www.wimjongman.nl

(homepagina)


Ruslands informatieruimte verschuift van 'alles gaat volgens plan' naar 'bloed, zweet en tranen'.

11 oktober 2022 - door Memri

Tot de recente tegenslagen in Oekraïne en vooral de val van Lyman werd de dominante toon van het Russische informatiebeleid gezet door Vladimir Poetin, die zijn landgenoten verzekerde dat alles volgens plan verliep. In de volgende analyse van militair deskundige Vsyevolod Melnikov wordt toegegeven dat de zaken letterlijk vanaf de eerste dag niet volgens plan zijn verlopen. Melnikov waarschuwt de Russische samenleving om zich te sterken voor verdere tegenslagen en moeilijke taferelen van Russische overgaven en Oekraïense doorbraken.

De samenleving moet geduld hebben totdat de verschillende factoren die het tij in het voordeel van Rusland zullen doen keren zich manifesteren. Bovendien kan de Russische samenleving niet alles aan de regering overlaten en resultaten verwachten. In plaats daarvan moeten zij een voorbeeld nemen aan Oekraïne, waar de samenleving volledig gemobiliseerd is en zelfs schoolkinderen betrokken zijn bij het naaien van netten voor Oekraïense pantsers.

Melnikovs aansporing aan de Russische samenleving volgt hieronder:

Oekraïense pantsers voorbereid op definitieve aanval op Lyman (Bron: Eadaily.com)

De [Russisch-Oekraïense] oorlog is zeer uitdagend. Het is de moeilijkste oorlog voor het moderne Rusland. Er is nog nooit een oorlog van een dergelijke omvang geweest.

Dingen gingen letterlijk vanaf de eerste dag niet volgens plan. In de verwachting dat de ZSU de wapens zou neerleggen, vielen onze troepen in colonnes Kharkov binnen. Daar verloren we velen... We konden de vijand niet in één keer verslaan, we moesten hergroeperen. Dit was de eerste serieuze klap voor de Russische samenleving - de eerste, maar niet de laatste.

Er waren geestelijk verheffende momenten toen de 'Azovstal' fabriek viel [in Mariopul], toen we de steden Lysychansk en Severodonetsk innamen. Maar de [tegen]stoten lieten ons ook niet lang wachten.

De terugtrekking uit Krasniy Lyman kwam als een laatste klap. Het raakte ons het hardst, zelfs de zogenaamde 'turbo-patriotten' verloren de moed. Velen verloren het geloof in ons leger. Ze geloofden niet meer in de overwinning. De mensen raakten ervan overtuigd dat de Oekraïense strijdkrachten [hierna: de ZSU] tot Luhansk zouden reiken.

Het gaat erg slecht in de Russische samenleving, en de vijand maakt daar gebruik van, waardoor de situatie nog erger wordt.

Wat gebeurt er?

Met elke maand werd het tempo van het offensief lager en lager. En het stopte bijna volledig nadat de troepen de steden Bakhmut en Seversk hadden bereikt.

Met 'bijna' bedoel ik een ongelooflijk traag Wagner PMC offensief in de richting van Bakhmut en pogingen om iets te doen aan de nederzetting Avdeevka. Verder waren er nergens offensieven.

Het lijkt er misschien op dat dit een rotatie en voorbereiding op de verdediging betekende. Maar er waren geen voorbereidingen voor de verdediging, bijvoorbeeld in de richting van Kharkov leken de troepen gewoon te verdwijnen. Voor zover wij weten, werd de technische uitrusting voor het oprichten van versterkingen pas na de ervaring in Liman aan het front opgemerkt.

Er zit duidelijk een concrete naam en een achternaam achter elke schuld, [in dit geval is dat] meer dan één. Kennelijk ontbrak het de troepen om een of andere reden aan kracht om wat verder te gaan. Er zijn heel veel problemen, en ik weet zeker dat men probeert ze op te lossen.

Dit alles is frustrerend voor de Russische samenleving. Ook verloopt de mobilisatie niet volgens plan. Velen zijn erg teleurgesteld, maar ik smeek u te wachten.

