www.wimjongman.nl

(homepagina)


Arabische vice-voorzitter schopt zionistische factie eruit

David Israel - 3 Sivan 5782 – 2 juni 2022

De plenaire vergadering van de Knesset heeft woensdagavond in een voorlopige lezing de wet goedgekeurd die het hijsen van Palestijnse vlaggen in door de staat gesteunde instellingen verbiedt. Aan de kant van de coalitie werd het wetsvoorstel, ingediend door Likud Knessetlid Eli Cohen, gesteund door Yamina, New Hope, en Israel Beiteinu. Zoals verwacht stemden Meretz en Raam tegen. Labor en Yesh Atid onthielden zich van stemming. In Blauw-Wit steunde alleen Knessetlid Miki Levy het wetsvoorstel.

Overigens, volgens Kanaal 11 Niews, stuurde minister van Buitenlandse Zaken, plaatsvervangend premier, en Yesh Atid voorzitter Yair Lapid kalmerende boodschappen naar de linksen en islamisten in de coalitie om zich geen zorgen te maken, het wetsvoorstel zou nergens heen gaan, het zal sterven, of op zijn minst worden bevroren in de commissie. Ze wisten het trouwens al: het wetsvoorstel werd voor verdere bespreking en amendementen naar de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid gestuurd, die wordt voorgezeten door Labor Knessetlid Gilad Kariv, waar het pas het daglicht zal zien wanneer een rechtse regering het roer overneemt, als God het wil.

Eerder brak er een rel uit in het plenum van de Knesset voor de stemming over de Bereaved Brothers bill, toen Joint Arab List Knessetlid Ahmad Tibi fungeerde als vice-voorzitter van het Huis. Toen Knessetlid Orit Strock aan het woord was, riep Tibi als antwoord dat er in haar eigen partij, het Religieus Zionisme, een terreur-aanhanger zat. Denkbaar bedoelde hij Knessetlid Itamar Ben Gvir. In reactie daarop begonnen de Knessetleden Bezalel Smotritch, Ben Gvir, Simcha Rothman en anderen Tibi een "terrorist" te noemen en liepen naar het podium van de spreker om te eisen dat Tibi uit het plenaire debat zou worden verwijderd. Ze riepen: Je was de adviseur van Arafat. Het bloed van de Joden kleeft aan uw handen.

Voor de goede orde: na de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 werd Tibi aangesteld als adviseur van Yasser Arafat voor Israëlische zaken (Arafat was door de Arbeid-Meretz-regering van Yitzhak Rabin benoemd tot voorzitter van de Palestijnse Autoriteit). In november 1996 verklaarde Tibi over zijn relatie met Arafat: "Al mijn stappen worden op zijn aanwijzingen uitgevoerd. Ik geloof dat hij vertrouwen in mij heeft, en ik hoop dat ik dit vertrouwen rechtvaardig." In 1998 was Tibi de woordvoerder van de PLO-delegatie naar de Wye Plantation-top. Dus, ja, als je voor terroristen werkt en terroristen adviseert, moet je wel, je weet wel, een terrorist zijn.

Het Bereaved Brothers-wetsvoorstel probeert het feit te corrigeren dat de staat de speciale status van broers en zussen van gesneuvelde soldaten - in vergelijking met hun echtgenoten, ouders en kinderen - niet erkent. Na terugkomst in de plenaire vergadering om te stemmen, beschuldigde Knessetlid Rothman de coalitieleden: "Jullie laten een terroristische aanhanger een vergadering leiden die gaat over nabestaanden van broeders."

Knessetlid Ben Gvir werd op bevel van de voormalige adviseur van Arafat door de boden uit het plenum verwijderd, en zo verwijderde Tibi woensdag in totaal de Knessetleden Bezalel Smotrich, Simcha Rothman, en Orit Strock, en Itamar Ben Gvir van het Religieus Zionisme, en ook Likud Knessetlid Shlomo Karhi.

Knessetlid Smotrich zei: "Tibi maakt herhaaldelijk gebruik van de positie van plaatsvervangend voorzitter om zijn mening te verkondigen en leden van de Knesset aan te vallen. Vier jaar lang heb ik met veel eerbied op die stoel gezeten en het is nooit in me opgekomen om me zo te gedragen. Het feit dat [Kamervoorzitter] Mickey Levy hem de plenaire vergadering laat blijven leiden is een schande die de waardigheid van de Knesset met voeten treedt. Waag het niet nog langer tegen ons te preken over respect voor de staat."

Bron: Lively Knesset: Arab Deputy Speaker Kicks Out Zionist Faction | The Jewish Press - JewishPress.com | David Israel | 3 Sivan 5782 – June 2, 2022 | JewishPress.com