www.wimjongman.nl

(homepagina)


De infrastructuur van de antichrist

Door Hal Lindsey - 28 november 2022

We leven in het tijdperk van bewaking. Camera's (gekoppeld aan gezichtsherkenningssystemen), satellieten, straatsensoren, nummerplaatlezers, drones, creditcards, computers, telefoons, televisies, "slimme" apparaten en andere technologie├źn volgen elke beweging die we maken. Bedrijven gebruiken deze stortvloed aan gegevens om geld te verdienen. Maar werkt het? Niet altijd. Volgens Business Insider zal Amazon dit jaar 10 miljard dollar verliezen op zijn Alexa divisie. Dat is miljarden en geen miljoenen.

Amazon is groot, maar het verlies van dat soort geld doet nog steeds pijn. Volgens Macrotrends, "Amazon netto inkomen voor de twaalf maanden eindigend op 30 september 2022 was 11,323 miljard dollar." Dus, op papier althans, zullen de verliezen van Alexa dit jaar bijna gelijk zijn aan de winst van Amazon. Wat hopen ze in de toekomst met Alexa te winnen zodat dit het verlies van vandaag waard maakt?

Alexa is een cloud-gebaseerde persoonlijke assistent. Het oorspronkelijke idee was dat het een merkentrouw aan Amazon zou opbouwen door mensen gemakkelijk toegang te geven tot zaken als het weer of favoriete muziek. Planners hadden ook gehoopt het voor mensen gemakkelijker te maken om producten bij Amazon te bestellen. Dat deel heeft niet zo goed gewerkt. Het blijkt dat mensen producten willen zien (of op zijn minst foto's van die producten) voordat ze het kopen.

Maar Alexa is meer dan een assistent. Het is ook een enorme gegevenszuiger. Het zuigt ongekend veel informatie over je op. Standaard staan de microfoons op Alexa-apparaten altijd aan. Ze moeten aan staan, zodat Alexa weet wanneer je haar aanspreekt en vervolgens je instructies kan opvolgen. Amazon zegt dat Alexa alleen luistert naar sleutelwoorden die het apparaat "wakker maken". Maar dat moeten we maar op hun woord geloven.

Een paar jaar geleden gaf Samsung toe dat zijn slimme tv's naar allerlei dingen luisteren. "Wees u ervan bewust," waarschuwde Samsung, "dat als uw gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie deel uitmaakt van de gegevens die door uw gebruik van spraakherkenning worden opgevangen en doorgegeven aan een derde partij."

Samsung waarschuwt ons openlijk om voorzichtig te zijn met wat we zeggen in de buurt van hun slimme tv's. Ze nemen gesprekken op en sturen deze naar Samsung computers. Hun gebruikersovereenkomst staat hen vervolgens toe om de gegevens in die gesprekken - hoe priv├ę ook - te verkopen aan derden. Het goede nieuws is dat u spraakopdrachten op de tv kunt uitschakelen. Het slechte nieuws is dat je ze op hun woord moet geloven dat de microfoons (en camera's) van Samsung echt uit staan.

Wat doen deze bedrijven met al die gegevens? Als Alexa een indicator is, verdienen ze er geen geld mee. Maar de overheid heeft er veel toepassingen voor, en zal die in de toekomst naar believen kunnen aanboren. Diensten zoals Alexa werden oorspronkelijk gebouwd om geld te verdienen en klanten te bedienen. Helaas bouwden de bedrijven die ze bouwden onbewust mee aan de infrastructuur van de Antichrist.

Bron: Hal Lindsey