In de Democratische Republiek Congo heeft deze afnemende immuniteit ertoe geleid dat het aantal apenpokkeninfecties in de drie decennia na het verdwijnen van de pokken met een factor 20 is toegenomen, zoals Rimoin in 2010 heeft aangetoond. Dat geeft het virus meer kansen om te evolueren tot een meer overdraagbare ziekteverwekker bij de mens. Tot nu toe is de R0 - het gemiddelde aantal mensen dat de ziekte oploopt van één besmette persoon - minder dan 1, wat betekent dat uitbraken op natuurlijke wijze afvlakken. Maar uiteindelijk kan het boven die drempelwaarde evolueren en meer langdurige epidemieën veroorzaken, zoals Bergstrom in 2003 simuleerde. "We zagen apenpokken als een tikkende tijdbom," vertelde hij me.

Hopelijk kunnen degenen die deze nieuwe uitbraak onderzoeken ons snel vertellen of het virus gemuteerd is of niet.

Ondertussen beweren de autoriteiten dat het virus zich vooral lijkt te verspreiden onder mannen die seks hebben met andere mannen. Het volgende komt van CNN:

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Canada hebben de gezondheidsautoriteiten opgemerkt dat veel van de gevallen van apenpokken werden vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen - maar het virus wordt niet typisch beschreven als een seksueel overdraagbare infectie en het onderzoek naar deze recente gevallen gaat door.

Als deze nieuwe uitbraak blijft toenemen, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat de mensen om vaccins beginnen te schreeuwen. Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat het bestaande pokkenvaccin tenminste enige bescherming tegen apenpokken zou moeten bieden, en ze overwegen al om het aan bepaalde groepen te geven:

CDC-ambtenaren zijn aan het evalueren of een pokkenvaccin moet worden aangeboden aan gezondheidswerkers die apenpokken patiënten behandelen en andere mensen die een "hoog risico" lopen op blootstelling aan apenpokken, zei McQuiston.

"Het is zeker iets dat we bespreken en evalueren, of het aanbieden van pokkenvaccin zinvol is in de huidige setting," zei ze. "We zullen dichter bij het maken van aanbevelingen komen in de komende dagen of zo."

En er wordt gemeld dat er genoeg doses van het pokkenvaccin zijn "om in principe iedereen in de V.S. in te enten":

En als een andere bioterrorisme voorzorgsmaatregel zijn de voorraden van drie pokkenvaccins groot genoeg "om in principe iedereen in de V.S. te vaccineren." Zei Inglesby. En hoewel patiënten met apenpokken meestal alleen ondersteunende zorg krijgen, bestaat er een mogelijke behandeling die ook in voorraad is: Tecovirimat, of TPOXX, werd ontwikkeld om pokken te behandelen maar zal waarschijnlijk ook werken voor apenpokken.

Hopelijk komen we nooit op een punt waarop ambtenaren een grootscheepse vaccinatiecampagne nodig achten. Na wat we met COVID hebben meegemaakt, wil niemand dat meer meemaken.

Blijkbaar bestaat er ook al een vaccin tegen appenpokken, en de New York Post meldt dat de VS zojuist "13 miljoen extra doses" heeft besteld:

De VS heeft 13 miljoen extra doses van het apenpokken-vaccin besteld nadat een man uit Massachusetts het zeldzame - maar potentieel ernstige - virus had opgelopen, zeiden ambtenaren donderdag.

De massale bestelling van 119 miljoen dollar aan Jynneos-vaccins - waarmee zowel het apenpokkenvirus als de pokken kunnen worden behandeld - werd gemaakt door het biotechnologiebedrijf Bavarian Nordic, aldus Newsweek.

De autoriteiten in de westerse wereld doen in ieder geval alsof dit iets groots gaat worden.

De tijd zal leren of dat waar blijkt te zijn of niet.

Maar zonder twijfel geloof ik dat we een tijd in de geschiedenis zijn ingegaan waarin er regelmatig grote plagen zullen zijn.

In geheime laboratoria over de hele wereld zijn gekke wetenschappers koortsachtig bezig om de dodelijkste ziekten op aarde nog dodelijker te maken.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dwaas het is om zulk "onderzoek" te verrichten, maar hoezeer wij ook bezwaar maken, zij gaan gewoon door met hun werk.

Na verloop van tijd is het onvermijdelijk dat ten minste enkele van hun creaties zullen vrijkomen, en grote aantallen mensen zouden als gevolg daarvan kunnen sterven.

Bron: How Has apenpokken Spread All Over The Globe At Lightning Speed?