www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Raketten afvuren op Tel Aviv is voor ons makkelijker dan water drinken'

Muhammad Sinwar, de broer van Hamasleider Yahya Sinwar, vertelt aan Al-Jazeera dat tijdens de Operatie 'Guardian of the Walls' van vorig jaar, inlichtingenofficieren van Hamas, Hezbollah, en de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran samenwerkten in een gezamenlijk commando- en controlecentrum in Gaza.

Door Dana Ben-Shimon | 29 mei 2022

( )

Palestijnse Hamas-aanhangers wonen een anti-Israël bijeenkomst bij terwijl raketten op een vrachtwagen worden getoond door Hamas-terroristen in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook 28 mei 2021 | File photo: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Muhammad Sinwar, de broer van Hamas-leider Yahya Sinwar, zei vrijdag in een interview met Al-Jazeera dat de militaire vleugel van de terreurgroep probeerde Israëlische soldaten te ontvoeren in de vroege stadia van de Operatie Guardian of the Walls van vorig jaar, met als doel "Israël te dwingen om in te stemmen met een gevangenenruil."

Tijdens "Operatie Guardian of the Wall" afgelopen mei, vuurde Hamas meer dan 4300 raketten af op Israël, waarbij 15 Israëli's werden gedood en honderden gewond raakten.

"Wanneer we Israël waarschuwen, heeft elk woord zijn equivalent in acties op de grond. We weten hoe we achter Israël aan moeten gaan en druk op hen moeten uitoefenen," zei Muhammad Sinwar.

Zijn opmerkingen kwamen enkele dagen nadat een Hamas-functionaris Israël had bedreigd in de aanloop naar de jaarlijkse vlaggenmars op de Dag van Jeruzalem op zondag.

Tijdens het interview was Sinwar's gezicht verduisterd om zijn gezicht te verbergen.

Tijdens de operatie Guardian of the Walls, vervolgde hij, werkten inlichtingenofficieren van de militaire vleugel van Hamas, Hezbollah, en de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran samen in een gezamenlijk commando- en controlecentrum in de Gazastrook.

"We hebben belangrijke vergelijkingen gemaakt. Voor ons is het afvuren van raketten op Tel Aviv makkelijker dan water drinken. We zijn onze belofte aan Jeruzalem nagekomen. De oprichting van het Arabisch-Israëlische front heeft een schok teweeggebracht in het land en nieuwe hoop gegeven aan ons volk. Wij zeggen tegen de vrije wereld: Al-Aqsa wacht op jullie, wacht op het signaal," zei hij tegen Al-Jazeera.

Sinwar beweerde tijdens het interview dat Israël bij verschillende gelegenheden heeft geprobeerd hem te vermoorden, ook in het afgelopen jaar.

Hij beweerde ook dat een grote Israëlische list, waarbij schijnmanoeuvres werden gebruikt om de indruk te wekken van een op handen zijnde inval in Gaza, om zo Hamas-strijders in een uitgebreid netwerk van ondergrondse verdedigingstunnels te drijven die vervolgens vanuit de lucht werden bestookt, ook was mislukt.

"Geen enkele van onze strijders werd gewond in het plan," zei Sinwar over de massale aanval op wat Israëlische ambtenaren beschreven als het "metro" systeem van honderden kilometers ondergrondse tunnels in Gaza.

Bron: 'For us, firing missiles at Tel Aviv is easier than drinking water' - www.israelhayom.com