www.wimjongman.nl

(homepagina)


Veeboeren verkopen hun vee in ongekend grote aantallen vanwege de droogte, en dat heeft enorme gevolgen voor 2023

24 juli 2022 - door Michael Snyder

()

Dankzij de verschrikkelijke droogte die de veehouderij in het zuidwesten verwoest, zijn veeboeren nu in paniek en verkopen ze hun vee in een ongekend tempo. Sommigen kiezen er zelfs voor om hun hele veestapel te verkopen, omdat ze het gevoel hebben dat ze geen andere opties hebben. De afgelopen dagen zijn de schijnbaar eindeloze rijen met trailers die wachten om vee af te leveren voor de veiling, viraal gegaan over de sociale media. Iedereen heeft het erover dat ze nog nooit zoiets hebben gezien, en als de droogte in het zuidwesten aanhoudt, kunnen de rijen binnenkort nog langer worden. Op korte termijn zal dit helpen om de vleesprijzen te stabiliseren. Maar op lange termijn zal de omvang van de veestapel in de V.S. gestaag veel kleiner worden,en dat heeft zeer ernstige gevolgen voor ons vermogen om onszelf in 2023 en daarna te voeden.

Noord-Texas is het epicentrum van deze snel groeiende crisis geworden. Dankzij de droogte is er gewoon niet genoeg gras en niet genoeg water, en dus zijn veel veeboeren gedwongen om een aantal zeer moeilijke beslissingen te nemen...

Noord-Texas veeboeren verkopen vee bij duizenden nu gras en water verdwijnen tijdens een groeiende zomerdroogte.

Video's op sociale media zaterdag en zondag, tonen vrachtwagens en trailers kilometers in de rij buiten de veemarkten.

Op de veemarkt van Decatur, zei eigenares Kimberly Irwin, stonden de vrachtwagens een kilometer in elke richting opgestapeld, waarbij uiteindelijk meer dan 2.600 dieren werden uitgeladen.

Voor veel van deze veeboeren is het van het grootste belang dat ze iets voor hun dieren krijgen nu het nog kan.

Volgens het USDA is het overgrote deel van de weide- en grasland in de regio nu in "slechte" of "zeer slechte" staat...

Gras stopt met groeien zonder regen en temperaturen van 38 graden Celsius. Sprinkhanen hebben naar verluidt vernietigd wat er beschikbaar is in sommige provincies. De watervoorraad in de vijvers begint nu ook op te raken.

De USDA heeft maandag een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat 83% van de weilanden en landerijen nu in slechte tot zeer slechte staat verkeert.

Normaal gesproken zouden veel veeboeren hun vee onder dergelijke omstandigheden hooi voeren, maar de prijs van hooi is het afgelopen jaar absoluut omhoog geschoten...

De prijzen voor hooi, dat op grote schaal wordt gebruikt om vee te voederen, lagen in april 56% hoger dan in 2021, volgens een rapport van juni van de Federal Reserve Bank of Kansas City. Volgens een kosten-batenanalyse van de Iowa State University hebben de veehouders de afgelopen twee maanden naar schatting geld verloren.

Dus zelfs als je nu hooi kunt vinden om tekopen, is het meestal zo duur dat het gewoon niet rendabel is. Zonder andere zinvolle opties hebben sommige veeboeren in Texas besloten hun hele veestapel te verkopen...

Central Texas ranchers hebben weinig hooi om hun koeien te voeden door de droogte. Dat betekent dat sommige veeboeren nu hun hele kudde verkopen, inclusief de oudere dieren die misschien niet goed gedijen in de drogere en hete omstandigheden.

"Sommige veeboeren hebben geen gras meer, en geen water meer," zei Uptmore. "Ze staan met hun rug tegen de muur en hebben geen andere optie."

Het goede nieuws is dat er op dit moment een stroom rundvlees de aanvoerketen binnenkomt.

En dat zal zeker helpen om de prijzen op korte termijn stabiel te houden.

Maar wat doen we volgend jaar en daarna?

Volgens Bloomberg zijn veel veeboeren die op deze veilingen verschijnen letterlijk in "paniek" omdat ze zo graag hun dieren willen verkopen...