We moeten geduldig wachten

We zullen nog meer [slecht] nieuws moeten verdragen. De ZSU zal niet stoppen, ze zullen ergens doorbreken.

Bereid je moreel voor op de overgave van Oekraïense nederzettingen, inclusief steden, op nieuwe video's met Russische krijgsgevangenen, op afschuwelijk nieuws. Bereid u voor, en vooral, verval niet in apathie.

De vijand wil dat we definitief de moed verliezen, zodat we geen reden hebben om ons te verheugen. Verdraag deze klappen, verdraag en rol niet om. Je zult dit alles nog een maand of zelfs twee moeten verdragen.

Maar naast geduld is er ook verwachting. Verwachting dat de dingen in onze richting zullen veranderen. En alles zal veranderen, zeker. Laat me mijn optimisme uitleggen.

Ten eerste zijn de nieuwe gebieden officieel onderdeel van Rusland geworden. En ik ben ervan overtuigd dat onze generale staf alles zal doen om ze te bevrijden. Dit zal absoluut gebeuren, tegen elke prijs.

Ten tweede doken plotseling video's op met echelons materieel, sommige zelfs met modern materieel. Al deze echelons waren op weg naar Oekraïne, wat reden geeft tot optimisme.

Ten derde, de mobilisatie. Toegegeven, het ging niet zo goed als het zou moeten: de opperbevelhebber [d.w.z. Poetin] moest zelfs ingrijpen. Uiteindelijk is er een stroom van voortdurende berichten dat de ten onrechte opgeroepen mensen naar huis zijn teruggekeerd, terwijl sommige regio's de mobilisatie bijna hebben beëindigd, wat ook tot optimisme stemt.

Ten vierde, een toename van de Wagner PMC aantallen. [Dienstplichtige] gevangenen zijn, zeker, niet de beste aanvulling op militairen, ik kan de gevangenen door de vingers zien, mits de Wagner PMC even effectief is, als het was.

Ten vijfde, er is een duidelijk verlies van interesse in het Russisch-Oekraïense conflict van de kant van het Westen. Ja, ze zullen geld en wapens blijven leveren, maar de interesse verdwijnt. De Westerse wereld is moe; Oekraïne is als een gewicht dat op hun borst drukt en hen niet toestaat te ademen. Dit zal snel effect hebben.

Ten zesde, de winter komt eraan. Nou, alles is duidelijk hier, 'General Frost' [d.w.z. de komende winter] en de koude kont van de Europeanen zullen in het spel komen. Bovendien zal er in Oekraïne waarschijnlijk geen verwarming zijn.

Ten zevende zijn we eindelijk begonnen met het aanvallen van infrastructurele doelen. En de kans bestaat dat dit niet ophoudt, maar een regelmatig gebeuren wordt. Als Oekraïne verstoken blijft van elektriciteit, is dat al een halve overwinning.

Ik roep u dus op niet op te geven, en het front te helpen met geld en daden.

Verzamel geld om winterkleren, thermische vizieren en quadcopters te kopen. Zoek naar manieren om te helpen, en vooral, geef niet op en laat u niet ontmoedigen.

We hebben moeilijke dagen voor de boeg, het lot van het land ligt in onze handen, laat de dingen niet afdwalen, geloof niet in de gedachte dat de regering het zelf wel oplost... Wij samen zijn de achterhoede, en we moeten alles doen wat we kunnen.

Wist je dat kinderen op Oekraïense scholen netten naaien voor pantservoertuigen? Ze helpen letterlijk in het hele land met geld en daden, waarom kunnen wij niet hetzelfde doen? Wees niet langer beschaamd om je standpunt te tonen; wees niet langer beschaamd om openlijk te verkondigen dat je het front helpt.

Laten we ons best doen, de klappen opvangen, nog even wachten en ons samen verheugen in de overwinning.

Bron: Russia's Information Space Shifts From 'Everything Is Going According To Plan' To Blood, Sweat, And Tears | MEMRI