Ranchers in de top vee staat Texas kunnen hun kuddes niet snel genoeg verkopen met temperaturen van 38 graden Celsius, waardoor het te duur is om dieren te houden.

De kosten voor voer, kunstmest en brandstof zijn de pan uit gerezen. Er is ook een gebrek aan water in de staat, en weinig hooi. Dat resulteert in een brandhaard van vee dat wordt geveild in Texaanse verkoopschuren. Emory Livestock Auction Inc., op iets meer dan een uur rijden ten oosten van Dallas, ziet bijna vier keer zo hoge veilingen als normaal omdat de veeboeren in "paniek zijn", zegt Jack Robinson, een 83-jarige veilingmeester.

Normaal gesproken wachten veeboeren tot hun vee het gewenste gewicht heeft bereikt voordat ze het definitief verkopen.

Helaas dwingt deze aanhoudende droogte veel veeboeren om "kleiner te verkopen"...

Veeboer Anthony Vybiral, sinds de jaren '90 actief in deze sector, zegt dat de droogte veeboeren zoals hij dwingt om "kleiner te verkopen".

Tijdens een normaal seizoen wegen kalveren tot 600 pond, zegt Vyviral. Nu, zegt de veeboer, "wegen sommige kalveren 375 tot 450 pond en ze worden verkocht."

Aan het eind van de dag, is veehouderij een bedrijf.

Deze jongens proberen zoveel mogelijk geld te verdienen onder deze omstandigheden.

Natuurlijk denken de meeste Amerikanen er nooit over na waar het vlees dat ze eten vandaan komt, maar dat zouden we wel moeten doen.

Want zoals de Texaanse veeboer Jarrod Montford heeft opgemerkt, zijn we afhankelijk van een klein deel van de bevolking om ons te voeden...

"1,6 à 1,7% van de bevolking voedt de rest. Het gaat er niet om hoe slecht we er uiteindelijk aan toe zijn," zei Monfort. "Het is het feit dat als we niet overleven, onze natie faalt," zei Montford.

Hij heeft gelijk.

We hebben onze boeren en veeboeren nodig, en we waarderen hen lang niet genoeg.

Vooruitkijkend is er reden tot grote bezorgdheid.

De nationale rundveestapel is al geruime tijd kleiner aan het worden, en nu dreigt die tendens te versnellen:

De nationale koeienstapel is de afgelopen twee jaar gekrompen, maar door de droogte van deze zomer gaat een groot deel van de fokdieren naar de verwerkingsfabriek. Dat zal het aantal kalveren in de komende twee tot drie jaar verminderen.

Wat we dringend nodig hebben, is een verandering in het weer.

Laten we dus hopen op koelere temperaturen en veel regen.

Helaas wordt de komende week een zinderende week, en dat zal vooral in het zuidwesten het geval zijn...

Ongeveer 85% van de Amerikaanse bevolking - of 273 miljoen mensen - zouden de komende week hoge temperaturen boven de 32 graden kunnen zien. En ongeveer 55 miljoen mensen kunnen de komende zeven dagen hoge temperaturen van 38 graden of meer meemaken.

Op zaterdag zullen "zinderende temperaturen" de Middle Mississippi Valley en Central Plains in hun greep houden met temperaturen die naar verwachting de 38 graden zullen overschrijden, aldus het weervoorspellingscentrum.

Overdag zouden de temperaturen in een groot deel van het zuidwesten boven de 38 graden uit kunnen komen, met in sommige gebieden zelfs meer dan 43 graden, aldus het centrum.

Natuurlijk gebeurt dit allemaal in de context van de ergste wereldwijde voedselcrisis in decennia.

Overal ter wereld zijn al hongersnoden uitgebroken en de voedselvoorraden worden met de dag krapper.

We waren gewaarschuwd dat dit eraan zat te komen, maar de meeste mensen wilden niet luisteren.

Nu is de dag van de afrekening bijna aangebroken.

Bron: Ranchers Are Selling Off Their Cattle In Unprecedented Numbers Due To The Drought, And That Has Enormous Implications For 2023